Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA."— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA

2

3 Bütün gök cisimlerini içerisine alan uçsuz bucaksız uzay boşluğuna EVEREN (Kainat) denir.
Dünyamızın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi içinde, Samanyolu da büyük uzay boşluğu olan EVREN içerisinde yer alır. Güneş sisteminin oluşumu hakkında bugüne kadar bir çok teori ortaya atılmışsa da bunlardan NEBULA ve BİG-BANG teorileri taraftar toplamıştır. Bu teorilerin ortak görüşü, gezegenlerin Güneşten kopan parçalar olduğudur.

4 YILDIZ: Çevresine ısı ve ışık yayan gökcisimleridir Ör: Güneş.
GEZEGEN: Çevresine ısı ve ışık yaymayan, ancak kendisine yakın yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gökcisimleridir. Ör: Merkür, Dünya. UYDU: Gezegenlerin çevresinde dönen, gezegenlerden daha küçük ve yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtan gökcisimleridir. Ör: AY.

5 GÜNEŞ SİSTEMİ Güneş ve onun çekim etkisi altında bulunan gök cisimlerinin oluşturduğu topluluğa denir. Bu topluluk içerisinde; Dokuz Gezegen, Otuz iki Uydu, Meteoritler, Kuyruklu Yıldızlar (Halley), bulunmaktadır.

6

7 GEZEGENLER MERKÜR (Güneşe en yakın gezegendir)
VENÜS (Güneş ve Ay’dan sonra en parlak) DÜNYA (Atmosfer ve yaşam vardır) MARS (Kırmızı gezegen olarak bilinir) JÜPİTER (En büyük gezegendir) SATÜRN (9 uydusu var, halkalıdır) URANÜS (Çevresinde 11 halka vardır) NEPTÜN (4 halka ve 8 uydusu vardır) PLUTON (Dünyaya ve Güneşe en uzak gezegendir)  Uyarı: Gezegenler, Güneşten uzaklaştıkça, Güneş etrafında dönme süreleri artar.

8 D Ü N Y A Ekvator Çevresi km Kutuplar Çevresi km Ekvator Yarıçapı 6378 km Kutuplar Yarıçapı 6357 km DENİZLER KARALAR KYK %61 %39 GYK %81 %19 Ortalama %71 %29

9 DÜNYANIN UYDUSU (AY) Ay, Dünyaya en yakın gök cismidir.
Dünyanın 1/50’si kadardır. Bir Ay günü 24 saat 50 dakikadır. Bir Güneş günü ise 24 saattir. AY GÜNÜ: Dünya üzerindeki bir meridyenin iki kez Ay’ın önünden geçmesi bir Ay günüdür. GÜNEŞ GÜNÜ: Dünyanın, kendi etrafında bir tur dönmesidir.

10 AY Ay’ın, kendi ekseni etrafında, Dünya ekseni etrafında, Güneş ekseni etrafında dönüş yönlerinin hepsi aynıdır. (Batıya doğru) Ay, kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 28 gün 13 saatte tamamlar. Yaklaşık 14 gün gündüz, 14 gün gece yaşanır. Bu durumda gündüz döneminde sıcaklık yaklaşık yi bulur. (Atmosferin olmadığını gösterir) Bu ısı farkı, şiddetli MEKANİK ÇÖZÜLME ye sebep olur.

11 AY Bir Ay yılı 354 gün, bir Güneş yılı 365 gün 6 saattir.
Ay yılı, Güneş yılına göre 11 gün daha kısadır. Bu durum Ay gününün sa 50I, Güneş gününün 24 sa olmasından kaynaklanmaktadır. Bu 50 dakikalık zaman farkı bir yılda 11 gün yapmaktadır. Her gün gel-git olayının da 50 dakika gecikme ile olması bundan kaynaklanır.

12 AY Ay, Dünyaya daha yakın olduğu için Güneş’ten daha küçük olmasına rağmen deniz sularını daha çok kabartır. (Gel-git olayında Güneş’e nazaran 2.2 kat daha fazla çekim gücüne sahiptir.) Ay’da yer çekimi Dünya’ya nazaran 6 kat daha azdır.

13 AY’da ATMOSFER OLMADIĞI İÇİN
Hava, su, meteorolojik olay ve canlılar yoktur. Aşırı ısınma ve soğuma gerçekleşir.(Hem atmosferin olmaması hem de gece gündüz uzunluğunun 15-15gün olması etkilidir) Mekanik(fiziksel) çözülme fazladır. Gölgeler tam karanlık olur. Bir günde yüzlerce meteor düşer.

14 AY İÇ ISISINI KAYBETTİĞİ İÇİN
Dağ oluşumu, kıta oluşumu, volkanizma ve deprem görülmez. Sıcak su kaynakları bulunmaz. Sıcaklık farkları çok fazla olur.

15 AY TUTULMASI G Ü N E Ş AY DÜNYA

16 GÜNEŞ TUTULMASI G Ü N E Ş AY DÜNYA

17 UYARILAR !!! Kutup yıldızı, Kuzey yarımkürede yön bulmada önem taşır. Güney yarımküreden görülmez. İç ısısını kaybetmiş yada bütünüyle soğumuş gök cisimlerine ölü gezegen denir. Dünyamız; Venüs, Merkür, Mars ve Plüton’dan büyük, diğer gezegenlerden küçüktür.


"GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları