KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Advertisements

1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
DİKSİYON Diksiyon nedir? Konuşma ve Dinleme nedir?
Prof. Dr. Rana Özen Kutanis İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ A.Kişi-Kişi (İnsan - İnsana) İletişim B.Kişilerarası İletişim C.Kişi – Grup ve Gruplar Arası İletişim D.Örgüt.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
ETKİLİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ. İletişim nedir? Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme,
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
KONUŞMA. İYİ BİR KONUŞMACIDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER İyi bir konuşmacı, konuşma eylemini oluşturan öğelerin önemini bilir, (beden dili, ses, zihinsel.
DONANIM VE YAZILIM.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Etkili Sunum Teknikleri Bölüm II Hüseyin İlhan. 2 Sunucunun Kendini Hazırlaması ?
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
DİKSİYON.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Metinlerin Sınıflandırması
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Öğretimin Uyarlanması
İLETİŞİM VE BEDEN DİLİ MERVE AYDIN
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
İLETİŞİM.
İLETİŞİM.
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÇOCUĞUN GELİŞİM ALANLARI İLE İLİŞKİSİ
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
SUNUM TEKNİKLERİ.
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
Eğitsel Rehberlik.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
KABUL DİLİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
B. ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ EĞİTİMİ
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İnsan konuşmasıyla dikkat çeker ve akılda kalır! Konuş ki seni görebileyim. Hamann Düşünerek konuşmak gerekir. Boş konuşma itibar kaybettirir! Konuşma sanatını bilen adam, düşündüklerinin hepsini söylemez fakat söylediklerinin hepsini düşünür de söyler. Aristo Konuşurken dinleyicilerinle empati kur! Sıkıcı olma! Sözlerinizi dinletebilmek istiyorsanız kendinizi konuştuğunuz kimselerin yerine koyunuz. J.J.Rousseau Konuşmacı ile konuşma arasındaki ilişkiyi değerlendirelim.

Konuşmacı ile konuşma ilişkisini düşünerek cevaplayınız. Konuşmacı ile dinleyici arasındaki iletişim ne ile sağlanır? Konuşmada jest-mimik, dış görünüş önemli mi? Düşüncenin ses ile ifade edilmesinde nelerden yararlanılır? Görsel ve işitsel ögelerin kullanıldığı konuşmanın temel unsuru nedir?

ses Beden dili Dil(anlatım) Ayaklarından biri eksik olan masa işe yaramaz! *Bir düşünce, doğru ifade, uygun ses ve beden dili ile desteklenmeyen bir konuşma ayaklarından biri eksik masa gibidir!* Dil(anlatım) ses Zihinsel etkinlik (düşünce) Beden dili

4- Düşünce (Zihinsel Etkinlik) KONUŞMANIN UNSURLARI 1- Bedensel Davranış 2- Ses 3- Dil 4- Düşünce (Zihinsel Etkinlik)

KONUŞMANIN UNSURLARI 1- Bedensel Davranış: Duruş, hareket, jest ve mimik gibi görsel simgeler konuşmanın temel ögeleridir.

KONUŞMANIN UNSURLARI 2- Ses: Ses ile kişilik arasında yakın bir ilişki vardır. Bir dilin kelimeleri anlam bakımından zengin olabilir. Bu zenginlik, ancak ses ile sözün doğru birleşimiyle belirtilebilir.

Konuşma sırasında duyguların, düşüncelerin KONUŞMANIN UNSURLARI 3- Dil: İnsanlar arasında anlaşma aracı olan dil; duygu, düşünce ve istekleri ifade etmede kullanılır. Konuşma sırasında duyguların, düşüncelerin tam ve doğru olarak iletilebilmesi için telaffuz ve üsluba dikkat etmek gereklidir.

4- Düşünce (Zihinsel Etkinlik): KONUŞMANIN UNSURLARI 4- Düşünce (Zihinsel Etkinlik): Zihinsel etkinlik, konuşmanın görsel ve işitsel ögelerle ifade edilmesinden önceki süreçtir.

Konuşmacı işe önce zihinsel oluşumlarla başlar, KONUŞMANIN UNSURLARI Konuşmacı işe önce zihinsel oluşumlarla başlar, sonra bu oluşumları dilin kalıplarına aktarır, bu kalıpları seslendirir, en sonunda da jest ve hareketlerle, ses ve söz halinde sunar.

Paranızın çalındığını nasıl söylersiniz? arkadaşınıza öğretmeninize polise Konuşma muhataba göre şekillenir!

Yaygın Konuşma Kusurları Ana dilini iyi kullanmamak. Yerel ağızla konuşmak. Ses tonunu ayarlayamamak, kontrol edememek. Kelimeleri doğru telaffuz edememek. Konuşmayı gereksiz yere uzatmak. Kendini övmek, yapmacık davranışlarda bulunmak. Eleştiriye kapalı olmak. Beden dilini, jest ve mimikleri doğru kullanamamak. Argo ve kaba sözler kullanmak. Heyecanını yenememek. Kelimeleri tekrarlamak. Eee…, ııı…, aaa… gibi sesler çıkarmak

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Canlı, inandırıcı, etkili olmak Sesini üslubunu amaca, dinleyene ve ortama ayarlamak Vurgu, tonlama, telaffuza dikkat etmek Süreye bağlı kalmak

Günlük Konuşmalardaki Anlatım Bozukluklarından İnciler… Kaptım bu işi ben Döncem ben sana, merak etme Korkunç güzel bir filmdi/Manyak güzel bir filmdi Bana takıl  :=) ……………

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Canlı, inandırıcı, ilgi çekici olma Konuşma süresinin kontrolü Vurgu, tonlama, telaffuz Üslubu, kelimeleri amaca göre belirleme

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Canlı, İnandırıcı, İlgi Çekici Olma: Konuşmamızın baştan sona canlı bir havada dinlenebilmesi için ifadelerimize, ses tonumuza, hareketlerimize özen göstermeliyiz.

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Konuşma Süresinin Kontrolü: Verilen süreye bağlı kalmamız dinleyiciye saygının gereğidir. Konuşmamızı bu süreye uygun bir şekilde planlayıp sunmalıyız.

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Vurgu, Tonlama, Telaffuz: Konuşmacı ile dinleyiciler arasındaki iletişimi sağlayan sesimizdir. Bu nedenle telaffuz, tonlama ve vurgumuza dikkat etmeliyiz.

KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Üslubu, Kelimeleri Amaca Göre Belirleme: Amacımızı ifade ederken kelimelerimizi, üslubumuzu dinleyiciye ve konuşma yapılan ortama göre belirlemeliyiz.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1- Aşağıdakilerden hangisi iyi bir konuşmada bulunması gereken özelliklerden biri değildir? Sürenin kontrolü Vurgu ve tonlama Telaffuz Hızlı konuşma İlgi çekici olma

Konuşmayı oluşturan unsurları söyleyiniz. DEĞERLENDİRME SORULARI Konuşmayı oluşturan unsurları söyleyiniz. Dil(anlatım) Zihinsel etkinlik (düşünce) ses Konuşma Beden dili

DEĞERLENDİRME SORULARI 3- Aşağıdakilerden hangisi bir konuşma kusuru değildir? Kendini övmek, yapmacık konuşmak Beden dilini, jest ve mimiklerini kullanmak Yerel ağızla konuşmak Kelimeleri doğru telaffuz edememek Ses tonunu ayarlayamamak

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. yetki – görev Polisin ……………..güvenliği sağlamaktır. görevi

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Yeterli- yetkin Branşında ……………..biri olarak tanınır. yetkin

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Değişim-değişiklik Planda yaptığımız ..……………..uygun bulmadılar. değişikliği

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Büyümek - uzamak Çocuğun boyu bir hayli ..…………….. uzamış

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Fiyat - ücret Bu kitabın ..…………. çok yüksek değil mi? fiyatı

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Çalma- gasp etme İhtiyarı dövüp elindeki çantayı ..…………….. Gasp ettiler

DEĞERLENDİRME SORULARI ***Anlatım bozukluklarının sebeplerinden biri de birbiriyle karıştırılan kelimelerdir. Şans - risk Bu yoldan giderseniz kaza yapma ..…………….. artar. riskiniz