Tarihin En Büyük 10 Devleti

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ( ) I. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ GENEL DURUM II.Dünya Savaşı sırasında Avrupa devletlerinin çoğu diktatörlüktü. Stalin’in.
Advertisements

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
DESTAN.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular. 1. I.Dünya Savaşı sırasındaki cephelerden hangisi, savaşın süresini en fazla etkilemiştir? 1. I.Dünya Savaşı.
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
İLK ÇAĞ’DA ANADOLU UYGARLIKLARI
Asya Hun Devletinde Devlet Yönetimi
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ORTAÇAĞDA AVRUPA’DA MALİ OLAYLAR
Makro İktisat.
YÜKSELEN GÜÇ: ÇİN MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENİZ İSTİKBAL ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİK.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
COĞRAFİ KONUM.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com
Halıcılığın Tarihçesi
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
TATA motors limited Tata şirketler grubu 1868 yılında jamsetji tata tarafından mumbai'de kurulmuştur.1992 yılında yönetim kurulu başkanlığına ratan tata.
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler
11. Hafta İngiltere Küresel Sisteminin Temel Yapıtaşları
Çanakkale Savaşı 18 Mart 1915.
DÜNYANIIN YEDİ HARİKASI HAZIRLAYAN:EDANUR CERİTLİ NUMARA:
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
İSLAM TARİHİ I.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
OKÇULUK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hz. Ali Dönemi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
YÜZYIL SAVAŞLARI VE AVRUPA DEVLETLER SİSTEMİNİN DOĞUŞU
Sunum transkripti:

Tarihin En Büyük 10 Devleti Berat Köse

1) Britanya İmparatorluğu En güçlü zamanında ''Güneş Batmayan İmparatorluk'' olarak adlandırılmıştır. Sanılanın aksine dünyanın en büyük imparatorluğu Moğol İmparatorluğu değil Büyük Britanya İmparatorluğudur. Sömürgeleri ile birlikte toplam yaklaşık 33.700.000 km2'lik bir alanı yönetmiştir.

2) Moğol İmparatorluğu Sınır bütünlüğü olan dünyanın en büyük devletidir. Tam olarak bilinmese de yaklaşık 33.000.000 km2'lik alana hükmetmiştir. Sınırları bir arada olan en büyük devlettir. Cengiz Han tarafından kurulan devlet, en geniş sınırlarına ulaştıktan sonra parçalara bölünmüştür.

3) SSCB 1. Dünya Savaşı sonrası kurulan SSCB, 1922-1991 yılları arasında 22.402.200 km2'lik bölgede hüküm sürmüştür. Lenin tarafından kurulmuştur. Soğuk Savaş döneminde ABD ve SSCB birer kutuptu. SSCB Soğuk Savaş'ı kaybedince yıkılmıştır.

4) İspanyol İmparatorluğu Sömürgeciliği başlatan ülkelerden olan İspanya, altın çağında sömürgeleri ile birlikte yaklaşık 20.000.000 km2'lik toprakları yönetmiştir. Altın çağında şimdiki Güney Amerika'nın büyük çoğunluğunu, Kuzey Amerika'nın bir kısmını ve Afrika'nın bir kısmını ele geçirmiştir.

5) Qing Hanedanı Qing Hanedanı yönetimindeki Çin, toplam 14.700.000 km2'lik alana hükmetti. Şimdiki Kuzey Kore, Güney Kore, Çin, Moğolistan gibi toprakları ele geçirmiştir. Kurulduğu dönemde limanlarını batıya kapatmış olsa da Britanya ile yapılan savaşların sonunda limanlarını Avrupalı Devletlere açmıştır.

6) Emeviler Hz. Muhammed'in kurduğu İslam Devleti'nin ardından 4 Halife Dönemi gelmiştir. Son Halife olan Hz. Ali'den Halifeliği ele geçiren Muaviye tarafından kurulmuştur. Mevcut sınırları genişletip bugünki İspanya ve Portekiz'in bir kısmını ve İran'ı da ele geçirmiştir. Toplam 13.400.000 km2'lik alanı yönetmişlerdir.

7) Fransız Sömürge İmparatorluğu 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından sömürgecilikte 2. olan Fransa, toplam 13.000.000 km2'lik alandan fazlasına hükmetti.

8) Ahameniş İmparatorluğu 1. Pers İmparatorluğu olarak da bilinen Ahameniş İmparatorluğu, yaklaşık 9.000.000 km2'lik alanın yönetmiştir. Mezopotamya, Anadolu, Trakya ve İran gibi topraklara yayılmıştır.

9) Roma İmparatorluğu Avrupa'nın büyük çoğunluğu, Kuzey Afrika, Orta Doğu'nun bir bölümü ve Anadolu'ya hükmetmiş olan Roma İmparatorluğu, kesin olarak bilinmemesine rağmen yaklaşık 6.000.000 km2'lik bir alana hükmettiği söylenmektedir.

10) Osmanlı İmparatorluğu 3 kıtada toprağı bulunan Osmanlı, en iyi döneminde 5.200.000 km2'lik alana hükmettiği biliniyor. 1299-1922 (ya da bazı tarihçilere göre 1302-1922) yılları arasında hüküm sürmüştür. 1699 yılında imzaladığı Karlofça Antlaşması'nın ardından sınırları gittikçe daralmaya başlamıştır.

SON