Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ

2 Konu1- Dünya Güneş ve Ay ’ın Şekil ve BüyüklükleriNİN KARŞILAŞTIRILMASI

3 Dünya üzerinde yaşadığımız gezegendir
Dünya üzerinde yaşadığımız gezegendir. Güneş sisteminde bulunan sekiz gezegenden biridir.

4 Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler;
-Eski Mısırlılar, dünyayı kutuya gökyüzünü de üzerine kaplı kapak olarak düşünüyorlardı. -Eski Hintliler Dünya’yı filin sırtında duran disk şeklinde sanıyorlardı. -Eski Yunanlılar Dünya’yı uçsuz bucaksız suda yüzen diske benzettiler. -Eskiden denizciler Dünya’nın kenarına gelerek düşmekten korktukları için fazla açılamıyorlardı. -Milattan önce 4. yüzyılda Aristo Dünya’nın yuvarlak oluşuna delil olarak Ay tutulmasını göstermiştir. Ay tutulması sırasında Dünya’nın gölgesi yuvarlak olarak çıkmaktadır. -Türk Bilim insanı Birûni Dünya’nın şeklinin küreye benzer olduğunu söylemiştir.

5 Dünya küreye benzer olduğuna nasıl anlaşılır?
Dünyanın etrafını dolaşan denizcilerin sürekli aynı yönde gittiklerinde başlangıç noktasına varmasI 2. Uzaktan yaklaşan geminin önce bacası sonra gövdesinin görülmesi 3. Uzaydan çekilmiş fotoğraflarda Dünya’nın şeklinin mavi bir topa benzediği görülmektedir.

6 Uzaydan çekilen fotoğraflar göstermiştir ki Güneş ve Ay da Dünya gibi küreye benzer bir şekle sahiptir. Ay ve Güneş’e bakıldığında şeklinin küre şeklinde olduğunu görürüz. (Not: Güneşe çıplak gözle bakmak çok tehlikelidir. Güneşe bakmak için özel filtreler kullanılır.) Dünya kutuplardan baskın ekvatordan ise şişkindir, bu şekle geoit denir.

7 Güneş Dünya ve Ay’ın büyüklükleri

8 Cisimlerin büyüklükleri bakıldıkları uzaklıklara göre farklı algılanır
Cisimlerin büyüklükleri bakıldıkları uzaklıklara göre farklı algılanır. Cisimlerden uzaklaştıkça küçük görünürler. Buna perspektif etkisi denir. Güneş Dünya’dan çok uzakta olduğu için Ay ve Güneş aynı büyüklükte görünür. Güneş, Dünya ve Ay’dan büyüktür.

9 Dünya’nın çapı ayın çapının 4 katıdır, Güneş’in çapı Dünya’nın 109 katıdır. Dünya, Güneş ve Ay modeli oluşturulduğunda Yaklaşık olarak Ayın yarıçapı 1 cm olacak şekilde model oluşturduğumuzda Dünya 4 cm, Güneş ise 436 cm büyüklüğünde yapılmalıdır. Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın yaklaşık 400 katıdır.

10 KONU2- 6.Sınıf Dünyamızın Katman Modeli

11 -Dünya’nın şekli küreye benzemektedir.
-Dünya yapısını incelediğimizde iç içe geçmiş katmanlardan oluştuğunu görülür.

12 Dünya’nın katmanlarının özellikleri
-Hava küre, su küre, taş küre Dünya’nın görülebilen katmanlardır. -Ateş küre ve ağır küre Dünya’nın görünmeyen katmanlarıdır. -Dünya’nın iç katmanlarında yaşam yoktur. -Yer altından çıkan sıcak sular ve yanardağlardan çıkan lavlar yer kabuğunun altının çok sıcak olduğunu göstermektedir.

13 Not: Dünya’nın yapısını, oluşum süreçlerini, fiziksel özelliklerini inceleyen bilim dalına Jeoloji (Yer bilimi) denir. Jeoloji ile uğraşan bilim insanlarına Jeolog (Yer bilimci) denir.

14 A- Hava Küre (Atmosfer)
-Dünya’nın etrafını çeviren gaz tabakasıdır. -İçerisinde %78 oranında Azot, %21 oranında Oksijen, %1 oranında da karbondioksit ve diğer gazlar bulunur. -Hava kürenin 12 km’lik kısmı canlılar için yaşam alanını oluşturur. -Hava kürede yerden yukarı doğru çıkıldıkça hava azalır, sıcaklık düşer. -Hava küre Dünya üzerinde gündüz – gece sıcaklık farkını azaltır. (Ay’ın atmosferi olmadığı için sıcaklık farkı çok fazladır.)

15 Hava kürenin önemi nedir?
-Canlılar için önemli olan su döngüsü burada gerçekleşir. -Güneş’ten Dünya’ya gelen zararlı ışınlar hava kürede yer alan ozon tabakası tarafından engellenir. -Hava küre Dünya’nın yaşam için uygun sıcaklıkta olmasını sağlar. -Canlıların nefes alması, bitkilerin fotosentez yapmaları için gereklidir. -Meteorolojik olaylar (Yağmur, rüzgar, kar gibi) hava kürede gerçekleşir. -Hava basıncı ve  vücudumuzdaki kan basıncı denge sağlar.

16 B- Su Küre (Hidrosfer) Dünyamız uzaydan baktığımızda mavi görünür, bunun nedeni yeryüzünün 3/4’ü sularla kaplı olmasıdır. Yeryüzünde bulunan okyanus, akarsu, göl, denizler su küreyi oluşturur. Yer üstü ve yer altı sularından oluşur. Su canlıların yaşayabilmesi için gerekli hayati bir sıvıdır. Su küre içinde pek çok canlı yaşamaktadır. Taş küre ile su küre iç içe geçmiş halde bulunur. Su küre içerisinde derinliklere inildikçe sıcaklık azalır

17 Su kürenin önemi nedir -Su yaşam için en önemli sıvıdır.
-Dünyadaki yaşam suya bağlıdır. Diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığına bakılırken, suyun varlığına bakılarak karar verilmektedir. -Su küre olmasaydı suda yaşayan canlılar olmazdı. Diğer canlılar da yaşayamazdı. -Su küre ulaşım amacı ile kullanılmaktadır. -Doğadaki su döngüsü sayesinde temiz su elde etmekteyiz.

18 C- Taş Küre (Yer kabuğu, Litosfer)
Üzerinde yaşadığımız katman taş küredir. Taş kürede kayaç ve topraklar bulunur. Dağlar, okyanus tabanları, kıtalar, adalar taş küreden oluşmuştur. Binalar taş küre üzerine yapılır, bitkiler taş küre de bulunan toprakta kök salar. Taş küre magmanın soğuması ile oluşmuştur. Kalınlığı 6-40 km’dir. Ortalama 33 km’dir. Dünya’yı yumurta şekline benzetirsek, yumurtanın kabuğu kalınlığında dünyada taş küre bulunmaktadır. Dünya’daki katmanların en incesidir. Taş küre içerisinde inildikçe sıcaklık artar.

19 Taş kürenin önemi nedir
İnsanlar ve birçok canlının yaşadığı yerdir. Bitkiler burada köklerini salar. Taş küre içerisinden madenleri çıkmaktadır.

20 KONU3-Dünyamızın Uydusu Ay

21 Ay, Dünya’nın doğal uydusudur.
Ay, Dünya’ya en yakın gök cismidir.

22 Ay’ın Hareketleri Ay, Dünya gibi hareket halindedir.
Ay’ın üç çeşit hareketi vardır. Ay’ın hareketleri: Kendi ekseni etrafında, Dünya etrafında ve  Güneş etrafında hareket eder. Ay’ın kendi ekseni etrafında ve Dünya etrafındaki hareketi 27 gün 7 saatte tamamlar. Kaynak Ay evreleri 29,5 günde tamamlanır. Ay, Dünya etrafında bir kez döndüğünde, kendi ekseni etrafında da bir kez dolanır. Ay’ın Güneş etrafındaki hareketi Dünya ile eş zamanlı olarak 365 gün 6 saattir. Dünya’dan Ay’a bakıldığında Ay’ın hep aynı tarafı görülür. Ay, Dünya ve kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner.

23 Ay Neden Değişik Şekillerde Görünür?
Gece gökyüzüne baktığımızda Ay’ın farklı şekillerde görmekteyiz. Bunun nedeni Ay ışık kaynağı olmadığı içindir. Eğer ışık kaynağı olsaydı Güneş gibi hep aynı şekli görecektik. Ay Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır. Ay,  Dünya etrafındaki yerine göre farklı şekillerde görünmektedir.

24 Ayın Evreleri Ay ışık kaynağı değildir.
Ay, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtmaktadır. Ay her gece farklı şekillerde görünür. Buna ayın evreleri denir. Ay’ın her bir evresi yaklaşık bir hafta sürer.

25 1.Yeni Ay Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, yeni ay evresi oluşur. Ay’ın karanlık bölgesi Dünya’ya dönük olduğu için Ay gökyüzünde görülmez.

26 2. İlk Dördün Bir hafta sonra Ay’ın sağ tarafının aydınlandığı evredir
2. İlk Dördün Bir hafta sonra Ay’ın sağ tarafının aydınlandığı evredir. Ay’ın şekli D harfine benzer

27 3. Dolunay Bir hafta sonra Dünya Güneş ve Ay’ın ortasındadır
3. Dolunay Bir hafta sonra Dünya Güneş ve Ay’ın ortasındadır. Ay’ın parlak tarafı Dünya’ya bakmaktadır.

28 4. Son Dördün Bir hafta sonra Ay’ın sol tarafı aydınlandığı evredir
4. Son Dördün  Bir hafta sonra Ay’ın sol tarafı aydınlandığı evredir. Ay’ın şekli ters D harfine benzer.

29 Not Türk bayrağındaki hilal şekli son dördün ile yeni ay arasında görülür. Hicri takvim Ay’ın Dünya etrafındaki hareketi esas alınarak yapılmıştır. Ay’ın Dünya etrafındaki hareketinden dolayı deniz ve okyanus sularında yükselme ve alçalma gerçekleşir, buna gelgit (Med cezir) denir.  

30 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

31 KAYNAKÇA:


"DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları