Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler"— Sunum transkripti:

1 Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler

2 EBU HANİFE:

3 Abu Hanife hakkında neler biliyorsunuz ?
Ebu Hanife,Türkler arasında İslam’ın yayılmasında etkili olan büyük bir din bilginidir. Asıl adı Numan bin Sabit’tir yılında Küfe’de doğmuş, 767 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir. Kabri Bağdat’ta , Azamiye diye anılan bölgededir . Tüccar olan babası gibi ipek ticaretiyle uğraşmış ve alışverişteki dürüstlüğüyle ün yapmıştır.

4

5 MATURİDİ:

6 Maturidi adını daha önce hiç duydunuz mu
Maturidi adını daha önce hiç duydunuz mu? Duyduysanız hakkında neler biliyorsunuz? Maturidi, büyük bir Türk din bilginidir. Asıl adı Ebu Mansur el-Maturidi’dir. Miladi 9. asrın ortalarına doğru, bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Semerkant’ın Maturid kasabasında doğmuştur. 944 yılında Semerkant’ta ölmüştür.

7

8 Ali er-Rıza

9 Hz. Muhammed (s.a.v)’in torunları ve soyu hakkında neler biliyorsunuz?
Büyük bir din bilgini olan Ali er-Rıza, 770 yılında Medine’de doğmuştur. Babası Musa el-Kazım’dır. Ali er-Rıza, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin’in soyundan gelmektedir. Ali er-Rıza, Mescidi Nebi’de hayatının büyük bir kısmını eğitim ve öğretimle geçirmiştir. 816 yılında Halife Memun’un daveti üzerine Merv’e gitmiştir. Merv’e giderken sırasıyla Mekke, Küfe, Basra, Horasan, Nişabur ve Serahs’a uğramıştır. Nişabur’da büyük hadis bilginleri Ebu Zür’a er-Rıza ve Muhammed b. Eslemet-Tusi ile karşılaşmış olan Ali er-Rıza, onlara hadis rivayet etmiştir.

10

11 Ahmet Yesevi

12 Ahmet Yesevi adını daha önce duydunuz mu? Hakkında neler biliyorsunuz?
Ahmet Yesevi Türkistan’da yetişen ve Türkler arasında İslam’ın yayılmasına katkısı olan büyük bir bilgindir. Güney Kazakistan’daki Çimkent şehrinin doğusunda bulunan Sayram kasabasında 1093 yılında doğmuştur yılında 73 yaşında iken vefat etmiş ve Yesi şehrinde defnedilmiştir.

13

14 Ahi Evran

15 ‘’Ahilik’’ adını daha önce duydunuz mu
‘’Ahilik’’ adını daha önce duydunuz mu? Bununla ilgili neler biliyorsunuz? Ahi Evran’ın asıl adı Şeyh Mahmud Nasuriddin’dir. 1172’de Horasan’da doğmuştur. Horasan’dan Anadolu’ya gelmiş, XIII. Yüzyılın ortalarında Konya’ya yerleşmiştir. Konya’da bir süre ikamet ettikten sonra Kayseri’ye geçmiş, burada dericilik mesleğiyle uğraşmıştır. Bir müddet sonra Kayseri’den Kırşehir’e giderek ‘’Ahilik’’ adı verilen meslek birliğini kurmuştur. Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı, Kadın Ana olarak tanınmış ve dünyanın ilk kadın örgütü olan ‘’Bacıyan-ı Rum’’ teşkilatını kurmuştur yılında vefat etmiş olan Ahi Evran’ın mezarı Kırşehir’dedir.

16

17 Hacı Bektaş Veli

18 Hacı Bektaş Veli, halkımız arasında fikirleri ve öğütleriyle çok tanınan tarihi bir kişiliktir yılında Horasan’ın Nişabur kentinde doğmuş ve orada yetişmiştir. Hoca Ahmet Yesevi’nin öğretisinin etkin olduğu bir ortamda yetişen Hacı Bektaş Veli tamamladıktan sonra Horasan’dan Anadolu’ya gelmiştir. Hacı Bektaş Veli, Anadolu’nun çeşitli yerlerini dolaştıktan sonra Nevşehir’in Suluca Karahöyük köyüne yerleşmiştir yılında vefat etmiştir.

19 Hacı Bektaş Veli’nin ‘’İncinsen de incitme’’ sözü onun kişiliği hakkında size neler düşündürmektedir?

20

21 Mevlana Celaleddin-i Rumi

22 Büyük mutasavvıf, şair ve düşünür Mevlana 1207’de Horasan’ın Belh şehrinde doğmuştur. Babası, Belh’in önde gelen ailelerine mensup Bahaeddin Veled’dir. Şehrin saygın bilim adamlarından olan Bahaeddin Veled, Moğolların zulmünden kurtulmak için ailesiyle birlikte Belh’i terk etmiş, Anadolu’ya gelmiş ve Konya’ya yerleşmiştir. Mevlana ilk derslerini babasından almıştır. Babası onun yerine geçip ders vermiştir. Konya’da ünlü mutasavvıf Şems-i Tebrizi ile karşılaşmıştır. Mevlana, Allah’a gönülden bağlı birisidir. O hep sevgi, barış, kardeşlik ve höşgörüyü savunmuştur. 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etmiştir.

23 Dünyada 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana yılı olarak kabul edilmesinin sebebi ne olabilir?
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür kurumu(UNESCO) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mevlana’nın doğumunun 800’üncü yılı nedeniyle 2007’nin “Dünya Mevlana Yılı olması konusundaki önerisini kabul etti. UNESCO,Mevlana’nın 2007 yılında tüm üye ülkelerde alınması kararını aldı.

24

25 Yunus Emre

26 Yunus Emre adını daha önce duydunuz mu? Hakkında neler biliyorsunuz?
Türk edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden olan Yunus Emre 1240 yılında doğup 1320 yılında vefat etmiştir.Türkler arasında İslam’ın yayılmasında ve Anadolu’daki Türklerin birliğinin sağlanmasında onun büyük katkısı olmuştur şiirlerinde akıcı,anlaşılır,sade bir dil kullanmıştır.Şiirlerinin ana teması Allah aşkıdır.Onun öğretisinde sevgi,beraberlik ve birlik vardır Yunus Emre’nin eserlerinde kullandığı dil halkın anlayacağı Türkçedir.

27 O,Türk tasavvuf ve tekke edebiyatının kurucusu kabul edilir
O,Türk tasavvuf ve tekke edebiyatının kurucusu kabul edilir .En önemli eserleri;Divan ve Risaletü’n-Nushiyye’dir.

28

29 HAZIRLAYAN ADI:Zeynep SOYADI:KAPÇAK SINIFI:6/A NO:29
DERS:DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ KONU:İSALMİYET VE TÜRKLER ÖĞRETMEN:Merve KILINÇ


"Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları