Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir."— Sunum transkripti:

1 IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT

2 S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.

3 I ŞıĞıN MADDELER TARAFıNDAN SOĞRULMASı, MADDENIN RENGINE VE PARLAKLıĞıNA GÖRE DEĞIŞIR. Koyu renkli maddeler üzerine düşen ışık ışınlarının çoğunu soğururken çok az kısmını yansıtırlar. Açık renkli maddeler ise üzerine düşen ışık ışınlarının çoğunu yansıtırken çok az kısmını soğururlar.

4

5

6 I ŞıĞıN SOĞURULMASı ILE BAZı DEĞIŞIMLER MEYDANA GELEBILIR. İlaçlar bozulabilir. Bazı besinlerin tadları bozulabilir. Uzun süre güneş ışığı altında kalan kumaşların renkleri solar.

7 RENK IŞIĞIN CİSİMLERE ÇARPTIKTAN SONRA YANSIYARAK GÖZÜMÜZDE BIRAKTIĞI ETKİYE DENİR.

8 PRİZMA Beyaz ışığın ışık prizmasından geçmesiyle oluşan renkli ışık demetine ışık ışık ışık ışık tayfıtayfı tayfıtayfı denir. Işık ve Renk Beyaz ışık

9

10

11 RENKLİ GÖRME Üzerine ışık düşen cisim diğer renkleri soğurup sadece birini yansıtırsa cisim yansıttığı renkte görünür. kırmızı ışık

12 SIYAHıN OLUŞUMU Bir cisim ışıktaki bütün renkleri emdiğinde yansıyan ışık olmadığı için cisim siyah görülür. Buna ışığın soğurulması denir.

13 R ENK O LUŞUMU Bir cisim kendine gelen ışıktaki renklerden kendisiyle aynı olanı kuvvetli, komşularını ise zayıf yansıtır. soğuru r yansıtı r

14 A ŞAĞıDAKI CISIMLER ÜZERLERINE GELEN BEYAZ ıŞıĞı NASıL YANSıTıRLAR ? Beyaz ışık yansıtı r soğuru r Beyaz ışıkta tüm renkler vardır.Cisim kendisi ile aynı olanları çok komşularını ise az yansıtır.Diğer renkleri ise soğurur.

15 Aşağıda sarı cisme etkiyen beyaz ışıktan yeşil ve kırmızı renkler yansımıştır. Diğer cisimlerden hangi renk ışıkların yansıyacağını bulunuz. sarımagent a cyan Beyaz ışık kırmızı mavi yeşil

16 G ÜNEŞ E NERJISINDEN Y ARARLANıLAN A LANLAR Güneş enerjisi ile suyun damıtılması

17 G ÜNEŞ OCAKLARı : I ŞıĞıN SOĞURULMASı VE YANSıTıLMASı ÖZELLIKLERINDEN YARARLANıLARAK GÜNEŞ OCAKLARı YAPıLıP YEMEK PIŞIRILEBILIR.

18 G ÜNEŞ ENERJISINDEN ELEKTRIK ENERJISI ÜRETIMI Evlerin aydınlatılmasında, uzay araçlarına elektrik sağlanmasında, hesap makinelerinin çalıştırılmasında,trafik lambalarında güneş pilleri ile elde edilen enerji kullanılır.


"IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları