Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBADET: ORUÇ İBADETİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBADET: ORUÇ İBADETİ."— Sunum transkripti:

1 İBADET: ORUÇ İBADETİ

2 KAZANIMLAR: İslam Dininin ramazan ayına niçin önem verdiğini bilir. İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını yazar. Muharrem orucu hakkında bilgi verir. Oruç tutan insanın nelere dikkat etmesi gerektiğini bilir. Oruç ibadetinin toplumsal faydalarını bilir. Oruç ibadetinin bireysel faydalarını bilir.

3 Bilenler Söylemesin Bir zamandır gelir geçer Yemeden içmeden keser
Sanma kötü,güzel eser Rüzgar gibi başlar biter?

4 KURAN-I KERİM RAMAZAN AYINDA İNMEYE BAŞLAMIŞTIR.
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ KURAN-I KERİM RAMAZAN AYINDA İNMEYE BAŞLAMIŞTIR. RAMAZAN ORUÇ AYIDIR.

5 insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu
“Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur’an’ın indirildiği aydır…” 1 Bakara suresi, 185. ayet.

6 İnsanlar için bir doğruluk rehberi olan Kur’an’ın böyle bir gecede inmesi,bu geceye özel bir önem kazandırmıştır. Bu nedenle Kadir Gecesi’nin, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmiştir.

7 ORUÇ İslâm'ın temel ibadetlerinden biri de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla, tan yerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yeme içme ve benzeri bedeni isteklerden uzak durmaktır. Oruç bedenle yapılan bir ibadettir.

8 imsak iftar Sahur Sahur, İmsak, İftar
. Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakit olan imsak vakti, aynı zamanda sabah namazının başlangıcıdır. Orucun vakti akşam gün batıncaya kadar devam eder. Sahur: Oruç tutmak için sabah namazından önce sahur vaktinde yemek yenir. Bu zamana "sahur", yenilen yemeğe de "sahur yemeği" denir. İftar: Orucun sona erdiği vakit olan güneşin battığı ve akşam namazının vaktinin girdiği zamana denir. imsak iftar Sahur

9 Teravih,Mukabele ,Fitre
Teravih namazı, ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan sünnet bir namazdır. Kur’an-ı Kerim okuyup diğerlerinin dinlemesine veya takip etmesine mukabele denir. ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında yeterli miktarda mala sahip olan her Müslümanın vermesi vacip olan bir sadakadır.

10

11 Ramazan Orucu niçin tutulur?
Oruç Allah'ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla tutulur. Oruç tutarak Allah'a olan sevgimizi, saygımızı, bağlılığımızı somut bir şekilde gösteririz. Bu durum bizi Allah'a yaklaştırır. Böylece onun sevgisini ve hoşnutluğu kazanır ve ona teşekkür etmiş oluruz.

12 Ramazan orucu kimlere farzdır?
Akıllı, ergenlik çağına girmiş ve sağlığı yerinde olan Müslümanlar oruç tutmakla yükümlüdürler. Yüce Allah Kur'an'da "Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı" (Bakara suresi, 183) buyurarak, oruç ibadetinin farz olduğunu belirtmektedir.

13 AKILLI ORUCU SAĞLIKLI HER MÜSLÜMAN TUTMAKLA YÜKÜMLÜDÜR ERGENLİK ÇAĞINA
GİREN

14 Oruca niyet nasıl edilir?
Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

15 Orucun temel şartları nelerdir?
Oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.

16 İmsakla birlikte yatsı namazının
vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur.Oruç için niyet etmiş kişi bundan sonra iftara kadar bilinçli bir şey yiyip içmez. imsak iftar

17 Kaza orucu ve fidye ne demektir?
Hasta olan bir kimse orucunu iyileştikten sonra tutar. Buna “kaza orucu” denir. Bu Allah’ın bir kolaylığıdır. Yolculuğu çıkanlar da evlerine döndükten sonra oruçlarını tutarlar. Ancak isterlerse yolculuk sırasında da tutabilirler.

18 Çok yaşlılar veya iyileşme umudu olmayan hastalar ise imkânları varsa fidye verirler. Fidye; bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktarda paradır. Fidye ramazanın başlangıcında verilebileceği gibi, ortasında veya sonunda da verilebilir.

19 Muharrem Orucu Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelen muharrem, hicri takvime göre yılın ilk ayıdır. Peygamberimiz, muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir.

20 Muharrem Orucu Muharrem ayının onuncu günü “aşura” diye
adlandırılır. Hz. Peygamber bu ayın dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmuş; Müslümanlara da bu orucu tutmalarını tavsiye etmiştir.

21 Orucu Bozan Durumlar 1 Oruçlu olduğunu bilerek yemek ve içmek 2
Sigara içmek 3 İlaç kullanmak

22 Orucu Bozmayan Durumlar
Oruçlu olduğunu unutarak yemek ve içmek Göze ilaç damlatmak Kan vermek Ağza ve burna su alıp çalkalamak Banyo yapmak Güzel kokular koklamak…

23 ORUÇ İrade ve Sabır Eğitimi Diğerkâmlık Merhamet öğretir sevk eder
Yardımlaşma Sabır Kötülük Sağlık ORUÇ -a kalkandır kazandırır Günah Kendine güven Nefis İç huzur terbiye eder sağlar Allah ile iletişim İrade İrade ve Sabır Eğitimi

24 İFTAR DUASI VE ANLAMI Allah'ım!Senin için oruç tuttum,
Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu ve ala rızkike eftartu Allah'ım!Senin için oruç tuttum, sana inandım,sana güvendim. Senin verdiğin rızıkla orucumu açıyorum.

25 ORUÇ TOPLUMA NE KAZANDIRIR
Topluma: Yardımlaşmayı ve birbirini anlamayı öğretir. Birlikte bulunma alışkanlığı kazandırır. Toplumun din duygusunu ön plana çıkarır.


"İBADET: ORUÇ İBADETİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları