Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU."— Sunum transkripti:

1 NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU

2 Toz Ölçümü Nedir? Toz, mekanik işlemlerde oluşan katı parçacıkların gaz ile karışması halidir. Tozlar, çeşitli organik ve anorganik maddelerden, aşınma, parçalanma, ufalanma, yanma sonucu oluşan ve kimyasal özellikleri, kendisini oluşturan maddenin özelliklerine benzeyen maddelerdir.

3 Tozların Sınıflandırılması Ortam havasının tozluluğu iki şekilde tanımlanabilir;  Gravimetrik Yöntem  Toz sayma yöntemi

4 Tozların Sınıflandırılması Gravimetrik yöntem: Bir m3 hava içindeki tozun mg olarak ağırlığı Toz sayma yöntemi: Bir cm3 hava içindeki tozun tane sayısı

5 İLGİLİ MEVZUAT Tozla Mücadele Yönetmeliği

6 Toz Ölçüm Türleri Kişisel Toz Ölçümü (Solunabilir Toz) Ortam Toz Ölçümü (Toplam Toz)

7 Kişisel Toz Ölçümü Kişisel Toz ölçümleri (Solunabilir Toz) çalışan personele uygulanır. Ölçüm öncesinde toz numuneleri Laboratuvar ortamında Toz Tartım odasında steril ortam şartlarında 24 saat bekletilmektedir. Toz numuneleri hassas terazi yardımıyla tartımı yapıldıktan sonra ölçüme hazır hale gelmektedir. Toz ölçüm cihazı ve toz numunesi ölçümü yapılacak personelin üzerinde en az 2 saat boyunca takılı kalacaktır.

8 ORTAM TOZ ÖLÇÜMLERİ Ortam toz ölçümleri (Toplam Toz) firma yetkilileri tarafından belirlenen noktalara uygulanır. Ölçüm öncesinde toz numuneleri Laboratuvar ortamında Toz Tartım odasında steril ortam şartlarında 24 saat bekletilmektedir. Toz numuneleri hassas terazi yardımıyla tartımı yapıldıktan sonra ölçüme hazır hale gelmektedir. Toz ölçüm cihazı ve toz numunesi ölçümü yapılacak noktada en az 2 saat boyunca kalacaktır.

9 Nokta Sayılarının Tayini Ortam ölçümlerinde nokta sayısı firmanın belirlemiş olduğu noktalarda yapılır. Bu noktaların seçimi toz miktarının yüksek olduğu ya da yüksek olduğu düşünülen yerlerde yapılır. Kişisel Toz ölçümleri de yine firmanın belirlemiş olduğu çalışanların üzerinde yapılır.

10 Toz Ölçüm Cihazları Ortam Toz Ölçüm cihazı ile belirlenmiş olan noktada en az 2 saat boyunca ortamdan toz çekişi yapılan cihazdır. Kişisel Toz Ölçüm cihazı ölçümü yapılacak olan çalışan personelin üzerine takılır ve 2 saat boyunca cihaz üzerinde takılı kalarak normal çalışmasına devam eder. 2 saatin sonunda cihaz personelin üzerinden alınarak ölçüm tamamlanmış olur.

11 Ölçümün Yenilenmesi Ortam ölçümlerinin yenilenmesi hakkında mevzuat gereği yenilenmesi için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fakat işletmeye yeni bir makine alınması durumunda, işletmenin faaliyetinin değişmesi durumunda ölçümlerin tekrardan yapılması gerekmektedir.


"NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları