Web Uzantıları Nedir? Nerede Kullanılır?. Nedir ?  Web sitelerinin adresini belirtmek için kullanılan isimlere "alan adı" denilmektedir. Alan adı IP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

Dünya ile bağlantınız İNTERNET VE AĞ.
İNTERNET.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Hazırlayan: Cihan UĞUR
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
İNTERNET VE İNTERNET TARAYICILARI Eray Polat INTERNET NED İ R?  International Network (Uluslararası A ğ )  Binlerce akademik, ticari, devlet ve serbest.
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET ADRESLERİ.
Almıla KINDAN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü 5-6 Nisan 2012, Bitez-BODRUM Almıla KINDAN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatörü 5-6 Nisan 2012, Bitez-BODRUM MAVİ.
INTERNET ve AĞLAR.
WWW Geniş Dünya Ağı ( World Wide Web ) LAN
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
EDM Araç Kiralama Paketi. EDM Web Paketi EDM Web Paketini satın alan müşterilerimiz kendi web sitelerini hem de en gelişmiş dizayn özellikleri ve en zengin.
WEB TASARIMIN TEMEL KAVRAMLARI. İNTERNET NEDİR? ESENTEPE KOLEJI 2.
FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
Internet’e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir? Bilgisayar Ağları
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
Bilgiye ulaşma ve biçimlendirme yöntemleri
MOBİL İMZA KULLANIM KILAVUZU
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
İNTERNET.
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
LAN (Yerel Alan Ağı) Nedir?
Bilgisayar Ağı Nedir?.
Ev adreslerimiz Adresler ne işe yarar?
Internet’e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir? Bilgisayar Ağları
WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ.
ArgentinaArmeniaAustraliaAustria Belgium (Flemish) Belgium (French) Bosnia and HerzegovinaBotswanaBrazilBulgariaCanadaChileChina Chinese Taipei CroatiaCyprus.
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
Web Tasarım Nedir? Web tasarımı, bir ürünü ya da hizmeti veya bir bireyin reklam ve tanıtımını yapmak üzere veyahutsa toplumu eğitici ve öğretici çalışmalarla.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
İNTERNET.
Web Teknolojileri Hafta İçerik  Hosting (Barındırma)  Domain (Alan Adı)  Ücretli Hosting ve Domain Siteleri  Ücretsiz Hosting ve Domain Siteleri.
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KBT208 SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ DNS Öğr.Gör. Ruslan ABDULLA 11. HAFTA.
England Efe uluç. flags  England capital is london.
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET TEKNOLOJİLERİ
IP ve MAC Adresleri Geçtiğimiz ders… IP Adresi DNS Sunucusu MAC Adresi
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
İNTERNET ADRESLERİ.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Articles The / A - An.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
FEAP Üyeliği.
Sunum transkripti:

Web Uzantıları Nedir? Nerede Kullanılır?

Nedir ?  Web sitelerinin adresini belirtmek için kullanılan isimlere "alan adı" denilmektedir. Alan adı IP adı verilen bir sayıya yönlendirme yapmaktadır. Eğer alan adı gibi bir kavram olmasaydı web sayfalarına ulaşmak için 12 haneli sayılar kullanmak zorunda kalabilirdik. örneğin: google.com yazmak yerine (IP numarası) yazmamız gerekebilirdi. Tabii bu IP adresi google bilgisayarlarından sadece birine aittir. Bir alan adı için birçok IP adresi tanımlanabilir.

Nerede Kullanılır ?  Alan adlarının sonunda sitenin genel olarak amacına uygun olarak seçilerek kullanılır.

Nereden Alınır ?  Alan adlarının atanmasını ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) isimli uluslararası kar gütmeyen bir örgüt sağlamaktadır. Biz alan adı alırken bu kurumla dolaylı olarak bağlantılı bulunan firmalardan satın alırız. Google ile arama yapmak isterseniz "domain tescil" diye aratarak bu firmalara ulaşabilirsiniz.

Uzantı Çeşitleri!  Alan adı uzantıları birinci seviye ve ikinci seviye olarak öncelikle iki guruba ayrılır. Birinci seviye isimler com, net, org gibi isteyen herkesin satın alabileceği adreslerdir. Bunun yanında eğitim kurumları veya ulusal örgütler için kullanılan.edu,.gov,.mil,.int gibi adresler ise bazı şartlara uygunluk gerektirmektedir. yani bu adresler herkese satılmaz. ikinci seviye alan isimleri ise her ülkenin kendi belirlediği alt uzantılar ve ülke kodu içermektedir.

Başlıca Uzantılar! .com : Genel ve Ticari konularda kullanılır. akılda kalması kolay olduğu için web sayfalarında öncelikle aranan isimdir..net : Network. Ağ ve örgütlenme anlamında kullanılmaktadır..org : Organizasyonlar için kullanılır.

Bazı Uzantılar! .aero : Hava endüstrisi tarafından kullanılır..asia : Asya ülkelerine ait alan adıdır..biz : İş ile ilgili konularda kullanılır..cat: Catalan dil ve kültürüne ait sitelerde kullanılır..coop: Kooperatifler tarafından kullanılır..edu : Üniversite ve kolej gibi eğitim kurumları alabilir..gov : Hükümet kurumları kullanmaktadır..info : information. Bilgi siteleri için kullanılır..int : Uluslararası organizasyonlar için ayrılmıştır..jobs : iş ve işçi ilanları veren siteler için hazırlanmıştır..mil : military. Ordu kuruluşları için ayrılmıştır..mobi: Mobile. Cep telefonları için web sitesi yapımında kullanılır..museum : Müzeler için ayrılmıştır..name : Kişisel siteler için ayrılmıştır..pro : professional. meslek sahipleri için ayrılmıştır..tel : iletişim servisleri tarafından kullanılır..travel : seyahat acenteleri ve seyahat hizmetleri için kullanılır.

Ülke Kodları!.ad Andorra.ae United Arab Emirates.af Afghanistan.ag Antigua and Barbuda.ai Anguilla.al Albania.am Armenia.an Netherlands Antilles.ao Angola.aq Antarctica.ar Argentina.arpa ArpaNet sites.as American Samoa.at Austria.au Australia.aw Aruba.az Azerbaijan.ba Bosnia/Herzegovinia.bb Barbados.bd Bangladesh.be Belgium.bf Burkina Faso.bg Bulgaria.bh Bahrain.bi Burundi.bj Benin.bm Bermuda.bn Brunei Darussalam.bo Bolivia.br Brazil.bs Bahamas.bt Bhutan.bv Bouvet Island.bw Botswana.by Belarus.bz Belize.ca Canada.cc Cocos Islands - Keelings.cf Central African Republic.cg Congo.ch Switzerland.ci Cote DoIvoire.ck Cook Islands.cl Chile.cm Cameroon.cn China.co Colombia.cr Costa Rica.cs Czechoslovakia.cu Cuba.cv Cape Verde.cx Christmas Island.cy Cyprus.cz Czech Republic

Ülke Kodları-2!.de Germany.dj Djibouti.dk Denmark.dm Dominica.do Dominican Republic.dz Algeria.ec Ecuador.ee Estonia.eg Egypt.eh Western Sahara.er Eritrea.es Spain.et Ethiopia.fi Finland.fj Fiji.fk Falkland Islands/Malvinas.fm Micronesia.fo Faroe Islands.fr France.fx Metropolitan France.ga Gabon.gb Great Britain.gd Grenada.ge Georgia.gf French Guiana.gh Ghana.gi Gibraltar.gl Greenland.gm Gambia.gn Guinea.gp Guadeloupe.gq Equatorial Guinea.gr Greece.gs South Georgia and South Sandwich Islands.gt Guatemala.gu Guam.gw Guinea-Bissau.gy Guyana.hk Hong Kong.hm Heard and McDonald Islands.hn Honduras.hr Croatia/Hrvatska.ht Haiti.hu Hungary.id Indonesia.ie Ireland.il Israel.in India.io British Indian Ocean Territory.iq Irak.ir Iran.is Iceland.it Italy.jm Jamaica.jo Jordan.jp Japan

Ülke Kodları-3!.ke Kenya.kg Kyrgyzstan.kh Cambodia.ki Kiribati.km Comoros.kn Saint Kitts and Nevis.kp North Korea.kr South Korea.kw Kuwait.ky Cayman Islands.kz Kazakhstan.la Laos.lb Lebanon.lc Saint Lucia.li Liechtenstein.lk Sri Lanka.lr Liberia.ls Lesotho.lt Lithuania.lu Luxembourg.lv Latvia.ly Libya.ma Morocco.mc Monaco.md Moldova.mg Madagascar.mh Marshall Islands.mk Macedonia.ml Mali.mm Myanmar.mn Mongolia.mo Macau.mp Northern Mariana Islands.mq Martinique.mr Mauritania.ms Montserrat.mt Malta.mu Mauritius.mv Maldives.mw Malawi.mx Mexico.my Malaysia.mz Mozambique.na Namibia.nato North Atlantic Treaty Organization.nc New Caledonia.ne Niger.nf Norfolk Island.ng Nigeria.ni Nicaragua.nl Netherlands.no Norway.np Nepal.nr Nauru.nt Neutral Zone.nu Niue.nz New Zealand (Aotearoa)

Ülke Kodları-4!.om Oman.pa Panama.pe Peru.pf French Polynesia.pg Papua New Guinea.ph Philippines.pk Pakistan.pl Poland.pm St. Pierre and Miquelon.pn Pitcairn.pr Puerto Rico.pt Portugal.pw Palau.py Paraguay.qa Qatar.re Reunion.ro Romania.ru Russian Federation.rw Rwanda.sa Saudi Arabia.sb Solomon Islands.sc Seychelles.sd Sudan.se Sweden.sg Singapore.sh Saint Helena.si Slovenia.sj Svalbard and Jan Mayen Islands.sk Slovakia.sl Sierra Leone.sm San Marino.sn Senegal.so Somalia.sr Suriname.st Sao Torme and Principe.su Former USSR.sv El Salvador.sy Syria.sz Swaziland.tc Turks and Caicos Islands.td Chad.tf French Southern Territory.tg Togo.th Thailand.tj Tajikistan.tk Tokelau.tm Turkmenistan.tn Tunisia.to Tonga.tp East Timor.tr Turkey.tt Trinidad and Tobago.tv Tuvalu.tw Taiwan.tz Tanzania

Ülke Kodları-5!.ua Ukraine.ug Uganda.uk United Kingdom.um U.S. Minor Outlying Islands.us United States.uy Uruguay.uz Uzbekistan.va Vatican City State.vc Saint Vincent and the Grenadines.ve Venezuela.vg British Virgin Islands.vi U.S. Virgin Islands.vn Viet Nam.vu Vanuatu.wf Wallis and Futuna Islands.ws Samoa.ye Yemen.yt Mayotte.yu Yugoslavia.za South Africa.zm Zambia.zr Zaire.zw Zimbabwe

HAZIRLAYA N Kübra Kaya 11/C 238