Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

2 SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar dağların eteklerinden süzülerek akarsulara karışır.Böylece akarsulardaki su miktarı artmış olur.Yaz günleri geldiğinde hava sıcaklıklarının sonucu artası ile akarsu,göl ve deniz su kaynaklarındaki sular azalmaya başlar. Sonbaharda hava sıcaklığının düşmesi havadaki bulutlanma ve yağmur yağma sıklığı artar Sonbaharın bitimi ile birlikte havalar iyice soğur. Havada bulunan su buharında soğuması ile dağlardaki kar miktarı artar.

3 Denizle başladı benim hikayem Isıyı alınca buhar olup çıktım yükseklere Soğuyup bulut oldum en yücede Mevsim kışa dönünce Bir kar tanesi halinde İndim yeryüzüne Gözeneklerden süzüle süzüle

4 SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR

5 SUYUN SERÜVENİ Bir miktar buz kaba konularak ısıtılıyor.Bir süre sonra buzun tamamen su olduğu gözleniyor.Oluşan suyun bir süre sonra az aldığı ve bir süre sonrada bittiği gözleniyor.

6 SU DÖNGÜSÜ Tüm canlılar su kullandığı halde su hiç azalmaz.Neden? Çünkü doğada su sürekli çevirim halindedir Suyun kaynaklar arasında(canlı-cansız) dönüşümlü olarak kullanılması olayına su döngüsü adı verilir.Güneş enerjisinin ısıtılmasıyla yeryüzünden atmosfere çıkan su buharı yağmur,kar,dolu gibi yağış biçimleri seklinde tekrar yeryüzüne döner.bu suyun bir kısmı süzülerek yer altı sularına karışırken büyük bir kısmı da göl akarsu deniz gibi kaynaklarda birikir.Canlılar su döngüsüne terleme boşaltım solunum gibi canlılık olayları ile katılır. Yeryüzünden buharlaşarak yükselen su buharı atmosfer tabakalarında yoğuşarak yer yüzüne iner. Yağış havadaki su buharının yoğuşarak yer yüzüne düşmesi olayıdır.

7 SU DÖNGÜSÜ

8 GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR Dünyamızın temel kaynağı güneştir.Bunun yanında enerji ihtiyacımızı çeşitli fosil yakıtlardan petrol ürünleri ve kömür gibi akarsulardaki hidroelektrik santrallerinden jeotermal enerji kaynaklarından da karşılayabiliyoruz.Enerji kaynaklarından elde edilen enerji çeşitleri bir birine dönüştürülebilir.Örneğin hidroelektrik santrallerinde ısı enerjisi hareket enerjisine dönüşebilir.

9 GÜNEŞ NASIL ISITIR? Mahmut evlerinin güneş alan odalarının diğer odalarına göre daha çok sıcak olduğu görülüyor.Bunun nedeni ise o odayı güneşin ısıtmasıdır.


"MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları