AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
AİLE İÇİ KURUMSALLAŞMA SUNUM : Erkan Selçuk ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
© 2011 Deloitte Türkiye TTKMETRE Yeni Türk Ticaret Kanunu’na ne kadar hazırım? M. Sait Gözüm Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak Şubat 2012.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
Yeni Denetçi Raporlarının Temel Noktaları Mehmet ŞİRİN KGK Daire Başkanı Head of Department, POA.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
©McGraw-Hill Education, 2014
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
İş Dünyası Sürdürülebilirliğin Neresinde?
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
İK MAKALESİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Devlet Muhasebe Standartları
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
Sunum transkripti:

AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici Ortak LİDER Danışman Akrabalar

ROLLER 1.Sadece Yönetici /Çalışan 2.Sadece Hissedar 3..Sadece YK Üyesi 4.Sadece Aile üyesi 5.Aile üyesi – Hissedar 6.Aile Üyesi – Yönetici / Çalışan 7.Aile Üyesi - YK Üyesi 8.Aile Üyesi – YK Üyesi - Yönetici / Çalışan 9.Aile Üyesi – YK Üyesi – Hissedar 10.Aile Üyesi - Hissedar - Yönetici / Çalışan 11.Hissedar - Yönetici / Çalışan 12.Hissedar - YK Üyesi 13.Hissedar - YK Üyesi - Yönetici / Çalışan 14.Yönetici / Çalışan - YK Üyesi 15.Aile Üyesi - Hissedar - YK Üyesi – Yönetici / Çalışan (LİDER) Yönetim Kurulu 1 İşletme/ Çalışanlar Aile 4 2 Mülkiyet AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER

K   “Şirket nasıl giderse gitsin alacağımız prim aşağı yukarı belli”  Beklentileri Performans şeffaflığı ve performans bazında ücretlendirme  Profesyonel yöneticiler Profesyonel Yöneticilerin Beklentileri  “Şirketin kilit pozisyonlarında aile üyeleri var, ilerleyebilir miyim bilmiyorum” Kariyer gelişim yollarının aile üyeleri tarafından tıkanmaması  "Hissedarlar çok sık altımdaki kişilere müdahale ediyorlar" Belirlenen raporlama kurallarına bağlı kalınması  “Aile üyelerinin performansını kimse sorgulamıyor” Profesyonellerin ve aile üyelerinin aynı performans sistemine tabi olmaları  “Önemli kararların çoğunu patrona danışmak zorundayız” Yetkilendirmede ve karar almada sorumluluk

K  Yönetime Katılmayan Aile Kökenli Hissedarların Beklentileri Performansı sorgulayabilme olanağı  "Son yıllarda performansımız iyi değil ama herhangi bir şey söyleyemiyoruz"   Beklentileri  “Aile üyelerini kötü performanstan sorumlu tutamıyoruz"  “Ailenin bir çok ferdi şirkette çalışmakta – hepsi pozisyonları için en iyi kişiler mi?" Aile üyeleri için kuralların belirlenmesi  “Büyük borçla yatırım yapılmış, haberimiz yok" Önemli politikalarda (temettü dağıtım, borçlanma) ve ciddi stratejik kararlarda söz sahibi olmak  "Grubumuzda herhangi bir şeffaflık yok, gerçek ciromuzu ve karımızı e bilmiyoruz" Şeffaflık

 Performans Gereklilikleri K  Beklentileri   “Gerçek finansal performansımız ile ilgili tartışamıyoruz”  Aile üyesi Mali performansın raporlanması ve tartışılması  “Her türlü karar için bana geliniyor, kimse yetkisini kullanmak istemiyor”  Yönetimde hissedar Hızlı karar alma Doğru yatırımların zamanında yapılması  “Yönetim kurulumuzda başarılı stratejiler geliştirmiş ve uygulamış insanlar çok az sayıda”  Profesyonel  Strateji geliştirme becerisi ve tecrübesi  “Çıkışlarda duygusal bağlar hep mantığın önüne geçiyor”  Üst düzey yönetici  “Projeleri üst yönetime veriyoruz ama yatırım kararı çıktığında çok geç kalmış oluyoruz”  Profesyonel Zararda ve geleceği olmayan işlerden çıkılması

DÜNYA’ DA VE TÜRKİYE’ DE AİLE ŞİRKETLERİ Aile şirketleri, yaşam süreleri açısından değerlendirildiğinde;  1/3’ünden biraz fazlasının ikinci kuşağa devrettiği,  bu şirketlerin de ancak yarısının üçüncü kuşağa kadar varlıklarını sürdükleri görülmektedir. Küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin toplam işletmelere oranı; ABD’de % 97.1, Almanya’da % 99.8, Japonya’da % 99.4, Türkiye’de % 98.8’dir. ABD’de kayıtlı şirketlerin % 90’ı, İspanya’da % 80’i, İtalya’da % 95’i, İsviçre’de % 85’i, Türkiye’de ise, yaklaşık % 95’i aile şirketidir.

Dünyada Ford, Levi Strauss, Este Lauder, L’Oreal Türkiye Sabancı, Koç, Doğuş, Eczacıbaşı ve Ülker  ABD’de, yeni kurulan şirketlerin ortalama % 40’ı daha ilk beş yılda yok oluyor.  Geri kalanların% 66’sı birinci kuşakta batıyorveya el değiştiriyor.  İkinci kuşağa kadar yaşayabilenlerin oranı yüzde 20’yi geçmiyor.  Bu % 20’nin ise ancak %17’si, yani sadece % 3,4’ü üçüncü kuşağa kadar devam edebiliyor.  ABD ekonomisi içinde yer alan Şirketlerin yaşama süreleri yaklaşık 24 yıldır. DÜNYA’ DA VE TÜRKİYE’ DE AİLE ŞİRKETLERİ Türkiye’de ise; İşletmelerinin ancak beştebirinin (% 20) ikinci nesile devredilebilmekte, devredilenlerin ise ancak onda biri (yapılan bir araştırmaya göre % 1.7)’nin üçüncü nesile aktarılabilmektedir

Basından Yansımalar

 Basından Yansımalar

Basından Yansımalar