 Bilgi ve Belge Yönetimi E ğ itiminde Uygulamanın Önemi: Stajlar Üzerine Bir Ara ş tırma Özhan SA Ğ LIK İ stanbul Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
Advertisements

Hale Uysal Şemsa Olşen Güzeldere. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR.
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
CANİK ANADOLU TEKNİK LİSE BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI
BODRUM İ LÇES İ N İ N E Ğİ T İ M OLANAKLARI BAKIMINDAN MU Ğ LA ÜN İ VERS İ TES İ ’NDEN BEKLENT İ LER İ.
Araştırma Görevlilerinin Öğrenci Laboratuvarlarına Katılımı
DAÜ Do ğ u Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi KKTC Dekan Prof. Dr. Hasan AMCA Aralık
Üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilere yönelik olarak Kütüphanemizce düzenlenen oryantasyon programına; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Diş.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Diploma Eki (DE) Diploma Supplement (DS)
Master in Advanced European and International Studies.
Denizcilik E ğ itiminde Kalite: Türk Denizcilik Sektörünün Denizcilik E ğ itimi Veren Kurumlardan Beklentileri Selçuk NAS, Serim PAKER, Murat YILMAZEL,
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
Münazara.
80. YIL CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
TELKODER Implementation of the EU Regulatory Framework for Electronic Communication 2015 DEĞERLENDİRME.
NUR KOTA Ş TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ Sözcükte Anlam Konusunda Eğitsel İçerikli Siteler.
Kamu Ar-Ge Fon Kaynaklarına Erişim
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ANLATIMIN VE ANLATICININ AMACI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
DEĞİŞİM PROGRAMLARI FAALİYET BÖLGELERİ HARİTASI 1 ŞUBE MÜDÜRÜ 3 UZMAN 2 ŞEF 1 VERİ HAZIRLAMA KONTROL İŞLETMENİ 3 SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLMAK ÜZERE ON PERSONELDEN.
Giri ş imcilik Fikrinin Geli ş mesi. Giri ş imcilik zorlu ve dikenli bir yol. Mutlak ba ş arı için; çok iyi bir planlamacı, detaycı bir ara ş tırmacı,
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
 Konferans, ilim, sanat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla yapılan uzun konuşmalardır.  Bir hitap çeşidi olan konferans,
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
1/28. 2/28 3/28 4/28 5/28 6/28 Blok 1 Blok 1 Sonu Blok 2 Blok 2 Sonu Blok 3 Blok 3 Sonu.
Erasmus+ Projelerimiz. Okulumuzun Erasmus + Projesi kapsamında yapılan iki ba ş vurusu kabul edilmi ş tir tarihli arasında gerçekle ş ecek.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
İMAM HATİP ORTAOKUL VE LİSELERİ MÜDÜRLERİ TOPLANTISI GÜNDEMİ 1- Açılış ve Tanışma 2- Memnuniyet Anketi Analizi 3-Değerlendirme (Sayın Kâmil AYDOĞAN) 4-İlimizdeki.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
Kayna ş tırma Uygulamaları ve Ö ğ retmen Yeterlilikleri: Ö ğ retmenler Yeti ş tirilmeli mi? Geli ş tirilmeli mi? Doç.Dr. Hasan Gürgür Bu çalı ş ma Türkiye.
1 BBY 464 Semantik Bilgi Yönetimi Güven KÖSE (Kurucu Ortak, Genel Müdür) Mantis Yaz. Dan. Ltd. Şti.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ERKEK TEKNİK ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLE ARÇELİK ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA MESLEKİ EĞİTİM İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ.
Üniversite Hayatına Giriş Hazırlayan = Emine Büşra Ünsal
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
Aziz Sancar’ın Hayatı.
Kimya Mühendisliği Mesleği ve İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü
Giyim Üretim Teknikerliği nedir ??
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Büro Yönetimi ve Yönetici AsistanLIğI PROGRAMI
Isparta Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, orta öğretim kurumlarından mezun öğrencilerin 2 yıl süreyle eğitim-öğretim gördükleri, Ön lisans diploması.
Uygulamalı Örneklem Seçimi BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan
Sunum transkripti:

 Bilgi ve Belge Yönetimi E ğ itiminde Uygulamanın Önemi: Stajlar Üzerine Bir Ara ş tırma Özhan SA Ğ LIK İ stanbul Üniversitesi

 Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlü ğ ünde staj; "bir kimsenin meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalı ş arak geçirdi ğ i dönem olarak" tanımlanmaktadır.

 Türkçe Bilim Terimleri Sözlü ğ ünde ise; "herhangi bir i ş ve meslekte, meslek bilgisini artırmak ve geli ş tirmek için deneyimli görevliler yanında ve onların gözetimi altında yapılan uygulama çalı ş maları" olarak ifade edilmektedir.  Bu tanımlardan da anla ş ıldı ğ ı üzere stajlar meslek bilgisini artırıcı uygulama deneyimini kazandıran süreçler olarak tanımlanabilir.

 Türkiye'de Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) Bölümü 2002 yılında; Kütüphanecilik, Ar ş ivcilik, Dokümantasyon-Enformasyon bölümlerinin birle ş tirilmesiyle tesis edilmi ş tir yılı itibariyle 8 üniversitede BBY e ğ itim-ö ğ retimi verilmektedir. Bu üniversiteler; Ankara, Atatürk, Çankırı Karatekin, Hacettepe, İ stanbul, Marmara, Yakındo ğ u ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak belirtilebilir. 4 yıllık lisans e ğ itimi veren BBY programlarında zorunlu stajlar mevcut olmaktadır. Bu stajlar üniversitelere göre çe ş itlilik göstermektedir.  Bu a ş amada, genel bir fikir verebilmesi açısından zorunlu staj uygulamaları ile staj yapan ö ğ rencileri olan Ankara, Atatürk, Hacettepe, İ stanbul, Marmara ve Yakındo ğ u Üniversitesinin staj uygulamalarından kısaca bahsedilecektir.

 Ankara Üniversitesi BBY stajları biri halk kütüphanesi, di ğ eri ise ara ş tırma/kurum/özel kütüphaneler veya ar ş iv/dokümantasyon merkezinde yapılıp, yaz döneminde gerçekle ş tirilmektedir.

 Erzurum Atatürk Üniversitesinde ise bir zorunlu staj uygulaması olup, stajlar yaz döneminde gerçekle ş tirilmektedir. BBY mezunu en az bir uzmanın bulundu ğ u ar ş iv ya da kütüphanelerde stajlar yapılabilmektedir.

 Hacettepe Üniversitesinde BBY Bölümünde 3. sınıfın sonunda yapılan bir zorunlu staj uygulaması mevcuttu. Yapılan son düzenleme ile staj uygulaması 3. sınıfın 2. yarıyılında haftanın iki günü okula gidip, di ğ er günlerde staj yapılarak gerçekle ş tirilecektir.

 İ stanbul Üniversitesinde biri üniversite kütüphanesi, di ğ eri ise kurum ar ş ivinde yapılmak üzere iki adet zorunlu staj uygulaması mevcuttur. Bu stajlar yaz döneminde yapılmaktadır.

 Marmara Üniversitesinde zorunlu olarak iki staj yapılmaktadır. Bu stajların her ikisi de ar ş iv veya kütüphanede ya da biri ar ş iv di ğ eri kütüphanede çalı ş arak yapılabilir. Stajlar yaz döneminde yapılmaktadır.

 Yakındo ğ u Üniversitesinde bir zorunlu staj uygulaması mevcut olup, ar ş iv ya da kütüphanede yaz döneminde yapılmaktadır.

Yurtdı ş ında BBY Stajları  Lund Üniversitesinde Ar ş ivcilik ve Kütüphanecilik e ğ itimi yüksek lisans düzeyinde verilmektedir. Lund Üniversitesinde ar ş iv veya kütüphane stajları e ğ itim-ö ğ retim dönemi içerisinde derslerle birlikte götürülerek yapılmaktadır.

Lund University Department of Arts and Cultural Sciences (Güzel Sanatlar ve Kültürel İ limler Okulu)

 Manchester Metropolitan Üniversitesinde Kütüphanecilik ve Bilgibilim olarak adlandırıp, BBY Bölümünün muadili olarak de ğ erlendirebilece ğ imiz bölümde BBY e ğ itimi yüksek lisans derecesinde verilmektedir. E ğ itim müfredatında Ara ş tırma ve Uygulama adı ile okutulan ders kapsamında belirli bir dönem ara ş tırma yapıldıktan sonra, kurumlarda staj türünden uygulamalar yapılmaktadır.

 Rhode Island Üniversitesinde de yüksek lisans düzeyinde e ğ itim veren Kütüphanecilik ve Bilgibilim Bölümünde staj uygulaması mevcuttur. Staj uygulaması e ğ itim-ö ğ retimi dönemi içerisinde derslerle birlikte yürütülerek yapılmaktadır.

The University of Rhode Island Harrington School of Communication and Media Library and Information Studies Building

 British Columbia Üniversitesinde yüksek lisans düzeyinde e ğ itim veren Kütüphane&Ar ş iv ve Bilgibilimi Okulu mevcuttur. Bu okulda bir dönem içerisinde 3 ay süren staj uygulamaları bulunmaktadır.

 Türkiye'deki BBY mezunları stajlarını kütüphane ya da ar ş iv üzerine yapmaktadır yılında BBY adını alarak tek bir biçime kavu ş an bölümde ilk mezunlar 2006 yılında verilmi ş tir. Anket çalı ş ması yürütülürken, rastgele seçilen katılımcılar 2006 ve sonrasında mezun olanlardan seçilmi ş tir.  Bununla birlikte; yaptıkları stajların i ş leri ile uyumlu olup olmadı ğ ını fark etmeleri için en az 18 aylık bir tecrübeye sahip olmaları gerekti ğ i dü ş ünülmü ş tür. Bu nedenle katılımcılar en az 18 aylık i ş tecrübesine sahip olmaktadır.

 Ayrıca; katılımcıların staj yaptıkları kurum göz önünde bulundurulmu ş tur. Kütüphane/ar ş iv stajı yapmayıp, kütüphanede/ar ş ivde çalı ş anlar ankete katılmamı ş, çalı ş tı ğ ı kurumun i ş levi ile aynı i ş lev üzerine staj yapanların ankete katılımı sa ğ lanmı ş tır. Bu niteliklerde katılımcılar aranırken; rastgele seçilen kurumların yönetici ya da ilgilileriyle yapılan yazı ş malar sonucunda anket katılımcıları belirlenmi ş tir.

BBY Mezunlarının Stajlar Hakkındaki Dü ş ünceleri  Ankete 21 ki ş i katılmı ş olup, 14 ki ş i kütüphaneci 7 ki ş i ise ar ş ivci konumunda çalı ş maktadır.  12 ki ş i kamu, 9 ki ş i ise özel kurumlarda çalı ş maktadır.  11 ki ş i İ stanbul, 6 ki ş i Marmara, 4 ki ş i ise Hacettepe Üniversitesinden mezun olmu ş tur.  11 ki ş i stajını kamu, 10 ki ş i de özel kurumlarda yapmı ş tır. Kamu kurumlarında staj yapan 4 ki ş i ş u anda özel, 7 ki ş i ise kamu kurumlarında çalı ş maktadır. Stajını özel kurumlarda yapan 5 ki ş i kamu, di ğ er 5 ki ş i ise özel kurumlarda görev yapmaktadır.

 Ankete katılan 14 ki ş i kadın, 7 ki ş i erkektir.  14 ki ş i 26-30, 2 ki ş i 31-40, 5 ki ş i ise ya ş aralı ğ ındadır.  1 ki ş i Doktora, 4 ki ş i Yüksek Lisans, 16 ki ş i Lisans mezunudur.

Soru 1. Staj süresi bakımından meslek hayatımda yapaca ğ ım i ş ler hakkında fikir verebilecek nitelikteydi.

Soru 2. Staj, süresi bakımından beni mesle ğ e hazırlayabilecek nitelikteydi.

Soru 3. Staj, süresi bakımından uzmanla ş ma alanı konusunda fikir verebilecek nitelikteydi.

Soru 4. Staj i ş tecrübesi kazandırmı ş tır.

Soru 5. Staj yeteneklerimi geli ş tirmi ş tir.

Soru 6. Üniversitede gördü ğ üm teorik bilgiyi, stajda uygulamaya aktarabildim.

Soru 7. E ğ itim-ö ğ retim yılının bir dönemi boyunca okula gidip, di ğ er dönemi süresince özlük haklarım korunarak (maa ş,yol,yemek vb. gibi ) staj yapsaydım, kendimi mesle ğ e daha hazır hissederdim.

Soru 8. Yaz dönemi yerine, haftanın belirli günleri okula gidip, di ğ er günlerde özlük haklarım korunarak (maa ş,yol,yemek vb. gibi) stajı gerçekle ş tirseydim kendimi mesle ğ e daha hazır hissederdim.

Soru 9. Stajı bir yıl boyunca özlük haklarım korunarak (maa ş,yol,yemek vb. gibi ) yapsaydım, kendimi mesle ğ e daha hazır hissederdim.

Soru 10. Staj öncesi üniversitede gördü ğ üm dersler, stajda ihtiyaç duydu ğ um bilgileri sa ğ lamı ş tır.

Soru 11. Stajda ihtiyaç duydu ğ um bilgileri sa ğ layan dersleri stajdan sonra gördüm.

Soru 12. Staj yaptı ğ ım kurumdaki BBY mezunları, beni gelecekteki meslekta ş ları olarak görmü ş lerdir.

Soru 13. Staj süresince zihinsel çaba gerektirmeyen, rutin i ş lemlerle me ş gul oldum. (raf kaydırma, sırt etiketi verme vb. gibi)

Soru 14. İş imi yaparken edindi ğ im tecrübeler, staj sürelerinin yetersiz kaldı ğ ını göstermi ş tir.

Sonuçlar Çalı ş ma sonunda elde edilen bulgular ş öyle belirtilebilir:  Stajların meslekte ne yapılaca ğ ına dair fikir verebilecek bir süreye sahip oldu ğ u dile getirilmektedir.  Stajların, uzmanla ş ma alanı konusunda bir fikir verdi ğ i ya da vermedi ğ ini belirten cevaplar neredeyse aynı sayıda olmaktadır. Bu soruda 6 ki ş i kararsız kalmı ş tır. Bu durum, bu husus hakkında meslekta ş larımızın aklında soru i ş areti bulundu ğ unu göstermektedir.  Stajların, yetenekleri geli ş tirip, i ş tecrübesi kazandırdı ğ ı dile getirilmektedir.

 Stajlar süresi bakımından ö ğ rencileri mesle ğ e hazırlamak konusunda yetersiz kalmaktadır.  Yaz dönemi yerine, haftanın belirli günleri okula gidip di ğ er günlerde staja gidilmesi ya da bir dönem okul, bir dönem staj uygulaması ile veya bir yıl boyunca staj yapıldı ğ ı takdirde, meslekta ş larımız kendilerini mesle ğ e daha hazır görecektir. Haftanın belirli günleri okula gidip di ğ er günler staja gidilmesi daha çok benimsenen bir yöntem olmaktadır.  İş hayatında edinilen tecrübeler, staj sürelerinin yetersiz kaldı ğ ını göstermektedir.