Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞ PROTOKOLÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞ PROTOKOLÜ."— Sunum transkripti:

1 AĞ PROTOKOLÜ

2 AĞ PROTOKOLLERİ TCP/IP Mimarisi ve Katmanları
Ağ protokolleri, ağa bağlı bilgisayarların birbirleriyle haberleşmekte kullandıkları dillerdir.Bilgisayarlar içinde ortak bir dile gereksinim vardır.İnternette konuşulan dilin adı TCP/IP protokolüdür. TCP/IP Mimarisi ve Katmanları İnternet ağ mimarisi katmanlı yapıdadır. Uygulama katmanı sayılmaz ise temel dört katman vardır. Bilgisayarlar arası iletişim için gerekli bütün iş, bu dört katman tarafından yürütülür. Her katmanda yapılacak görevler protokoller tarafından paylaşılmıştır.TCP ve IP farklı katmanlarda bulunan farklı protokollerdir. Fakat ikisi birlikte TCP/IP olarak kullanıldığında bütün katmanları ve bu katmanlarda bulunan protokollerin tamamını ifade eder. Bu sebeple TCP/IP bir protokol kümesi olarak bilinir.

3 TCP/IP katmanında kullanıcının kullandığı programlar ve işletim sisteminin arka
planda yürüttüğü programlar uygulama programı katmanlarıdır. Uygulama programının altında bulunan katmanlar iletişim işini yapan katmanlardan oluşur. Bu katmanlarda bir hizmetin yapılabilmesi için bir alt katmandan hizmet beklenir.Uygulama programları, uygulama katmanındaki protokoller aracılığı ile iletişimdedir.Bir e-posta ( , e-mektup) SMTP ile belirlenen kurallarla gideceği adrese gönderilir. Bu protokol bir ’in gönderilecek adrese nasıl gönderileceğini belirler. Ağ üzerindeki başka bir bilgisayara dosya aktarımı ve bağlanma için de FTP protokolü kullanılır. FTP, bilgisayarlar arasında dosya alışverişi için kullanılan bir uygulama katmanı protokolüdür.

4 Ulaşım Katmanı Protokolleri
Ağ cihazları, genel olarak TCP/IP’nin ilk üç katmanıyla işlem yapar. Eğer ağ cihazı yapılan uygulamada protokollerini kendi bünyesinde de çalıştıracaksa dördüncü katmanı da kullanır. Uygulama Katmanı Protokolleri Uygulama katmanı için tanımlı olan prokoller, bir üst katmanda bulunan işletim sisteminin kullanıcıya sunduğu program ara yüzlerine hizmet verir. Kullanıcıya hizmet veren programın türüne göre uygulama katmanında farklı protokoller çalıştırılır. Ulaşım Katmanı Protokolleri TCP ve UDP ulaşım katmanı protokolleri, bir üst katmandan gelen veriyi paketleyip bir alt katmana gönderir. Eğer veri bir seferde gönderilmeyecek kadar uzunsa, alt katmana verilmeden önce parçalara ayrılır. Her birine sıra numarası verilir. Bu işlemleri genelde TCP protokolü yapar. UDP protokolü daha çok sorgulama amaçlı kullanılır.

5 Yönlendirme Katmanı Protokolleri Yönlendirme katmanında tanımlı IP ve ICMP protokolleri, bir üst katmandan gelen segmentleri alıcıya, uygun yoldan ve hatasız ulaştırmakla yükümlüdür. Bu amaçla IP katmanında gelen segmentlere özel bir IP başlık bilgisi eklenir. ICMP protokolü kontrol amaçlı bir protokoldür Fiziksel Katman Protokolleri Bu katmanda herhangi bir protokol tanımlı değildir. IP başlığı oluşturulmuş bir bilgi hem kaynak bilgisayarın IP’sini, hem de hedef bilgisayarın IP’sini tutar. Fakat yerel ağ içerisinde bilgi transferi yapılacak makineye ulaşmak için makinenin ethernet kartının MAC (Media Access Control-Ortama Erişim Adresi) olarak bilinen donanım adresinin tespit edilmiş olması gerekir.

6 IP:İnternet protokolü
Internet'te her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. IP , bir bilgisayardan farklı bir ağdaki bilgisayara ileti gönderileceği zaman, bunun ağlar arasında yönlendirilerek yerine ulaşmasını sağlar. IP protokolü, her bilgisayarın internet üzerinde farklı bir numarası olmasını gerektirir. İnternete bağlı her bilgisayar dört rakam grubundan oluşan IP numarasına sahiptir. Bu numaraların her biri 0 ve 255 sayılar arasında değişir ve daha rahat gösterilebilmeleri için aralarına noktalar konulur. Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulur. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir

7 Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz. Bazı IP adresleri sabittir (static IP), yani IP adresleri hiç değişmez. Bir Web sitesinin adresi her yazıldığında bulunabilmesi için IP adresinin sabit olması gerekir.


"AĞ PROTOKOLÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları