Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKSİYON.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKSİYON."— Sunum transkripti:

1 DİKSİYON

2 DİKSİYON Diksiyon; söz söylerken, duygu ve düşünceleri doğru ve üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu, söylenişini, hecelerin uzunluğu, kısalığı ve vurguları bakımından doğruluğu; jesti, mimiği, takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma sanatıdır.

3 Doğru bir diksiyon için gerekli iki temel koşul vardır
Doğru bir diksiyon için gerekli iki temel koşul vardır. Birincisi; ses aletini doğru kullanmak. Yani konuşma için yeteri kadar havayı ses yollarını kasmadan içeri almak, gereğinden fazla durak kullanmamak, durakları doğru yerde gerektiği gibi kullanmak ve sesi duyulur ve net bir hale getirmek. İkincisi; söz söylerken konuştuğumuz dili düzgün ve doğru söylemek için düzeltmeye çalışmak ve mimiği, jesti, tavrı yardımcı olarak kullanmak. Şimdi pek sıkıcı olan ilk bölüme bir göz atalım.

4

5

6 SES AYGITIMIZ

7 SES ORGANLARINI GELİŞTİRME
Akciğerlerden çıkan hava gırtlaktan geçerken ses tellerinde titreşimler oluşturur, bu titreşimlerle gırtlak yapısına göre değişik şekillerde çok zayıf sesler oluşur. Bu sesler diğer ses organlarıyla yoğrulur, titreşimlerle rahatlıkla işitilebilecek kadar büyür ve kimlik kazanır. Herkesin ses organlarının yapısının farklılığı ölçüsünde farklı sesleri veya ses kimlikleri vardır. Burada önce ses organlarımızın istediğimiz sesi çıkarabilecek yeteneğe ulaşmasını sağlamalıyız.

8 SES ORGANLARINI GELİŞTİRME
Ses organlarının eğitimi diksiyonun altyapısını oluşturur. Ses organları eğitimsiz olduğunda diksiyon çalışmalarının her aşamasında tıkanıklıklar oluşacaktır. Diksiyon çalışmalarının kendisi de dolaylı şekilde ses organlarının gelişimine yol açar. Ana ses organlarının geliştirilmeleri için alıştırmalar yapalım.

9 SESİ ISITMA 1 den 100 e kadar belirli bir ses tonu ile say.    1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ,....90, , 99,100

10 SESİN TİZLİĞİ MAN, MEN, MIN, MİN, MUN, MÜN, MON, MÖN Mmmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnn M.n sesi çıkarılırken harfler arasında kesinti olmayacak.

11 1 den 5 kadar sesin şiddetini arttırarak say,
SESİ KUVVETLENDİRME     1, 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2, 1 1 den 5 kadar sesin şiddetini arttırarak say, aynı şekilde azaltarak geriye doğru say.

12 Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede çıkacak
SESİ KUVVETLENDİRME HAH, HEH, HIH, HİH, HUH, HÜH, HOH, HÖH Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede çıkacak

13 Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede patlar gibi çıkacak
SESİ KUVVETLENDİRME     PAH, PEH, PIH, PİH, PUH, PÜH, POH, PÖH Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede patlar gibi çıkacak

14 Çalışmalar bir yıl her gün yapılacak.
MAN, MEN, .....sürekli yapılacak. Ses çalışması ile arası yapılabilir.

15 Konuşmadan 15 dakika önce kış aylarında ıhlamur içilebilir.
Toplum karsısında konuşmadan önce çok sıcak veya soğuk içecekler içilmemeli, Konuşmadan 15 dakika önce kış aylarında ıhlamur içilebilir.


"DİKSİYON." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları