Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?"— Sunum transkripti:

1 DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
Domain (alan adı) internet üzerinde kelimelerin ya da rakamların tescil edildiği isimlerdir. Web sitelerinin bir isimler yani adresleri olmak zorundadır. Wwwtrakya.edu.tr bir domaindir Bir domain dns protokolü ile bir hosting hizmetine bağlanır ve ip adresleri üzerinden yayın yapar. Her web sitesinin bir domaini olmak zorundadır

2 Domain olmazsa web siteleri sadece ip adresleri üzerinden çalışabilir bu da çok fazla tercih edilen bir sistem değildir.

3 Domain Çeşitleri Domainler alan adları ya da internet adresleri genel olarak iki ana gruba ayrılırlar: 1) Uluslararası Alan Adları: Uluslararası Alan Adları ICAAN (Internet  Corporation for Assigned Names and Numbers) konsorsiyumuna kayıtlı firmalardan alınır.  Bu alan adlarında, “ilk başvuran alır” kuralı geçerlidir. Almak istediğiniz alan adı, daha önce alınmışsa, siz artık alamazsınız.  Yine de bu alan adını almak isterseniz, alan adı sahibiyle irtibata geçip ona istediği bedeli ödeyerek ondan devir alabilirsiniz. Bu şekilde de istediğiniz alan adını alabilmiş olursunuz.

4 2)  Coğrafi veya yerli Alan Adları:
Bu alan adları da uluslararası alan adları gibi aynı uzantılara sahiptir. Ancak, tescil edildikleri ülkenin internet takısı alan adının sonuna gelir.  Örneğin alan adını Türkiye’den almışsanız alan adının sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı .tr eklenir.

5 DOMAIN SERVER DNS yani Domain Name System bir veritabanıdır. DNS, bilgisayarların IP numaralarını alan adlarına (=domainlere, örneğin  alan adlarını da IP numaralarına çeviren bir sistemdir. Neden önemlidir?  Önemlidir çünkü isimleri hatırlamak ve okumak kolay, bilgisayarlar web sitelerine erişmek için IP adreslerini kullanır.

6 DNS nasıl çalışır?  Bir web sitesi alan adını ziyaret etmeye çalıştığınızda, makineniz alan adını makine tarafından okunabilir bir IPadresine çevirmek için bir dizi adım atacaktır. Bilgisayarınızdaki yerel DNS önbellekten bilgi isteyecektir: Veriler yerel olarak önbellekte saklanmazsa makine ISS‘nin(İnternet Servis Sağlayıcısı) DNS sunucularıyla iletişime geçecektir. Veriler ISS’nin DNS sunucularında yoksa, makine bir kök ad sunucusuna çeviri isteyerek başlar.

7 Kök sunucular sizi TLD (Üst Seviye Etki Alanı) sunucularına yönlendirir. Bunlar genel TLD‘ler (.com, .net, .edu vb.) Ve Ülke kodu TLD‘ler (.tr, .au vb.) Olmak üzere iki türdür: 1)  TLD sunucularına cevap yoksa, alan adınızın kaydedildiği ad sunucuları olan yetkili sunuculara yönlendirir. 2)  ISS özyinelemeli sunucu, etki alanı için A kaydını yetkili ad sunucularından alır ve kaydı yerel önbellekte saklar. Daha sonra ISP tekrarlayıcı sunucu, A kaydını bilgisayarınıza geri gönderir ve makineniz önbellekte saklar.

8 DOMAIN SERVER VE DATA SERVER ARASINDAKI FARKI.
Domain server geçerli bir ip adresine tanınmasıdır. Mesela domaini adresine tanımlanmıştır Sunucunun gerçek adresi dir Fakat insanlar bu rakamları akıllarında tutmakta zorlanacağı için kolay hatırlanacak isimleri domain olarak kullanarak bu domainlerini sunucularının ip adreslerine yönlendirirler

9 Data Serveri ise: Dataserverin türkçe karşılığı veri merkezidir Dataserverde sunucular toplanir. Datacenter 24 saat stebil olarak, güvenliği maksimum düzeyde sağlayan, 24 saat gözetim altında bulunan sunucuların çalıştırıldığı merkezlerdir.

10 DOMAIN SERVERIN KAYIT TURLERI
Host(A) (Adress Record-Adres Kaydı): Sunucu isimleri ile ip eşleşmesinin yapıldığı adres kayıtlarıdır. AAA (Address Record): A kaydı ile aynı görevi yapan, ip V6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır. NS (Name Server-Ad sunucusu): Ağ üzerinde bulunan, kullanımdaki DNS sunucularını tanımlamaya yarayan kayıttır. SRV (Service Record-Servis Kaydı): Tek bir DNS sorgusuyla TCP/IP tabanlı benzer birçok sunucunun bulunmasını sağlayan kayıttır.

11 MX (Mail Exchanger-Posta Ulaştırıcı): Sistemde bulunan posta sunucularının tanımlanması ve bilgilerinin DNS tarafından bilinmesini sağlayan kayıttır. PTR (Pointer Record-İşaretçi Kaydı): IP adresinden isim eşleşmesini üzerinde bulunduran ve sadece ters yönlü arama alanında kullanılabilen kayıttır. SOA (Start Of Authority-Yetki Başlangıcı): Bir alan üzerinde yetkili DNS sunucusunun adını içeren ve tüm alanlar için ilk başta gelen kayıttır. TXT (Text-Metin Kaydı): Bir metin dosyası içerisinde, belirli bir kaynak hakkındaki konum vb. bilgilerini içeren kayıttır.

12 CNAME (Canonical Name-Kurallı Ad): Başka bir DNS sunucusunda bulunan kaydın, farklı bir isimle alana kaydedilmesini sağlayan kayıttır.

13 DOMAIN SERVERIN SORGU TIPLERI
2 gruba ayrılır: 1) Özyinelemeli (Recursive) Sorgu:  İstemcinin, ağ üzerinde bir kaynağa veya bir internet sitesine bağlanmak üzere ip adresini DNS sunucusuna sorarken yaptığı sorgu tipidir. İstemci DNS sunucusuna sorguyu yaptığında; sunucu sorguyu alır, kendi kayıtlarıyla karşılaştırır veya diğer sunuculara sorarak cevabı iletir.  Olumlu veya olumsuz bu sorguya DNS tarafından mutlaka cevap dönülmelidir.

14 2) Tekrarlamalı (Iterative) Sorgu:
 DNS sunucularının kendi arasında yaptıkları sorgu tipidir. Eğer DNS sunucusu, istemcinin sorgusuna kendi veritabanından yanıt dönemiyorsa, İnternette veya yereldeki diğer DNS sunucularında bu ip'yi bulana kadar bu sorguyu döndürür. Bu sorguyu alan DNS sunucusu kendi cache(önbellek)'ine bakar ve ip adresini ya da o adresin bulunabileceği DNS sunucusunu cevap olarak döner.


"DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları