Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Etkili Sunum Teknikleri Bölüm II Hüseyin İlhan. 2 Sunucunun Kendini Hazırlaması ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Etkili Sunum Teknikleri Bölüm II Hüseyin İlhan. 2 Sunucunun Kendini Hazırlaması ?"— Sunum transkripti:

1 Etkili Sunum Teknikleri Bölüm II Hüseyin İlhan

2 2 Sunucunun Kendini Hazırlaması ?

3 3 Vücut dilinizi oluşturan mimik ve el, kol hareketlerinizi izleyebilmeniz için prova yapın. Vücut dilinizi oluşturan mimik ve el, kol hareketlerinizi izleyebilmeniz için prova yapın. –zayıf olabilecek yönleriniz gelişecek –zamanlamanızı belirleyecek –özel terminolojinin doğru telaffuzunu sağlayacak Görünüş ve giysinize özen göstermenizin izleyicilerinize saygının göstergesi olduğunu unutmayın. Görünüş ve giysinize özen göstermenizin izleyicilerinize saygının göstergesi olduğunu unutmayın.

4 4 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Ruh Hali: Korku

5 5 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Ruh Hali: Korku Sunum korkunuzu yenin. Salonu, katılımcıları tanıyın. Salonu, katılımcıları tanıyın. Zihinsel hazırlanma Zihinsel hazırlanma Prova Prova Solunum egzersizleri Solunum egzersizleri

6 6 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Ruh Hali: Heyecan

7 7 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Ruh Hali: Heyecan Yavaş konuş Yavaş konuş Yumuşak, kararlı bir ses tonu Yumuşak, kararlı bir ses tonu Heyecanınız için özür dilemeyin. Heyecanınız için özür dilemeyin. Kendinize değil, mesajınıza ve dinleyicilere odaklanın. Kendinize değil, mesajınıza ve dinleyicilere odaklanın.

8 8 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Konuşma Hızı : Hızlı  takip etmekte güçlük Hızlı  takip etmekte güçlük Yavaş  dikkat dağılır Yavaş  dikkat dağılır –ideal konuşma hızı ? –yavaş konuşmada ? Bilgiyi vurgulamak istediğinizde daha yavaş, yumuşak, ses tonunu değiştirebilirsiniz. Bilgiyi vurgulamak istediğinizde daha yavaş, yumuşak, ses tonunu değiştirebilirsiniz.

9 9 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Konuşma Hızı : Hızlı  takip etmekte güçlük Hızlı  takip etmekte güçlük Yavaş  dikkat dağılır Yavaş  dikkat dağılır –ideal konuşma hızı 150 kelime/dakika –yavaş konuşmada 120 kelime / dakikada Bilgiyi vurgulamak istediğinizde daha yavaş, yumuşak, ses tonunu değiştirebilirsiniz. Bilgiyi vurgulamak istediğinizde daha yavaş, yumuşak, ses tonunu değiştirebilirsiniz.

10 10 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Ses Kullanımı : Dinleyiciler sizi duyabilmeli Dinleyiciler sizi duyabilmeli Sesiniz, cümleler sonunda alçalmamalı. Sesiniz, cümleler sonunda alçalmamalı. Ses iyi kullanılmalı (vurgu, duraklama, tonlama) Ses iyi kullanılmalı (vurgu, duraklama, tonlama) İnişli çıkışlı bir tonlama ve hız ayarlarını iyi yapılabilmeli İnişli çıkışlı bir tonlama ve hız ayarlarını iyi yapılabilmeli Kısa ve basit cümleler kurulmalı. Kısa ve basit cümleler kurulmalı. Kısaltmalardan kaçınılmalı. Kısaltmalardan kaçınılmalı.

11 11 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Duru Dil Kullanımı : Duru, düzgün, yalın bir dil kullanın. Duru, düzgün, yalın bir dil kullanın. Yabancı kelime ve işaretler Yabancı kelime ve işaretler Abartılı ve yapay dil kullanımı etkinlik sağlamaz. Abartılı ve yapay dil kullanımı etkinlik sağlamaz.

12 12 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Göz Teması: ?

13 13 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Göz Teması: Samimiyetle bak. Göz temasıyla  iyi bir iletişim

14 14 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Vücut Dili : ?

15 15 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Vücut Dili : Emin bir şekilde ayakta durun, hareket edin. Emin bir şekilde ayakta durun, hareket edin. Hoş görünmeyen, belki sürekli yaptığınız el hareketleri ve tavırlarınızı kontrol etmeye çalışın. Hoş görünmeyen, belki sürekli yaptığınız el hareketleri ve tavırlarınızı kontrol etmeye çalışın. Soru ve görüşlerin size yönlendirilmesinde mimik ve davranışlarınıza dikkat edin. Soru ve görüşlerin size yönlendirilmesinde mimik ve davranışlarınıza dikkat edin.

16 16 Hazırlanan Sunum'un Sunulması Vücut Dili : Tahta kullanımı veya diğer nedenlerle sırtınızı izleyicilere dönmekten kaçının. Tahta kullanımı veya diğer nedenlerle sırtınızı izleyicilere dönmekten kaçının. Kollarınızı bağlamayın. Kollarınızı bağlamayın. Avuçlarınız açık ve dinleyici tarafından görünür olsun. Avuçlarınız açık ve dinleyici tarafından görünür olsun. Ellerinizi cebinize sokmayın. Ellerinizi cebinize sokmayın.

17 17 Sunucunun Yeri tüm katılımcılara eşit uzaklıkta, tüm katılımcılara eşit uzaklıkta, rahat hareket edebileceğiniz bir konumda durup, sakince, yanlara veya ekrana yönelebilir, rahat hareket edebileceğiniz bir konumda durup, sakince, yanlara veya ekrana yönelebilir, katılımcılara bir metre mesafeyi koruyarak yaklaşabilirsiniz. katılımcılara bir metre mesafeyi koruyarak yaklaşabilirsiniz. Sakın oturmayın. Sakın oturmayın. Siz oturduğunuzda katılımcılar da zihinsel olarak oturur.

18 18 Özetleme ve Geri Bildirim Teknikleri Sunumun içeriğini güçlendirmek ve ana noktaları tekrarlamak için yapılır, Sunumun içeriğini güçlendirmek ve ana noktaları tekrarlamak için yapılır, Genelde konunun sonunda yapılır, Genelde konunun sonunda yapılır, Konu karmaşık ise belli aralarda da verilebilir. Konu karmaşık ise belli aralarda da verilebilir.

19 19 Özetleme ve Geri Bildirim Teknikleri  Ana başlıkları vurgulayan özet sunumun akılda kalıcılığını sağlar.  Görsel ve sözel bilgi üzerinde sorular etkileşimi geliştirir.

20 20 Soru sorma Eğitimin etkisini arttırır. Eğitimin etkisini arttırır. Sunumu daha ilginç hale getirir. Sunumu daha ilginç hale getirir. Düşünmeye sevk eder. Düşünmeye sevk eder. Konuyu kavramayı hızlandırır. Konuyu kavramayı hızlandırır. Dikkati konu/olay üzerine çeker. Dikkati konu/olay üzerine çeker. Tartışma ortamı yaratır. Tartışma ortamı yaratır.

21 21 Soru sorma teknikleri Öncelikle ….. Öncelikle …..

22 22 Soru sorma teknikleri Öncelikle tüm gruba, sonra gönüllü olarak cevaplamak isteyene Öncelikle tüm gruba, sonra gönüllü olarak cevaplamak isteyene Katılımcılardan birine Katılımcılardan birine Önce tüm gruba sonra katılmayan katılımcıya Önce tüm gruba sonra katılmayan katılımcıya

23 23 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar doğru ise, Verilen yanıtlar doğru ise,

24 24 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar doğru ise, Verilen yanıtlar doğru ise, –Yanıtlar tekrarlanarak –Ödüllendirici ve destekleyici sözler söylenir.

25 25 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar hatalı ise, Verilen yanıtlar hatalı ise,

26 26 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar hatalı ise, Verilen yanıtlar hatalı ise, –Doğrusu söylenerek ….değil mi?

27 27 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar kısmen doğru ise, Verilen yanıtlar kısmen doğru ise,

28 28 Soru cevaplanınca… Verilen yanıtlar kısmen doğru ise, Verilen yanıtlar kısmen doğru ise, –Doğru yanıtlar tekrarlanır, –Yanlış yanıtlar düzeltilerek katılımcı cesaretlendirilir. –Eğitmen eleştirel olmayan bir tavırla katılımcıyı doğru yanıta götürmek için soruyu başka sözcüklerle yeniden ifade eder.

29 29 Soru yöneltilen katılımcı yanıt vermezse; Soru yöneltilen katılımcı yanıt vermezse;

30 30 –Soru bir başka katılımcıya yöneltilir, –Daha sonra yeniden yanıt vermeyen katılımcıya dönülerek tartışmaya katılması sağlanır.

31 31 Sorulan soruya gruptan hiç bir yanıt gelmezse ve katılımcılar sessiz kalırlarsa; Sorulan soruya gruptan hiç bir yanıt gelmezse ve katılımcılar sessiz kalırlarsa;

32 32 –Eğitmen soruya kendi düşüncesi olmayan ilginç bir cevap vererek katılımcıların dikkatini çeker ve onları tartışmanın içine alır.

33 33 Katılımcı soru sorduğunda; Katılımcı soru sorduğunda;

34 34 –Soru yanıtlanır, –Soruya başka bir soru ile cevap verilir (!), –Yanıt bilinmiyorsa açıkça söylenir ve araştırma yapılıp daha sonra cevaplanacağı söylenir, –Konudan sapmaya neden olan sorular vakit varsa yanıtlanır

35 35 Katılımcı soru sorduğunda; Söz kesmeyin, Savunmaya geçmeyin, Katkıları için teşekkür edin.

36 36 Katılımcı soru sorduğunda; Soru soranın cümlesi tam bitmeden cevaba başlama, Soru soranın cümlesi tam bitmeden cevaba başlama, Soru tamamlandıktan sonra mutlaka kısa bir süre düşündükten sonra cevap ver, Soru tamamlandıktan sonra mutlaka kısa bir süre düşündükten sonra cevap ver, Çünkü; Çünkü;

37 37 Katılımcı soru sorduğunda; Aceleyle verilen cevap sorunun tam karşılığı olmayabilir. Dinleyenler iyi cevap vermek amacı ile düşündüğünüz için size olumlu puan verirler, Soru soran “çok iyi soru” sorduğunu düşünüp, onere olur.

38 Hüseyin İlhan hilhan@ogu.edu.tr Bu sunuya http://hi.ogu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. ESOGU Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Eskişehir 38Dr Hüseyin İ lhan

39 Sunum türü Konferans: Bilgi Bilgi Bir konu Bir konu Konu ile ilgili değişik boyutlar ele alınır. Konu ile ilgili değişik boyutlar ele alınır. Öneri ve açıklamalar bir bütünlük oluşturacak şekilde verilir. Öneri ve açıklamalar bir bütünlük oluşturacak şekilde verilir. 39

40 Sunum türü Seminer: Tartışma Tartışma Konu ile ilgili bilgi vermek ve üzerinde tartışmak amacıyla düzenlenmiş toplantıdır. Konu ile ilgili bilgi vermek ve üzerinde tartışmak amacıyla düzenlenmiş toplantıdır. 40

41 Sunum türü Panel: Tartışma Tartışma Bir sorunu ortaya koyma, o sorunun çözümü konusunda değişik görüşler öne sürmeye dayanan bir küme tartışmasıdır. Bir sorunu ortaya koyma, o sorunun çözümü konusunda değişik görüşler öne sürmeye dayanan bir küme tartışmasıdır. 41

42 Sunum türü Sempozyum Bilgilendirme Bilgilendirme Sayısı 3-5 kişi arasında değişen bir konuşmacı kümesinin herhangi bir sorunla ilgili önceden hazırladıkları kısa konuşmalar Sayısı 3-5 kişi arasında değişen bir konuşmacı kümesinin herhangi bir sorunla ilgili önceden hazırladıkları kısa konuşmalar Tartışma değil, bilgilendirme Tartışma değil, bilgilendirme 42

43 Hüseyin İlhan hilhan@ogu.edu.tr 0222.229 29 79 Bu sunuya http://hi.ogu.edu.tr adresinden ulaşılabilir. ESOGU Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Eskişehir 14.10.15 43Dr Hüseyin İlhan


"Etkili Sunum Teknikleri Bölüm II Hüseyin İlhan. 2 Sunucunun Kendini Hazırlaması ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları