Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ""Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır""— Sunum transkripti:

1 "Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"

2 EVRENİN OLUŞUMU

3 Kozmoloji bilimine göre evrenin büyük patlama(Big-bang) ile oluştuğu kabul edilir.

4

5 Yaklaşık 14 milyar yıl önce, madde ve enerji çok küçük (atom çekirdeğinin 1020’ de biri kadar) bir hacim kaplıyordu. Bu hacmin içindeki yoğunluk ve sıcaklık sonsuz olarak kabul edilebilir.

6 Bu sırada, dört temel kuvvet (kütle çekimi, elektromanyetizma, zayıf ve güçlü kuvvet) tek bir kuvvet olarak birleşmiş haldeydi.

7 10-24 saniyeden sonra kütle çekimi öteki kuvvetlerden ayrıldı
10-24 saniyeden sonra kütle çekimi öteki kuvvetlerden ayrıldı. Bu sırada, "Şişme Dönemi" olarak adlandırılan hızlı genişleme başladı.

8 Sıcaklığın 1028 Kelvin'e düşmesiyle ilk madde oluşmaya başladı
Sıcaklığın 1028 Kelvin'e düşmesiyle ilk madde oluşmaya başladı. Bu madde, kuark ve lepton adı verilen parçacıklardan ve onların anti madde eşlerinden oluşmaktaydı.

9 Evrenin sıcaklığı düştükçe, güçlü kuvvet, geriye elektrozayıf kuvveti bırakarak ayrıldı. Madde ve anti madde bu sırada birbirini yok etti. Ancak, madde miktarı, anti maddeye göre biraz daha fazla olduğundan, fazla madde evrende varlığını sürdürdü.

10 1. saniyede, sıcaklık 1010milyar Kelvin'e düştü
1. saniyede, sıcaklık 1010milyar Kelvin'e düştü. Elektronlar ve nötrinolar oluştu; kuarklar üçlü gruplar oluşturarak proton ve nötronları oluşturdu.

11 3. dakikada, sıcaklık 109 milyar Kelvin'e düştü
3. dakikada, sıcaklık 109 milyar Kelvin'e düştü. Bunun ardından nötronlar ve protonlar, helyum ve döteryum gibi atomların çekirdeklerini oluşturmak üzere bir araya geldi.

12 İlerleyen süreçte, madde gökadaları oluşturmak üzere belli bölgelerde topaklanmaya başladı. 4 milyar yıl sonra, gökadalar ve yıldızlar oluşmaya başladı.

13 Evrenle ilgili sık sorulan sorular

14 Evrenin Merkezi Neresidir?
Büyük Patlama Evrenin Neresinde Meydana Gelmiştir? Evren genişlemekte midir? 4)Dünya da Evrenle Birlikte Genişlemekte midir? 5) Büyük Patlama'dan Önce Ne Vardı?

15 Büyük patlama teorisine göre evren 15 milyar yıl öncesinde genişlemeye başladı ve her geçen günde genişlemeye devam etmektedir. Genişlemenin belli bir noktası yoktur.

16 Evren, yıldızlar ve galaksiler arasındaki her yerde hacim kazanarak büyümesini sürdürmektedir.

17

18 Bunu şişirilen ve üzerinde noktalar bulunan bir balon gibi düşünebiliriz; bütün noktalar birbirlerinden gittikçe uzaklaşmaktadırlar ve balonun üzerinde genişlemenin olduğu bir merkez yoktur.

19 Genişlemenin bir merkezi yoktur, evren gerçekten her noktasında genişlemektedir. Herhangi bir gökadadaki herhangi bir gözlemci, evrendeki diğer gökadaların çoğunun kendinden uzaklaştığını görür.

20 Evrenin genişlediğinin kanıtı kırmızıya kayma kuramıdır
Evrenin genişlediğinin kanıtı kırmızıya kayma kuramıdır. Buna göre uzaklaşan cisimler kırmızıya kayma gösterir. yaklaşan cisimler ise maviye kayma gösterir.

21

22 Gökyüzüne bakıldığında bütün cisimlerin bizden uzaklaştığı yani kırmızıya kaydığı görülür.

23 "Büyük Patlama nerede oldu
"Büyük Patlama nerede oldu?" sorusunun tek cevabı, onun evrenin her yerinde meydana geldiğidir.

24 Dünya,güneş veya güneş sistemi genişlememektedir
Dünya,güneş veya güneş sistemi genişlememektedir. Bu nesneler kütle çekimi etkisinin altında oluşmuş ve birbirlerinden uzaklaşmayı bırakmışlardır. Evrende birbirinden uzaklaşanlar galaksilerdir.

25 Kozmoloji bilimi büyük patlamadan önce ne olduğu şeklindeki sorulara cevap aramaz. Evrenin büyük patlama ile oluştuğunu varsayar ve bundan sonrası ile ilgilenir.


""Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları