Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Articles The / A - An.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Articles The / A - An."— Sunum transkripti:

1 Articles The / A - An

2 İsimlerin bilinen, bilinmeyen, sayılabilen veya sayılamayan niteliklere sahip olmaları konusunda anlam karmaşasını önlerler. The book – Kitap A book – Bir kitap The apple – Elma An apple  – Bir elma

3 A_AN / THE farkı I came here to buy a book. – Buraya bir kitap satın almaya geldim.  A book : Herhangi bir kitap hangi kitabı almak istediğim belli değil. Kitabı kendimiz için ayırttığımızı düşünelim. I came here to buy the book. – Buraya kitabı satın almaya geldim. The book :hangi kitabı alacağım belli.

4 A-AN Tekil ve sayılabilen isimler önünde A-AN-THE artikellerinden birisi muhakkak kullanılır. Kullanımda dikkat edilmesi gereken husus ismin tekil-çoğul ve belirli-belirsiz mi olduğudur. Çoğul isimlerle A-AN kullanılmaz yalnızca tekil isimlerle kullanılırlar. Sayılamayan isimlerde A-AN artikeli kullanılmaz yerine genelde, biraz, birkaç, bir miktar, bir parça anlamına gelen some kullanılır. Sayılamayan isimler ölçeklendirildiğinde kullanılırlar. A-AN bütünün içinden belirli olmayan herhangi bir tanesi kastedildiğinde kullanılır.

5 Örnek I am looking for a doctor. – Bir doktor arıyorum.
Burada ‘a’ kullandığımıza göre bütün doktorların içinde herhangi bir doktoru kastediyoruz. Hangisi olduğunun bir önemi yok. Tek istediğimiz bir doktor bulabilmek. Some milk. Bir miktar süt. A glass of milk. Bir bardak süt.

6 İsimlerin okunuşu sessiz bir harf ile başlıyorsa A, sesli bir harf ile başlıyorsa AN kullanılır.
An umbrella – Bir şemsiye A    chair – Bir sandalye An hour – (aur) okunuşu sesli harf ile başlıyor.  – Bir saat A  university-  (yunivörsidy) okunuşu sessiz harf ile başlıyor. – Bir üniversite

7 ONE(bir) yerine kullanılır.
A cup of tea. – Bir fincan çay A glass of water – Bir bardak su

8 A small table. Bir küçük masa An old man – Yaşlı bir adam
Sıfatlar sayılamadıkları için A-AN ile kullanılamazlar. Sıfat tamlamaları A-AN alabilirler. Yani isimle arasına sıfat girebilir. Bu durumda A-AN hangisini kullanacağımıza önüne geldiği sıfata göre karar veririz. Yine aynı kural geçerlidir. Sıfatların okunuşu sessiz bir harf ile başlıyorsa A, sesli bir harf ile başlıyorsa AN kullanılır.

9 THE Konuşmacının ve dinleyenin veya dinleyenlerin neden bahsettiklerini bildikleri zaman ‘the’ kullanılır. I ate a sandwich. The sandwich was delicious. Bir sanviç yedim. Sandviç çok lezzetliydi. İlk cümlemizde sandviç’den ilk defa bahsettik dinleyiciye, bu nedenle artikel olarak a kullandık herhangi bir sandviç dedik. İkinci cümlemizde ise The artikeli kullandık nedeni ise artık dinleyicimizde hangi sandviç’den bahsettiğimizi biliyor. The kullandığımızda konuşmacı dinleyene ikisinin bildiği yani konuşmacının yediği sandviç’den bahsettiğini haber veriyor. Konuşmanın iki kişi arasında geçmesi gerekmez pek çok dinleyici olabilir.

10 Konuşmacı aşağıdaki gibi kursaydı ikinci cümleyi;
I ate a sandwich. A sandwich was delicious. Bir sandviç yedim. Bir sandviç çok lezzetliydi. Böyle bir cümle kurduğumuzda dinleyiciye başka herhangi bir sandviç’den bahsettiğimizi haber veririz. Dinleyicinin aklında ‘lezzetli olan sandviç hangisiydi, başka bir zamanda yediği bir sandviç’den mi bahsediyor’ vs. sorular kalır, anlatmak istediğimizi anlatamamış olurduk.

11 Tekil -çoğul, sayılabilen sayılamayan isimlerle kullanılır.
The window Pencere The windows Pencereler The milk Süt The car Araba

12 Yalnızca bir tane olan şeyler için kullanırız.
The earth – Dünya The sun – Güneş The sky – Gökyüzü The air – Hava Istanbul is the biggest city of turkey. İstanbul Türkiye’nin en büyük şehridir.

13 The same, aynı anlamına gelen same kelimesiyle kullanılır.
The same street – Aynı sokak The same book -Aynı kitap

14 Neyden veya kimden bahsettiğimiz açık olduğu durumlarda kullanırız.
Where is the nearest restaurant ?   En yakın restaurant nerede?

15 Genelin içinde olan özel bir gruptan veya birşeyden bahsettiğimiz zaman
Istanbul is the biggest city of turkey. – İstanbul Türkiye’nin en büyük şehridir. The dog is the most loyal of all animals.  – Köpek hayvanların en sadık olanıdır.

16 Sıfat tamlamalarında kullanırız.
The young man – Genç adam The rich people – Zengin insanlar

17 Coğrafi isimlerin önünde kullanırız.
The Atlantic Ocean – Atlantik Okyanusu The alps – Alpler The black sea – Karadeniz

18 Birleşik devletlerden oluşan ülke isimleri ve ülkelerin yönetim şekillerinin söylediği durumlarda the kullanılır. The United Kingdom. – Birleşik Krallık The republic of Turkey. – Türkiye Cumhuriyeti

19 Ülke insanlarından bahsederken the kullanılır.
The american – Amerikan The indian – Hintli

20 Müzik aletleri ve icatlarla the kullanılır.
The piano – Piyano The guitar – Gitar The Violin – Keman

21 Özel isimler, şehir isimleri, ülke isimleri the almazlar.
Seda Giresun Turkey – Türkiye

22 Bilim dalları the almazlar.
Philosophy – Felsefe Mathematics – Matematik

23 Oyunlar ve spor dalları the almazlar.
Football -Futbol Basketball -Basketbol Handball  – Hentbol

24 Yön isimleri tek başlarına kullanıldıkları zaman the almazlar.
North – Kuzey South – Güney West – Batı East – Doğu


"Articles The / A - An." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları