Mehmet TARAKÇI Mühendis

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

TATVAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİK BİLGİLERİNİN GİRİLMESİ.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Genel Müdürlüğü MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) 2 Mayıs 2016 KKTC.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
İMAR PLANLARININ İNCELENMESİ Hazırlayan: A. Yakut DEMİRBAŞ Şehir Plancısı 1.
AMAÇ  Riskli sanayi tesislerde kaza risklerini değerlendirmek,  İllerde, çevre ve toplumu etkileyebilecek düzeyde büyük kaza riski taşıyan sabit tesislerde.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Türk Standartları Enstitüsü ’ nün Belgelendir me Faaliyetler i Resmiye Kulu
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
Gazi Üniversitesi Bilgi Paketi Süreç Bilgilendirme Toplantısı 25 MART 2014.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
ÖĞRENCİLERİN KILIK KIYAFET YÖNETMELİĞİ ELLİBAŞ ORTAOKULU.
Ar-Ge Ödeneği Talep Edilen Araştırma ve Geliştirme Projeleri Hakkında Genelge.
A. Buğra DAĞLI-İSG Uzman Yardımcısı
AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Tıp merkezi, poliklinik, laboratuvar, müessese ve muayenehanelerin: Açılmaları,
International Quality Assurance, Technical Control & Certification
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK.
GEÇİCİ İŞ EKİPMANLARI KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ÇEVRE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Resmi Gazete;13. 05
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
E-DEVLET AŞKIN KAYA
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
ADR KONVANSİYONU
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
Dr. Abdullah Emili Rechtsanwalt Avukat
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Görevli Eğitimi ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Görevli Eğitimi ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
KALDIRMA ARAÇLARINDA GÜVENLİK.
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Dağıtıcı veya Rafinerici lisansı var mı?
ÜGD TEBLİĞLERİ ve TAREKS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

Mehmet TARAKÇI Mühendis

ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT)

ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT) 15/02/2003 tarihli ve 25021 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış (Yürürlükten kalktı.) 31/01/2007 tarihli ve 26420 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış (Yürürlükte) 14/8/2009 tarihli ve 27319 sayılı Resmi Gazete’de «Asansör Yönetmeliğinde (95/16/AT) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik» yayımlanmış (Yürürlükte)

DAYANAK 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun AB (95/16/EC) sayılı direktif

YENİ YAKLAŞIMLA OLAN İLİŞKİSİ Risksiz Ürün (Testleri üretici yapar) Riskli Ürün (Testleri Onaylanmış Kuruluş yapar) Asansör ve Asansör Güvenlik Aksamları, Basınçlı ekipmanlar, Gaz yakan cihazlar, Kablolu taşıma sistemleri, …………………………….

DİĞER MEVZUATLA OLAN İLİŞKİSİ ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT) MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (89/256/AT) BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ ENGELLİLER MEZUATI ……………………………………………………………………………………………………

Binalarda ve inşaatlarda sürekli olarak kullanılan asansörleri KAPSAM Binalarda ve inşaatlarda sürekli olarak kullanılan asansörleri Asansörlerde kullanılacak olan güvenlik aksamlarını (EK IV) Sabit raylar boyunca hareket etmese dahi, sabit bir mesafe boyunca hareket eden asansörleri

KAPSAM DIŞI Hızı 0,15 m/s ve daha düşük olan kaldırma tertibatlarını, İnşaat şantiyelerinde kullanılan asansörleri, Demir yolu hattında halatla çekilen vagonlar dahil, kablolu taşıma sistemlerini, Askeri veya polis amaçları için özel olarak tasarımlanan ve inşa edilen asansörleri, Üzerinden iş yapılabilen kaldırma tertibatları, Maden ocağı asansörünü, Sanatsal icraat sırasında sanatçıların kaldırılmasına yönelik kaldırma tertibatları, Taşıt araçlarına monte edilmiş kaldırma tertibatlarını, Makinalara bağlı olan ve makina üzerindeki bakım ve muayene noktaları dahil olmak üzere, sadece çalışma istasyonlarına erişim amacıyla tasarlanan kaldırma tertibatlarını, Dişli rayda çalışan trenleri, Yürüyen merdivenler ve mekanik yürüyüş bantlarını,

ASANSÖRÜN TANIMI Asansör (Fr. Ascenseur) İnsanları, yükleri bir yapının bir katından ötekine veya yüksek yerlere çıkarıp indiren elektrikle işleyen araç (Kaynak: TDK Büyük Türkçe Sözlük) Asansör Belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15°’den fazla bir açı oluşturan kılavuzlar boyunca hareket eden, bir taşıyıcıya sahip olan ve (1) İnsanların, (2) İnsanların ve yüklerin, (3) Taşıyıcıya girilebiliyorsa, yani bir kişi zorlanmadan taşıyıcıya girebiliyorsa ve taşıyıcı içine ya da taşıyıcı içindeki bir kişinin kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirilmiş kontrollerle teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibat, olarak tanımlayabiliriz.

KAPSAM DIŞI 95/16/AT 2006/42/AT 95/16/AT 2006/42/AT

95/16/AT 2006/42/AT

95/16/AT 2006/42/AT EN 81-40 EN 81-1/2 veya EN 81-20 EN 81-25 EN 81-25

UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ

UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ ASANSÖRLER İÇİN UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ AT Tip İncelemesi (Modül B)+Son Muayene AT Tip İncelemesi (Modül B)+Ürün Kalite Güvencesi (Modül E) AT Tip İncelemesi (Modül B)+İmalat Kalite Güvencesi (Modül D) Modül G Modül H ASANSÖR GÜVENLİK AKSAMLARI İÇİN UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ AT Tip İncelemesi (Modül B) + Rasgele Kontrol İle Tipe Uygunluk (Modül C) AT Tip İncelemesi (Modül B) + Ürün Kalite Güvencesi (Modül E) Modül H (Tam Kalite Güvence Sistemi)

CE İŞARETİ

ONAYLANMIŞ KURULUŞUN ADI SIRA NO ONAYLANMIŞ KURULUŞUN ADI KİMLİK NUMARASI 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 1783 2 MEYER BELGELENDİRME HİZ. A. Ş. 1984 3 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ASANSÖR KONTROL MERKEZİ 2022 4 ALBERK QA ULUSLARARASI TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME A. Ş. 2138 5 S & Q MART KALİTE GÜVENLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2159 6 KALİTEST BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZ. LTD. ŞTİ. 2179 7 SZUTEST TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME HİZ. TİC. LTD. ŞTİ. 2195 8 UDEM ULUSLARARASİ BELGELENDİRME DENETİM EĞİTİM MERKEZİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2292 9 D KARE GÖZETİM TEST VE BELGELENDİRME TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2528 10 A1 BELGELENDİRME VE MUAYENE HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ 2557

DİĞER İŞARETLEMELER (2006/42/AT) Makine Emniyeti Yönetmeliği Temel sağlık ve güvenlik kuralları (1.7.3 Makinaların işaretlenmesi) Bütün makinalar, aşağıdaki asgari özellikler göz önünde tutularak, görünür, okunur ve silinemez bir şekilde işaretlenmelidir: Asansör monte edenin ünvanı ve tam adresi Asansörün montaj (imâl) yılı Asansörün Tipi ( Modeli ) ve Seri Numarası ve TS EN 81 – 1/2 +A3 standardlarına göre; kabinde, asansörün beyan yükü kg olarak ve taşıyacağı insan sayısı, ikaz levhası ile belirtilmelidir. “........kg .........KİŞİ”

DİĞER İŞARETLEMELER Asansör, kabin içinde kalmış olan kişilerin dış yardım olmadan çıkmalarına izin verecek şekilde tasarlanmışsa eğer, konuya ilişkin olarak asansör monte eden tarafından hazırlanmış olan talimatın, kabin içerisinde açık ve görülebilir şekilde bulundurulması gerekmektedir.

TEMEL GÜVENLİK GEREKLERİ Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) kapsamına giren asansörler ve asansör güvenlik aksamları, bu Yönetmeliğin Ek 1’inde belirtilen temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılamak zorundadırlar.

STANDARD Uyumlaştırılmış bir Avrupa standardının bir veya daha fazla sağlık ve güvenlik gereğini kapsaması durumunda; Bu standarda uygun monte edilmiş asansörlerin yönetmelikte belirtilen ilgili temel gereklere uygun olduğu, Bu standarda uygun olarak imal edilmiş güvenlik aksamlarının, gerektiği şekilde monte edilmeleri bakımından asansörlerle ilgili temel gereklere uygunluğu sağladıkları kabul edilir. EK ZA (Bilgi için) AVRUPA BİRLİĞİ DİREKTİFLERİNİN TEMEL KURALLARINA VEYA DİĞER ŞARTLARINA DAİR STANDARD MADDELERİ Bu standard, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği tarafından CEN’e iletilen talimat doğrultusunda hazırlanmış olup, asansörlerle ilgili Direktifin (95/16/EC) temel kurallarını destekler. Bu standardın maddeleri, asansörle ilgili direktifin kurallarına uygun bir şekilde destek verir.

EN SON YÜRÜRLÜK TARİHİ: 31/8/2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STANDARD TS EN 81 – 1 +A3 : ASANSÖRLER - YAPIM VE MONTAJ İÇİN GÜVENLİK KURALLARI - BÖLÜM 1: ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER (TSE-TÜRÇE-MART 2011) TS EN 81 – 2 +A3 : ASANSÖRLER- YAPIM VE MONTAJ İÇİN GÜVENLİK KURALLARI- BÖLÜM 2: HİDROLİK ASANSÖRLER (TSE-İNGİLİZCE-MART - 2010) YÜRÜRLÜK TARİHİ: 01/01/2012 EN SON YÜRÜRLÜK TARİHİ: 31/8/2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

YAYIMLANMA TARİHİ: EKİM 2014 STANDARD TS EN 81-20:2014 «Asansörlerin Yapım ve Kurulumu İçin Güvenlik Kuralları - İnsan Ve Eşyanın Taşınması İçin Asansörler - Bölüm 20: İnsan ve Eşya Asansörleri» TS EN 81-50:2014 «Asansörlerin Yapımı ve Kurulumu İçin Güvenlik Kuralları - Muayene Ve Deneyleri - Bölüm 50: Asansör Bileşenlerinin Tasarım Kuralları, Hesapları, Muayeneleri ve Deneyleri» YAYIMLANMA TARİHİ: EKİM 2014 ZORUNLU UYGULAMA TARİHİ: 01/9/2017 !!!!!!!!!

Asansörü monte edenin adı ve adresi, PİYASAYA ARZ AT UYGUNLUK BEYANI Asansörü monte edenin adı ve adresi, Asansörün tanımı, tip veya seri detayları, seri numarası ve asansörün montaj yapıldığı adresi, Asansörün montaj yılı, Asansörün uyduğu hüküm, Kullanılan uyumlaştırılmış standartlara atıf, Uygun olduğu durumda AT tip incelemesini yapan onaylanmış kuruluşun veya imalat gözetiminden sorumlu onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası Asansörü monte eden adına hareket etmekle yetkilendirilmiş imza sahibinin kimliği.

(2014/33/AB) ASANSÖR YÖNETMELİĞİ 2014/33/EU sayılı Direktif 26/Şubat/2014 tarihinde AB Komisyonu tarafından yayımlandı. AB tarafından 2 yıl geçiş süresi verildi. Bakanlığımızca uyumlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. 20 Nisan 2016 tarihinde AB ile eşzamanlı olarak uygulamaya girmesi hedeflenmektedir. TANIMLAR EKONOMİK AKTÖRLERİN TANIMI VE SORUMLULUKLARI Monte Eden, İmalatçı, Yetkili Temsilci, İthalatçı, Dağıtıcı sorumlulukları UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞLARININ ONAYI ONAYLANMIŞ KURULUŞ ATAMA BİLDİRİM VE İZLEME SÜRECİ ASANSÖRLER İÇİN GÜVENLİK AKSAMLARI LİSTESİ