Coğrafi işaretler Dr. Rana DEMİRER YÜciTA Yürütme Kurulu Üyesi Antalya Ticaret Borsası Cİ danışmanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GAZİANTEP BAKLAVASI AVRUPA TESCİL SÜRECİ. Yusuf İzzettin İYMEN Genel Sekreter Yrd. Gaziantep Sanayi Odası
Advertisements

2015 Ağustos Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Eylül 2015 Akçakoca.
5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Kooperatifimiz, 2006 yılından itibaren sütün tamamını soğuk zincir altına almıştır. SÜT KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK HİZMETLER.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM DIŞ TİCARET TEORİSİ VE EKONOMİK BÜYÜME ANALİZLERİ
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Coğrafi İşaretli Ürünler Konusunda Üretici Algısı: Güneydoğu Anadolu’dan Dört Ürün Örneği Selim Çağatay 1, Kemalettin Taşdan 2, Ummuhan Gökovalı 3 1 İletişim.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 21 AĞUSTOS 2015, KÜTAHYA KÜTAHYA YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
Fiyat ve Fiyatlandırma
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
Pazarlama Çevresi.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TEB Tarım Bankacılığı.
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
“Büyükkent Yönetimi Örnekleri ve Karşılaştırmalı Analizler & Stratejisi” 13 Haziran 2010-Ankara sunum: Prof. Dr.Zerrin Toprak Dokuz Eylül Üniversitesi,
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
PAZARLAMADA FİYATLAMA
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Dr. Abdullah Emili Rechtsanwalt Avukat
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
COĞRAFİ İŞARETLERDE AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI 4-5 EKİM 2018
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
GIDA SEKTÖR MÜDÜRÜ HACER NİHAL SAYAR
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
NARENCİYE, YAŞ SEBZE ve MEYVE SEKTÖR TOPLANTISI
Piyasa destek tedbirleri
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
  (2 Ay) 2015 (2 Ay) İhracat
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Dünyada ve Türkiye’de Süt Üretimi
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Coğrafi işaretler Dr. Rana DEMİRER YÜciTA Yürütme Kurulu Üyesi Antalya Ticaret Borsası Cİ danışmanı

Avrupa Birliği ve Coğrafi İşaretler Coğrafi İşaretler koruma sistemini ilk geliştiren ülke Fransa'dır. Köken Adı Koruması--appellation d'origine contrôlée (AOC). Coğrafi Köken ve Kalite Standardı

 EU 2081/1992 “Tarım ve Gıda Ürünlerinin Mens ̧ e Adlandırmaları ve Cog ̆ rafi I ̇ s ̧ aretlerin Korunması ”  EU 2082/1992 “Tarımsal Ürünler ve Gıdalar için özgün nitelik sertifikası”  EU 510/2006, EU 511/2006 TÜZÜKLERİ  EU 1151/2012, QUALITY REGULATION

Avrupa Birliği Tüzükleri, Menşe Adı(PDO), Coğrafi İşaret (PGI) Koruması ve Geleneksel Özellik Garantisi (TSG) işaretlerini göstermek amacıyla Avrupa Birliği’nin tümü için ortak kullanılabilecek semboller geliştirmiştir Protected designation of origin (PDO), Protected geographical indication (PGI) Traditional speciality guaranteed (TSG)

“Tarım ve Gıda Ürünlerinin Mens ̧ e Adlandırmaları ve Cog ̆ rafi I ̇ s ̧ aretlerin Korunması” bas ̧ lıg ̆ ını tas ̧ ıyan 2081 sayılı tüzüg ̆ ün amaçları; 1. Tarımsal ve kırsal politika amacı: Bu bas ̧ lık üç alt bas ̧ lıktan olus ̧ maktadır; »Tarımsal üretimde çes ̧ itlenmeyi özendirmek(tarımsal politika), »Arz ve talep arasında daha iyi bir denge sag ̆ lamak(Pazar politikası) »Az gelis ̧ mis ̧ bölge ürünlerinin deg ̆ erlenmesini sag ̆ layarak kırsal gelirin artmasına ve nüfusun yerinde tutulmasına çalıs ̧ mak, 2. Rekabet politikası amacı: Köken adlandırmasından yararlanan ürün üreticileri arasında es ̧ it rekabet sag ̆ lamak, 3. Tüketici politikası amacı: Bu bas ̧ lıkta iki alt bas ̧ lıktan olus ̧ maktadır; »Açıklık:Tüketiciye en iyi tercihi yapabilmesi için ürünün kökeni ile ilgili açık ve tam bilgi vermek, »I ̇ nandırıcılık:Bu ürünlerin tüketici gözündeki yerini güçlendirmek.

Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaretler 2010 ÜRÜN TÜRÜPDOPGITOPLAM ŞARAPLAR TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ TOPLAM

Avrupa Birliği Cİ sistemine kayıtlı tüm ürünlerde(şaraplar dışında) son on yıl içinde %56 oranında artış olmuştur. Bu artışın kaynağı, İspanya, İtalya ve Fransa dışındaki diğer üye ülkelerinde konunun önemi üzerinde durmaları ve AB “Ortak Tarım Politikası(Common Agricultural Policy-CAP)”nın sürdürülebilir bir kırsal kalkınma aracı olarak Cİ’leri ön plana çıkarmasına bağlanabilir.

Coğrafi İşaretlerin Ürün Dağılımı Product Total GI number Change Fruits, vegetables, cereals34275% Cheese22836% Processed meat15780% Fresh meat14732% Oils and fats12619% Bakery, pastry, sweets66136% Other products (spices, etc.)55129% Other animal products (eggs, honey, dairy products except butter, etc.) 4164% Seafood products40167% Beer2644% Total % Source : Base de données DOOR, Commission européenne, 18/03/2015

Avrupa Birliği Cİ sisteminde kayıtlı bulunan tarım ve gıda ürünlerinin AB üye ülkeleri arasındaki dağılımına bakarsak; İtalya, İki yüz adet Cİ tescili ile ilk sırada yer alan İtalya’da, meyve, sebze ve tahıl grubuna ait 72(20 PDO ve 52 PGI), Peynir grubuna ait 38(hepsi PDO), Sıvı ve katı yağlar grubuna ait 38(37 PDO ve 1 PGI) ve Et bazlı ürünler grubuna ait 34(22 PDO ve 12 PGI) ürün Menşe Adı ve Mahreç İşareti Korumasına alınmıştır. Fransa, önceliği 53(4 PDO ve 49 PGI) ürünle Taze et ve sakatat grubu alırken, bu grubu 47(43 PDO ve 4 PGI) ürünle Peynir grubu ve 33(13 PDO ve 20 PGI) ürünle meyve, sebze ve tahıl grubu izlemektedir.

AVRUPA BİRLİĞİ : TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI : 1127 (568 PDO, 559 PGI) ( 15 Eylül 2013 itibariyle) ÜLKE PDO PGI TOPLAM BAŞVURU ( ) İTALYA = 28 FRANSA = 31 İSPANYA = 21 PORTEKİZ = 15 YUNANİSTAN = 4 İNGİLTERE = 3 POLONYA = 2 » -

» 54,3 Milyar € Satış hacmi, AB gıda ve içecek sektörünün % 5,7 ‘si (2010) » -İhracat değeri 11,5 milyar €, Gıda endüstrisi ihracatının %15’i » -Cİ’li ürünlerin fiyatları benzerlerinden 2,23 katı daha yüksek

 2015 Satışları : € 75 milyon  Pazar Büyümesi: + 12%

Paylaşımınız için teşekkür ederim.