Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

2 İNTERNET VE AĞLAR

3 İnternet Nedir? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.

4 İnternetin Tarihçesi 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki “İleri Araştırma Projeleri Ajansı” tarafından ortaya çıkartılmıştır. ARPANET Türkiye İnternet’e Nisan 1993 ’ten beri bağlıdır. İlk ODTÜ

5 Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir.

6 Neden Kullanıyoruz? Bir bilgisayar ağı kurmanın en temel nedeni ağdaki bilgisayarlar arasında iletişim kurmaktır. Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak. İnternet hizmeti gibi çeşitli servisleri paylaşmak. Ağ üzerinden cihazların kontrolünü ve yönetimini sağlamak.

7 Kullanmazsak? Bilişim Teknolojileri sınıfımızda tüm bilgisayarlarımızdan çıktı alınabilmesini istiyoruz. Bu durumda her bilgisayar için ayrı bir yazıcı satın almanız gerekiyor.

8 Çözüm? Fakat eğer bilgisayarlarımız arasında bir ağ bağlantısı kurar isek, hem gereksiz masraftan hem de onlarca yazıcıyı koyacak yer bulma derdinden kurtulmuş olacağız.

9 Nasıl Kurulur? Bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak için bazı yazılım ve donanımlara ihtiyacımız var. İşletim Sistemi Ağ Kartı (Ethernet Kartı) Kablolar Modem veya Dağıtıcı (Hub)

10 Örnek Ağ kablosunun bir ucu bilgisayarın ağ kartına, diğer ucu ise modem ya da dağıtıcıdaki Ethernet girişine takılır. Aynı işlem diğer bilgisayar(lar) için de gerçekleştirilir. İşletim sistemi üzerinden ağ ile ilgili gerekli ayarlar yapıldıktan sonra ağ bağlantısı tamamlanmış olur.

11 Bir Ağdaki Bilgisayara Nasıl Ulaşabiliriz?
Aynı ağdaki A bilgisayarından B bilgisayarına dosya göndermek istiyoruz… A B

12 Bilgisayar değil de bir cep telefonuna mesaj göndermek isteseydik…
Alıcı Tel. No: Mesaj: Merhaba B! A B

13 IP Adresi Nasıl ki her telefonun bir numarası varsa ağa bağlı her bilgisayarın da bir adresi bulunuyor. İnternete veya bir ağa bağlı her cihaz (bilgisayar, telefon, tablet vb.) kendisine ulaşılması için bir adrese sahiptir. Bu adrese IP adresi denir.

14 IP Adresi IP adresleri kolay hatırlanabilmesi için her biri en fazla 3 rakamdan oluşan 4 haneden oluşmaktadır. Örneğin;

15 Web Site IP Adresleri Ziyaret ettiğimiz tüm internet siteleri sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda bulunmaktadır. Yani her bir internet sitesinin bir IP adresi vardır ve siteye sadece bu adres üzerinden ulaşılabilir.

16

17 IP Adresi ve Alan Adları
Bir önceki slayttaki internet sitelerinin IP adreslerini söyleyebilir misiniz? Peki ya isimlerini, yani alan adlarını?

18 IP Adresi ve Alan Adları
Bir internet sitesine bağlanmak için o sitenin IP adresini bilmek zorundayız demiştik. Fakat biz hiçbir sitenin IP adresini bilmeden internette nasıl gezebiliyoruz?

19 Cevap: DNS Sunucu Sayesinde
Alan adları ve bu adlara karşılık gelen IP adreslerinin kayıtlarının tutulduğu özel sunucu bilgisayarlardır. DNS sunucular sayesinde web sitelerinin sadece alan adlarını bilmemiz yeterli olur.

20 DNS Sunucu Nasıl Çalışır?
DNS Sunucu Google Web Sitesi Sunucusu 1 2 3

21 AĞ ÇEŞİTLERİ

22 Ağ Türleri Bilgisayar ağlarını, ağın büyüklüğüne göre üç gruba ayırabiliriz.

23 Yerel Alan Ağı (LAN-Local Area Network)
Birbirine yakın, aynı oda veya bina içerisinde yer alan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulur. Örneğin bir işyerindeki, okuldaki hatta evimizdeki bilgisayarları birbirine bağlayarak oluşturduğumuz ağ bir yere alan ağıdır.

24 Metropol Alan Ağı (MAN-Metropolitan Area Network)
İçerisinden birden çok Yerel Alan Ağı barındıran, bir üniversite kampüsü, büyük bir işyeri, şehri veya bölgeyi kapsayan ağ türüdür. Örneğin bir ildeki tüm bankaların farklı şubelerinin bilgisayarları Metropol Alan Ağı ile birbirine bağlıdır.

25 Geniş Alan Ağı (WAN-Wide Area Network)
Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET’tir.


"BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları