 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
TÜRKİYE BORU HATTI ANALİZİ
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
ISG YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 9001Kalite Yönetim Sistemi ISO 14001Çevre Yönetim Sistemi.
UNI-SET Toplantı Notları
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Dünya Ekonomik Buhranı, Amerika’da 1929’da New York Borsasının çöküşü ile başlayan ve etkileri on yıl boyunca dünyada devam eden ekonomik krizdir. Dünya.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
70 adet ulusal ve yerel LPG şirketinin olduğu tüplügaz pazarında, ev tüpü satışlarında yerel rekabet avantajı sağlamak ve bayi motivasyonunu arttırmak.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Fatma ÖZYURT DEMİR Avrupa Birliği Bakanlığı
Avrupa Birliği ile Müzakereler Kapsamında Fikri Mülkiyet Hukuku Faslı
İş Dünyası Sürdürülebilirliğin Neresinde?
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Terörizmin Finansmanı
İşletmelerde Tesis Yönetimi
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
6745 SAYILI “YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN”DA YER ALAN ÖNEMLİ.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ADR KONVANSİYONU
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ARAMA VE KURTARMA HİZMETLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Sunum transkripti:

 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK

AB ENERJİ POLİTİKASININ SAÇ AYAKLARI Arz Güvenliği Rekabet Sürdürülebilirlik Birey

AB DIŞA BAĞIMLILIK PETROL DOĞALGAZ

AB Birincil Enerji Tüketimi Kaynak:Eurostat 2010, PRIMES 2009

YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFİ 2020 hedefi 2005

Enerji Paketleri Birinci Enerji Paketi Directive 96/92/EC: İlk Elektrik Direktifi Directive 98/30/EC: İlk Gaz Direktifi İlgili Diğer Düzenlemeler İkinci Enerji Paketi Directive 2003/54/EC: İkinci Elektrik Direktifi Directive 2003/55/EC: İkinci Gaz Direktifi İlgili Diğer Düzenlemeler Üçüncü Enerji Paketi Directive 2009/72/EC: Üçüncü Elektrik Direktifi Directive 2009/73/EC: Üçüncü Gaz Direktifi İlgili Diğer Düzenlemeler Temel Hedefler Tek bir Avrupa Enerji Pazarı yaratmak Rekabeti Arttırmak Verimliliği Artırmak Arz güvenliğini Sağlamak 2007’de AB Yeni Enerji Ajansı önerdi da yayınlandı

OCAK 2009 DOĞALGAZ KRİZİ 6-20 Ocak 2009 tarihleri arasında kesintiye uğrayan % tüketim (14 gün boyunda günlük 300 milyon m3 gaz kesildi

AB DOĞALGAZ TEDARİK GÜZERGAHLARI

Dördüncü Güzergah

2020 YILINA KADAR ALTYAPI ÖNCELİKLERİ

AB’NİN ENERJİDE REKABETÇİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN HEDEFLERİ  2014 yılına kadar Avrupa Enerji İç Pazarını tesis etmek  2015 yılına kadar izole bölge uygulamalarını ortadan kaldırmak  Enerji verimliliğini arttırmak  AB enerji dış politikasında yeknesaklığı sağlamak

Türkiye Perspektifi Birinci Enerji Paketiİkinci Enerji PaketiÜçüncü Enerji Paketi Kanun Kanun Elektrik Piyasası Doğalgaz Piyasası

2010 Yıl AB İlerleme Raporu Fasıl 15: Enerji Arz güvenliği konusunda ilerleme kaydedilmiştir. Türkiye, Ağustos 2010’da Nabucco doğal gaz boru hattına ilişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın onay sürecini tamamlamıştır. Bir sonraki adım olarak, hükümetler arasında proje destek anlaşmaları yapılabilir. Haziran 2010’da Türkiye ile Azerbaycan, gaz fiyatlandırması ve Türkiye’den gazın transit geçişi ile ilgili olarak anlaşmaya varmıştır. Türk, İtalyan ve Rus şirketleri arasında Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşasına dair anlaşma imzalanmıştır. Petrol stokları konusunda az gelişme kaydedilmiştir. Petrol stoklama düzenlemelerini kolaylaştırmaya yönelik olarak kurulması planlanan petrol stoklama kurumu henüz kurulmamıştır. Sayfa 64 AB’nin kendi mevzuatında çok önem verdiği Arz Güvenliği ile ilgili Türkiye 2010 İlerleme Raporundaki tek paragraflık bölüm

DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTE TÜRKİYE’DE ARZ GÜVENLİĞİ  4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununa göre BOTAŞ’ın kontratının olduğu ülkelerden ilave doğalgaz ithalatı BOTAŞ’ın kontratları sona erene kadar yasaktır. (Geçici 2. madde)  RF 2025  İran 2026  Azerbaycan 2021  Cezayir 2014  Nijerya 2021  Diğer ülkelerden ithalata EPDK’nın değerlendirmesi sonucu izin verilir. EPDK’nın tarihli 725 sayılı kurul kararı ile ithalat yapmak neredeyse imkansızdır.  İthalatı yasak tek ürün denilebilir.

Doğalgaz Santralleri Kaynak:EPDK İO: İlerleme Oranı İnşaatine Başlanmış Santraller (Ekim 2010 itibari İle) Kaynak:EPDK Lisans Aşamasında Olan Santraller (Şubat 2011)

Sonuç  2001 yılında yasalaşmış bulunan kanunlarla gaz ve elektriğin birere emtia olduğunu ve kamu hizmeti tanımının gazın ve elektriğin iletim ve dağıtım hizmetleri ile tüketiciye ulaştırılması felsefesi yerleşmiştir.  Arz güvenliği konusunda AB Arz Güvenliği Direktifi de dahil tüm mevzuatında önemle üzerinde durmuş ve bu konuda ticaret ve teknik kısıtların önünü açabilmek için yoğun gayret sarfetmektedir.  Arz güvenliği hususu 2001 düzenlemelerinde gözardı edilmiş daha sonra yapılan düzenlemelerde sadece palyatif çözümlerle ufak düzenlemeler yapılmıştır.  Türkiye AB’nin 3 saç ayağı perspektifinde Elektrik ve Doğalgaz Pazarının AB ile fiziki ve ticari entegrasyonunu sağlamalıdır. Transit ülke yerine güzergah üzerinde “AB’ne entegre bir Pazar “ yani AB’nin iç pazarına dahil olma yolunda stratejisini belirlemelidir. 