Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ."— Sunum transkripti:

1 WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16 Mevcut IP’lerin Ülkelere Göre Dağılımı

17  World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir.  Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir.  Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.  İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir.  Bu hizmetin görülebilmesi için geri planda çalışan bir çok yazılım vardır. Kullanıcı, bunları görmez ve bilmez. O, kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz yardımıyla www servisinden kolayca yararlanır.

18  Domain yani Alan Adı, en kısa tabiriyle sitenizin internetteki adresidir.Bu adrese İnternet protokol numarası verilir. Buna IP Adres (İnternet Protokol adres) denilmektedir. İnternetteki her bilgisayarın bir IP adresi vardır.Domain bu numaranın sadece bir görüntüsüdür. Yani Siz browserinizin adres çubuğuna IP numaralarını yazmak yerine O IP numaralarının kodlandığı domainleri yazarak istediğiniz siteye ulaşırsınız. Domain bu anlamda hafızada kalması zor olan IP numaralarının daha kolay kullanımını sağlar.  En çok bilinen domain uzantıları: com, net, ve org’dur.Bunu yanında info, name ve tv gibi yüzlerce domain uzantısı mevcut.

19  com.tr: Commercial (ticari) anlamına gelen com uzantının uluslararası bir kullanımı var. Son yıllarda çok büyük bir artış göstererek 180.000 adete ulaşan com.tr uzantıyı firmaların yanında adsoyad.com.tr şeklinde kullanan kişiler de mevcut.  gen.tr: General/genel anlamında kullanıldığı düşünülebilir. 1998 yılından bu yana tescil edilebilen GEN.TR, 23.090 adet ile com.tr’den sonra en çok kullanılan alt uzantı.  gov.tr: Government (hükümet) anlamındaki GOV.TR’yi, Türkçe konusunda oldukça hassas davranan TDK’nın yanı sıra toplamda 10.000 resmi kurum kullanıyor (tdk.gov.tr gibi).  k12.tr: Amerika, Kanada ve Avusturalya’daki eğitim sisteminde, ilk ve orta derecedeki okullar için kullanılan nitelendirme (k through twelve). Yaklaşık 10.000 ilköğretim ve lise bu uzantıyı kullanıyor.k through twelve

20  org.tr: Organization (organizasyon) anlamındaki ORG.TR’yi ticari olmayan kurumlar (dernek, vakıf, parti, sivil toplum kuruşları) kullanabiliyor. Ayrıca, resmi bir kurum olmadan da 3 farklı STK’dan yazılı belge alınarak tescil edilebilen ORG.TR uzantılı domainlerden şu ana kadar 8.500 adet tescil edilmiş.  av.tr: 29 Eylül 2003’te tescile açılan ve avukatlara özel tahsis edilen AV.TR uzantısı, toplamda 3.732 adet ile dr.tr’ye göre oldukça fazla kullanılıyor.  edu.tr: NIC.TR’de tescil edilmesi için üniversite rektörlüğünden alınan belgenin istendiği edu.tr uzantısından şu an 497 adet var. Peki Türkiye’deki üniversite sayısı kaç: 166. Aradaki 331 fark nedir diye baktığımızda ise meslek yüksek okullarının da bu uzantıyı kullandığını, ayrıca bazı üniversitelerin birden fazla edu.tr uzantılı domain kullandığını (odtu.edu.tr/metu.edu.tr veya ozyegin.edu.tr/ozu.edu.tr gibi) görüyoruz.

21  dr.tr: 8 Aralık 2004’te tescile açılan DR.TR uzantısını sadece doktorlar tescil edebiliyor. Şu ana kadar sadece 52 doktorun tercih ettiği bu uzantının kullanım oranının ileride de çok artacağını zannetmiyorum.  tsk.tr: Daha önce mil.tr uzantısını kullanan TSK, 30 Mayıs 2008’den bu yana tsk.tr uzantısını kullanıyor. TSK.TR uzantılı 35 domain bulunuyor. Ayrıca, nic.tr haricinde, alt uzantı olmadan kullanılan tek site www.tsk.tr.www.tsk.tr  mil.tr: 1997’den 2010 yılına kadar kullanılan bu uzantı yerini tsk.tr’ye bırakmış durumda. İngilizce’deki military (askeriye)’nin kısaltması. Hâlâ bu uzantıyı kullanan 2 site var, bunlardan biri Milli Savunma Bakanlığı resmi sitesi. MSB neden gov.tr uzantı kullanmıyor, ilginç.  Diğer alt uzantılar ise şöyle: web.tr (Genel tescile açık) 9.163 adet biz.tr (Genel tescile açık) 4.014 adet info.tr (Genel tescile açık) 3.269 adet tv.tr (Genel tescile açık) 2.841 adet bel.tr (Belediyeler) 2.511 adet name.tr (Genel tescile açık) 2.469 adet net.tr (Telekomünakasyon sektöründeki firmalar) 1.204 adet pol.tr (Emniyet kuruluşları) 404 adet

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35


"WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları