GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
IŞIĞIN KIRILMASI.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
Gök Cisimlerini Tanıyalım
YILDIZLAR VE GEZEGENLER
DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
IŞIK VE SES IŞIK.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
COĞRAFİ KONUM.
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
AY.
Küresel ısınma.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
HALİM GÜNEŞ.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
DERSİN ADI : SOSYAL BİLGİLER
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
Hal değişimi.
Isının Yayılma Yolları
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
HAZIRLAYAN AHMET KÜÇÜK
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
GELİŞİM VE ÖĞRENME Algı - II Prof.Dr. Mustafa Ergün.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
MADDEYİ TANIYALIM.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
YILDIZ OLUŞUMU.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GEZEGENLER VE YAPILARI
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
GÜNEŞ SİSTEMİ ÖTESİ: GÖK CİSİMLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ ve TUTULMALAR
Güneş Sistemi.
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ

GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz. Bunların her birine gök cismi denir. Yıldızlar, gezegenler ve uyduları, meteorlar, gök taşları bu gök cisimlerinden bazılarıdır.

Yıldızlar: Bulutsu olarak adlandırılan sıcaklığı yüksek gaz ve toz parçalarının bir araya gelip sıkışmaları sonucu oluşmuş gök cisimlerine yıldız denir. Yıldızların belli bir ömrü vardır. Ömrü tükenmemiş yıldızlar belirli bir süre ısı ve ışık yayarlar. Geceleyin gökyüzünde gözlemlediğimiz yıldızlar Dünya’mızdan çok uzakta olduklarından çok küçük görülmektedir. Bir yıldızın parlaklığı 2 nedene bağlıdır. 1- Daha parlak görünen yıldızlar Dünya’ya daha yakındır. 2- Yıldız diğer yıldızlara göre daha büyüktür.

Tüm yıldızlar Güneş gibi ısı ve ışık kaynağıdırlar. Fakat yıldızların yaydığı ışığın rengi ve parlaklığı birbirinden farklıdır. Bunun temel sebebi yıldızların sıcaklıklarının birbirinden farklı oluşudur. Sıcak yıldızlar mavi veya beyaz olarak algılanırken orta sıcaklıklardaki yıldızlar sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte gözlemlenir. Dünya’dan bakıldığında grup halinde görülen yıldızlar topluluğuna takımyıldız denir.

Takım yıldızların en bilinenleri: Büyükayı, Küçükayı, Ejderha, Çoban yıldızı,Kuzey Tacı, Avcı, Kanatlıat, Kahraman, Kuğu

BÜYÜKAYI

AVCI TAKIMYILDIZI

Kuyruklu yıldızlar: Güneş çevresinde uzun ve eliptik bir yörüngede dolanan donmuş halde bulunan gaz, toz ve taş parçalarından meydana gelen bir gökcismidir. NOT: aslında kuyruklu yıldızlar yıldır değildir. Ancak kuyruklu yıldız Güneş çevresinde dolanırken Güneş’e yaklaştıkça buzun erimesiyle saçılan taş, toz parçalarının serbest kalmasıyla kuyruk görüntüsüne sahip olur.

Gezegenler: Güneş çevresinde dolanan büyük ama yıldızlara göre çok çok küçük olan gökcisimleridir.

YILDIZLARGEZEGENLER Isı ve ışık yayarlar.Isı ve ışık yaymazlar, üzerlerine düşen ışığı yansıtırlar. Sıcaktırlar.Soğukturlar. Yanıp sönen, titreşen ışık noktalalrı gibi görünürler. Disk şeklinde görünürler. Boyutları çok büyüktür.Boyutları çok küçüktür. Gökyüzündeki konumları değişmez.Gökyüzündeki konumları geceden geceye değişir.

Yıldız Kayması: Kuyruklu yıldızlardan kopan toz tanecikleri ve kaya parçaları Dünya atmosferine hızla girdiklerinde sürtünmenin etkisiyle ısınır. Akkor haline geçerek ışık yayarlar. Bu sıradaki hareketiyle geride ışıklı bir iz bırakırlar. Buna yıldız kayması adı verilir.

Bazen atmosfere çok sayıda meteor kısa bir sürede girerek güzel bir görüntü oluştururlar. Buna meteor yağmuru denir.

Meteorların çoğu atmosferde yanarak kaybolsa da Dünya’mıza ulaşabilir. Yeryüzüne ulaşan meteorlara gök taşı denir. Gök taşlarının Dünya üzerine düşmeleri ile açtıkları çukura gök taşı çukuru denir.

Eğer meteorlar Ay üzerinde çukurlar oluşturmuşsa bunlara meteor çukuru denir.

Uzayda Uzaklık Ölçümü Yıldızlar arasındaki mesafe metre, kilometre gibi birimlerle ifade edilemeyecek kadar büyüktür. Bu yüzden gökcisimleri arasındaki mesafeyi ışık yılı adını verdiğimiz bir birimle ifade ederiz. Işık yılı, ışığın uzayda bir yılda aldığı mesafedir. 1 ışık yılı= Işığın bir yılda aldığı mesafe Örneğin: Dünya ile ona en yakın olan Proxima yıldızı arasındaki mesafe km ya da 4.2 ışık yılıdır.