Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Sürdürülebilir Üretime Yönelik Destekler Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı “ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri
Advertisements

KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
« Orman Ve Su İşleri Bakanlığı
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Küresel Kalkınma Gündemi ve Türkiye Ankara, 12 Nisan 2016 BÜYÜKELÇİ (E) MİTHAT RENDE OECD İCRA KOMİTESİ ESKİ BAŞKANI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 1Büyükelçi.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
UNI-SET Toplantı Notları
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
Coğrafya Performans Ödevi
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ERASMUS+ SPOR DESTEKLERİ. SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
USTANASORPROJESİ. GEREKÇE 10. Kalkınma Planı’nda;  İşgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam.
LABORATUVAR DESTEKLERİ. 1. KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri KOBİ’lerin piyasa koşullarına göre daha uygun ücretlerle test – analiz yaptırabilmeleri amacıyla;
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Türkiye’de Endüstriyel Atık Yönetimi ve Yapılan Çalışmalar 7
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
ATIKTAN TÜRETİLMİŞ YAKITIN ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE KULLANIMI
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Sunum transkripti:

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Sürdürülebilir Üretime Yönelik Destekler Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı “ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM SEMPOZYUMU 2013” 10 Nisan 2013 Hacettepe Üniversitesi Kongre Merkezi/ ANKARA

KAPSAM  TTGV Tanıtımı  TTGV ve Sürdürülebilir Üretim  TTGV Çevre Destekleri  Planlanan/ Diğer Destekler

TTGV Tanıtım

Kısaca TTGV  1991 yılında kar amacı gütmeyen, Sivil Toplum Kuruluşu olarak kurulmuş, “vakıf” statüsünde bir kurumdur. Özel sektör temsilcileri ve kamu kurumları tarafından kurulmuştur.  TTGV bir kamu-özel sektör işbirliği örneğidir.  Amaç paydaşlar arasında bir köprü oluşturulması, ilgili kamu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kolaylaştırıcılık rolü üstlenilmesi, arayüz olarak işlev görmektir.  Misyonu; ülkemizde teknolojik inovasyon faaliyetlerini destekleyerek üreticilerimizin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmaktır.  TTGV misyonunu ve rolünün gereğini yerine getirmek amacıyla özel sektör mantığıyla kamu görevi yapan, dinamik bir yapı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

TTGV – Yaklaşım  Katma değer yaratmak  Yenilikçi, çağdaş kavram, yaklaşım ve modelleri hayata geçirmek  Kamu ve özel sektör için örnekler oluşturmak, teşvik etmek  Tamamlayıcı olmak  İşbirliklerini geliştirmek, ağyapılar oluşturmak  Paydaşları için doğru çözümleri üretmek  TTGV dışı uzmanlık ve kaynakları mobilize etmek

TTGV – Faaliyet/Yetenek Eksenleri FON PROGRAM TTGV KAMU PROGRAM SAHİPLERİ PROGRAM YARARLANICILARI ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI KAMU KURUMLARI ÖZEL SEKTÖR KAMU SPONSOR ÖZEL SPONSOR FON YARARLANICILARI KAMU KURUMLARI Program Yönetimi Danışmanlık ve Proje Yönetim Hizm. Fon Yönetimi Fikir ve Politika Geliştirme

TTGV ve Sürdürülebilir Üretim

Politika Reformları Farkındalık Yaratma Kapasite Oluşturma Ortaklıklar Kurma Bilgi Paylaşım Ağları Finansal Mekanizmaların Yaratılması Tavandan tabana etkileşim Tabandan tavana etkileşim Sürdürülebilir Üretim’e Bütünsel Bakış

OTİM PROJESİ ESİNKAP UNIDO EKO-VERİMLİLİK TTGV ÇEVRE DESTEKLERİ ÇOB-TTGV – TEMİZ ÜRETİM PROJESİ TTGV Kuruldu AB 7. ÇERÇEVE: SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİM ÜRETİM PR. GEF ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ İSKENDERUN KÖRFEZİNDE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PROJESİ UNIDO TEKSTİL SEKTÖRÜ PROJESİ YEŞİL GİRİŞİMCİLİK PROJESİ AB ÇEVRESEL İŞBİRLİĞİ AĞLARI PROJESİ İZMİR EKO-VERİMLİLİK TEMİZ ÜRETİM PROJESİ 1991…1994… FİLYOS EKO-ENDÜSTRİYEL PARK PROJESİ

TTGV – Çevre Faaliyet Konuları/ Alanları -Ozon Tabakasını İncelten Maddeler -İklim Değişikliği -Temiz Üretim – Eko- verimlilik -Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim -Enerji Verimliliği -Çevre Yönetimi -Endüstriyel Ekoloji (Simbiyoz) -Yeşil Girişimcilik -Kurumsal Sosyal Sorumluluk -Proje/ program geliştirme -Proje/ program yönetimi -Tesis Etütleri -Tesis uygulamaları -Finansman -İzleme -Eğitim -Kapasite geliştirme -Durum tespit – ihtiyaç analizi -Ağ yönetimi, işbirliği geliştirme -Ulusal - uluslararası yayın (akademik ve diğer) -Ulusal çalışmalara katkı

TTGV Çevre Destekleri

TEMEL YAKLAŞIM: Sanayicimizin çevre dostu teknoloji ve teknikleri uygulayarak, çevre performanslarını ve aynı zamanda rekabet güçlerini artırmalarını/maliyetlerini düşürmelerini sağlamak. Teknoloji Geliştirme Sürdürülebilirlik Politikaları Ekonomik büyüme Çevre performansının iyileşmesi EKO-VERİMLİLİK/ TEMİZ ÜRETİM ENERJİ VERİMLİLİĞİ TTGV Çevre Destekleri Yaklaşımı ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ

Teknoloji Kullanan Firmalar Teknoloji Üreten/Geliştiren Firmalar Çevre Teknolojisi Teknoloji Geliştirme Destekleri Çevre Projeleri Destekleri TTGV Uygulama Enerji Verimliliği Çevre Teknolojileri Amaç Örnek Projelerin Desteklenmesi! TTGV Çevre Destekleri

TANIMI ve KAPSAMI Sanayide rekabet gücünü artırmak ve çevreye zararı en aza indirmek amacıyla; üretim süreçlerinde minimum kaynak tüketimi ve minimum atık üretimi prensibine dayalı eko-verimlilik/temiz üretim projelerinin uzun vadeli - geri dönüşlü olarak desteklenmesi hedeflenmektedir. Çevre Teknolojileri (Temiz Üretim) Desteği

OLASI PROJE TÜRLERİ  Atıkların kaynağında azaltılması / üretime döndürülmesi (atık geri dönüşümü ve geri kazanımı)  Su tüketiminin / atıksu oluşumunun kaynağında azaltılması (su tasarrufu, atıksu geri kazanımı)  Emisyonların kaynağında azaltılması (ör: yakma prosesi optimizasyonu)  Hammadde tüketiminin azaltılması  Tehlikesiz / tehlikelilik düzeyi daha düşük kimyasal madde kullanımı  Enerji üretim ve kullanımında çevre dostu teknolojiler  Atıklardan yeni ürün/ yakıt/ enerji üretimi  Çevre dostu ürün üretimi  Endüstriyel ekoloji (simbiyoz) (Örnek: fiziksel olarak yakın iki firmanın birbirlerinin atığını/atık ısısını kullanması)  Karbon tutma ve depolama sistemleri Çevre Teknolojileri (Temiz Üretim) Desteği

TANIMI ve KAPSAMI Enerji verimliliği yatırımları önündeki finansal engellerin aşılması ve yatırımların teşvik edilmesi; Sanayide oldukça yüksek olan enerji yoğunluğunun ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi, Sanayicinin, enerji etütleri dahil olmak üzere, enerji verimliliğine yönelik uygulama projelerinin uzun vadeli geri dönüşlü olarak uygun şartlarda desteklenmesi hedeflenmektedir. Enerji Verimliliği Desteği

OLASI PROJE TÜR VE KAPSAMLARI  Enerji yönetimi, enerji etütleri  Buhar üretimi ve dağıtımı (buhar kapanları, boru hatları, kondensat ve blöf sistemleri, buhar tahrikli sistemler)  Yakma (kazanlar, fırınlar, brülörler vs.) ve soğutma sistemleri  Elektrik kullanımı (fan, pompa, kompresör, vb. cihazlarda)  Kullanılan üretim teknolojisinin (eritme, ergitme, tavlama, kurutma, presleme, kalıplama, boyama, vb.) daha verimli hale getirilmesi  Atık ısının değerlendirilmesi  Üretim süresinin kısaltılması, sıcaklık veya basınç seviyelerinin düşürülmesi, vb. proses ve işletme optimizasyonları  Elektrik üretim verimliliklerinin artırılması Enerji Verimliliği Desteği

ÖNCELİKLER  Yenilikçi ve/veya ileri teknoloji (malzeme, elektronik, yazılım, vb.) uygulamaları  Sektöre örnek teşkil edecek uygulamalar/ demonstrasyon niteliği  Katma değer – artı değer  Yerli teknoloji ve ekipman kullanımı Çevre Teknolojileri ve Enerji Verimliliği Desteği

MEVCUT ŞARTLAR Proje Süresi: En fazla 1,5 yıl Destek Miktarı: En fazla ABD$ * Destek Oranı : Proje Bütçesinin en fazla %50 ’si Geri Ödeme Süresi : 1 Yılı Geri Ödemesiz Toplam 4 Yıl (Faizsiz) Hizmet Bedeli : TTGV Destek miktarının en fazla %6’sı (%3+%3) * Enerji Verimliliği için alt sınır: ABD$ Çevre Destekleri Mali Şartlar PLANLANAN ÇALIŞMALAR Başta Enerji Verimliliği alanında olmak üzere, projelerin çeşitli özelliklerine bağlı olarak daha esnek modellerin uygulanması, EVD vb. hizmet sağlayıcılar ile işbirliklerinin artırıldığı mekanizmaların geliştirilmesi.

Çevre Destekleri Değerlendirme  Portföy: 24 Proje  Toplam Kullandırım: 9,8 Milyon ABD Doları  Sektörler: Tekstil, Seramik, Alüminyum, Enerji, Kağıt, Plastik, Gıda, Çelik, Gazbeton, Hayvan Yemi, Kimya, Geri Kazanım, İzolasyon  Bölgeler: Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz, Ege, Doğu Anadolu  Firma Büyüklüğü: Büyük + KOBİ İzleme/ değerlendirme çalışmaları, başarı öyküleri…

Projenin İçeriği Proje Bütçesi ($) Projenin Geri Dönüş Süresi Gazbeton üretim sürecinde oluşan firenin, üretime geri kazandırma sürecinin geliştirilip, atık azaltımı ve hammadde tasarrufu ,7 yıl Enerji santralı gaz türbini giriş havası soğutulması yöntemi ile sıcak sezondaki olumsuz etkinin ortadan kaldırılması sonucu enerji üretim verimliliğinin arttırılması, doğal gaz tüketiminin azaltılarak birim elektrik üretim maliyetinin düşürülmesi ,3 yıl Tekstil üretiminde doğalgaz ile çalışan ramöz makinesinde atık ısı geri kazanımı ile taze havanın ve proses suyunun ısıtılması ,3 yıl Metal dövmesi öncesi malzemeyi hazırlayan tavlama (ısıtma) işleminde d. gazlı fırınlar yerine indüksiyon ısıtma teknolojisinin kullanılması, daha kaliteli ürün ,2 yıl Seramik üretiminde enerji etüdü ve enerji yönetimi de dahil olmak üzere, enerji izleme ve otomasyon sistemi, ısı geri kazanım sistemi, basınçlı hava sistemleri verimliliği uygulamaları ,6 yıl Proseste kullanılan mevcut fırın teknolojisindeki kayıpların ve problemlerin ortadan kaldırıldığı yeni ve güncel teknolojiye sahip bir ergitme sistemine geçiş ile enerji tasarrufu ve daha kaliteli ve ekonomik üretimin sağlanması ,1 yıl Kazan sistemlerinde ekonomizer uygulaması, fire taşıma sistemleri revizyonu, buhar hatları kapalı kondens geri kazanımıyla su ve enerji tasarrufu sağlanması ,2 yıl Yüksek verimli yakma sistemi ile buhar üretimi; distilasyon kondens ünitesinde ısı ve su geri kazanımı ile sıcak suyun ısısından yararlanılarak, eşanjör vasıtasıyla kazan besi suyunun ısıtılması ,3 yıl Çevre Destekleri – Örnek Projeler

Planlanan/ Diğer Destekler

Diğer Programlar-Destekler Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Giderilmesi Projesi (1994 – 2007) Fon: Montreal Protokol – Dünya Bankası  Yaklaşık 20 milyon ABD Doları OTİM’e dayalı teknoloji, ekipman ve malzemelerden, ozon tabakasına zarar vermeyen versiyonlarına dönüşüm için kullandırılmıştır.  Yeşil Gelecek Hızlandırıcı Fonu UNIDO Eko-verimlilik (Temiz Üretim) Programı (2008 – 2011) Fon: MDG-F Fonu, İspanya Hükümeti  6 temiz üretim projesine yaklaşık ABD Doları aktarılmıştır.

Diğer Programlar - Destekler İşletmelerde Çevresel Performansın Geliştirilmesi İçin İşbirliği Ağları Oluşturulması Projesi (2012 – 2013) Fon: AB – CIP  Sürdürülebilir üretime yönelik olarak Ar-Ge danışmanlık, enerji verimliliği etüt/fizibilite çalışmaları desteklenecektir. “İzmir’de Eko-verimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” Projesi (2011 – 2015) Fon: İzmir Kalkınma Ajansı (IZKA) + TTGV  Ortak teknik/mali destek programı hazırlıkları yapılmaktadır. İskenderun Körfezinde Endüstriyel Simbiyoz (ES) Projesi (2011 – 2013) Fon: BTC (Baku Tbilisi Ceyhan Boru Hattı) Şirketi  ES olanaklarına yönelik olarak Ar-Ge, fizibilite, vb. faaliyetleri desteklenmektedir.

TEŞEKKÜRLER Ferda ULUTAŞ Çevre Projeleri Grubu Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Cyberplaza B-Blok Kat: 5-6 Bilkent/Ankara