Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM "— Sunum transkripti:

1 ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 

2 EVREN NASIL OLUŞTU? Belçikalı bilim insanı Georges Lemaitre 1927 yılında "Büyük Patlama Teorisi"ni ortaya koymuştur.  Bu teoriye göre evrenin bir başlangıcı vardır ve evren sürekli genişlemektedir.

3 BİG BANG Büyük Patlama Teorisi’ne göre evren bundan yaklaşık 15 milyar yıl önce büyük bir patlamayla oluşmaya başladı. Büyük Patlama adı verilen bu patlama sonrasındaki süreçte gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi.

4 DÜNYA’MIZIN OLUŞUMUYLA İLGİLİ DİĞER GÖRÜŞLER
1. Güneş’ten Kopma: Dünya`mız Güneş`ten kopan bir madde yığınından meydana geldi. Bu kopma Güneş`in hızla dönmesinden dolayı veya bir başka gezegenin çekim etkisi nedeniyle oluşmuştur. 2. Gaz ve Toz Bulutu: Dünya`mız evren oluştuğunda fırıldak gibi dönen gaz ve toz bulutuydu. Evren, Büyük Patlamanın etkisiyle gitgide genişleyerek soğumaya devam etti.  

5 GÜNEŞ SİSTEMİNİN OLUŞUMU
Nebula adı verilen kızgın gaz kütlesi ekseni çevresinde sarmal bir hareketle dönerken, zamanla soğuyarak küçülmüştür. Bu dönüş etkisiyle oluşan çekim merkezinde Güneş oluşmuştur. Gazlardan hafif olanları Güneş tarafından çekilmiş, çekim etkisi dışındakiler uzay boşluğuna dağılmış ağır olanlar da Güneş’ten farklı uzaklıklarda soğuyarak gezegenleri oluşturmuşlardır.

6 DÜNYA’NIN OLUŞUMU Dünya, Güneş Sistemi oluştuğunda kızgın bir gaz kütlesi halindeydi. Zamanla ekseni çevresindeki dönüşünün etkisiyle, dıştan içe doğru soğumuş, böylece iç içe geçmiş farklı sıcaklıktaki katman- lar oluşmuştur. Günümüzde iç kısımlarda yüksek sıcaklık korunmaktadır. Dünya’nın oluşumundan bugüne kadar geçen zaman ve Dünya’nın yapısı jeolojik zamanlar yardımıyla belirlenir.

7 DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
Dünya'nın Günlük (Eksen) Hareketi Dünya batı-doğu doğrultusunda kendi ekseni etrafında hızla dönerek 24 saatte günlük hareketini tamamlar. Bu harekete eksen hareketi de denir. Dünyanın küresel şekli dönüş hızında farklılaşmalara neden olur. Ekvatordan kutuplara gidildikçe hız azalır. Kutup noktalarında sıfır olur.

8 Dünya'nın Yıllık (Yörünge) Hareketi
Dünyanın yörüngesi elips şeklindedir ve gün çevresindeki bu yörüngede 365 gün 6 saatte turunu tamamlar.  Güneş bu elipsin büyük çapı üzerinde ve odaklardan birinde yer alır. Bu yüzden Dün ya Güneşe bazen yaklaşır (Günberi: 3 Ocak) bazen de uzaklaşır (Günöte: 4 Temmuz). 


"ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları