Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL GÜVENLİK KURUMU"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

2 Genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 63 üncü maddesi gereğince finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri yine anılan Kanunun 73 üncü maddesi gereğince; 1- Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularından, 2- Üniversitelere bağlı sağlık hizmeti sunucularından, 3- Belediyelere bağlı sağlık hizmeti sunucularından, 4- Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı sağlık hizmeti sunucularından, 5- Özel sağlık hizmeti sunucularından, karşılanmaktadır.

3 Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığından yetkililerin katıldığı Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen, Sağlık Uygulama Tebliği Ekinde yer alan EK 7, EK 8, EK 9 listelerde belirtilen işlem listeleri referans alınarak ödenir. Geri ödeme yöntemi olarak ; 1.- Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmet sunucularından global bütçe üzerinden götürü bedel esas alınarak, 2.- Üniversite hastaneleri, kamu, özel sağlık hizmet sunucularından üretilen sağlık hizmet bedeli üzerinden geri ödeme yapılmaktadır. (Üniversite hastaneleriyle global bütçe üzerinden sözleşme yapılması çalışmaları devam etmektedir.) .

4 Faturaların Teslimi Sağlık hizmeti sunucusu 5510 sayılı Kanun, SUT ve/veya alınan hizmete yönelik Kurum ile Sağlık Hizmet Sunucuları arasında yapılan protokol ve sözleşme hükümlerine göre her ayın ilk günü ile son günü arasında Kurumumuz sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere vermiş olduğu sağlık hizmetlerinden dönem sonlandırma işlemlerini tamamladıklarına ilişkin fatura ve eki belgeleri, bağlı bulunduğu Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine dönem sonlandırmasını yaptığı ayı takip eden ayın 15’ine kadar teslim etmek zorundadır. Ayın 15’inden sonra teslim edilen faturalar bir sonraki ay teslim edilmiş gibi işleme alınır.

5 Faturaların İncelenmesi ve Ödenmesi
a) Malzeme ve İlaç Bedelleri; Ünitenin muhasebe birimi tarafından, fatura ekinde Ünitenin ilgili birimince teslim alınan talep yazısında belirtilen; Sağlık Kurumunca temin edilen faturalandırılabilir tıbbi malzeme ve yatarak tedavilerde kullanılan faturalandırılabilir ilaç tutarı, fatura teslim tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde incelenerek ödenir. 15 (onbeş) gün içinde incelemesi tamamlanamaz ise 15 (onbeş)’inci gün avans olarak ödeme yapılır.

6 b) Tedavi Bedelleri: Faturaların teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde incelenerek ödenmesi esastır. Ancak faturaların bu süre içerisinde incelenmesinin tamamlanmaması durumunda ise Sağlık Hizmeti Sunucularına, fatura tutarının tamamı ödeme döneminin sonunda avans olarak ödenir ve inceleme işlemlerine devam edilir. Sağlık Kurumlarına yapılacak ödemelerde ödenmesi gereken tutardan, daha önce ödenmiş olan ilaç ve tıbbi malzeme bedelleri düşülerek ödeme yapılır. Sağlık Hizmet Sunucusuna Kurumda ödeme süresi henüz gelmemiş fatura bedelinden daha yüksek tutarda avans ödemesi yapılamaz.

7 b) Tedavi Bedelleri: Fatura ve eki belgelerin inceleme işlemleri 3 (üç) ay içinde tamamlanır. İnceleme sonucu fazla ödeme yapıldığının tespiti hâlinde; yapılan fazla ödeme Sağlık Hizmeti Sunucusunun varsa Kurum alacağından mahsup edilir. Alacağının bu miktarı karşılamaması veya alacağının bulunmaması durumunda genel hükümlere göre tahsil edilir. Kurumla sözleşmesi sona eren Sağlık Hizmet Sunucusunun Kuruma teslim ettiği ve bedeli ödenmeyen fatura ve eki belgeler kontrol edilir. Kurumla olan hesap mutabakatı sonuçlanıncaya kadar avans dâhil herhangi bir ödeme yapılamaz. Bu durumdaki Sağlık Hizmet Sunucularının fatura kontrollerine öncelik tanınır ve 90 (doksan) gün içinde incelenerek ödeme işlemleri tamamlanır.

8 b) Tedavi Bedelleri: Kurum alacakları Sağlık Hizmet Sunucusuna ödenecek olan fatura tutarından mahsup edilerek geriye kalan tutar ilgili ödeme döneminde Sağlık Hizmet Sunucusunun Üniteye bildireceği; Kurum Web sayfasında ilan edilen ‘‘Sağlık Hizmet Sunucuları Ödemeleri Protokolü’’ nü imzalayan bankalardaki hesap numarasına aktarılır. Ödemeler her ayın 15 (onbeş) inci gününe kadar yapılır. 15 (onbeş)’ inci günün hafta sonu veya resmi tatile rastlaması halinde, ödeme takip eden ilk iş gününde yapılır.

9 b) Tedavi Bedelleri: Faturaların teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde incelenerek ödenmesi esastır. Ancak faturaların bu süre içerisinde incelenmesinin tamamlanmaması durumunda ise Sağlık Hizmeti Sunucularına, fatura tutarının tamamı ödeme döneminin sonunda avans olarak ödenir ve inceleme işlemlerine devam edilir. Sağlık Kurumlarına yapılacak ödemelerde ödenmesi gereken tutardan, daha önce ödenmiş olan ilaç ve tıbbi malzeme bedelleri düşülerek ödeme yapılır. Sağlık Hizmet Sunucusuna Kurumda ödeme süresi henüz gelmemiş fatura bedelinden daha yüksek tutarda avans ödemesi yapılamaz.

10 TEŞEKKÜRLER. Dr. Ufuk AKDIKAN SGK SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
16 Eylül 2018 TEŞEKKÜRLER. Dr. Ufuk AKDIKAN SGK SAĞLIK HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Alt Birim Adı


"SOSYAL GÜVENLİK KURUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları