Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İTALYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İTALYA."— Sunum transkripti:

1 İTALYA

2 Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500dolar
Yüz ölçümü: km² Nüfusu : (2012) Önemli Şehirleri: Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Başkenti: Roma Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: dolar Yıllık Nüfus Artış Oranı : % 0.38 

3 COĞRAFİ KONUMU Güney Avrupa ülkesidir.
Akdeniz’in merkezine açılan bir yarımadadır. İyon, Adriyatik, Akdeniz, Ligure ve Tiran denizleri ile çevrilidir. Afrika'ya 150km uzaklıktadır ve Tunus’un kuzey doğusundadır. 22 adası vardır. En büyük ikisi; Sardenya ve Sicilya 'dır

4 YER ŞEKİLLERİ İtalya topraklarının büyük bir kısmı dağlar ve tepelerden oluşmaktadır. Jeolojik bakımdan ise İtalya oldukça gençtir. Yer şekillerinin esas yapısını Alp ve Apenin dağları oluşturur. Kuzey İtalya'yı tamamen çevreleyen Alplerin Güney yamaçları İtalya'ya aittir. Burası Avrupa'nın en yüksek bölgesidir

5 Apeninler, yarımadanın iskeletini oluşturmaktadır.
Alp Dağlarına göre daha alçaktır. İtalya yarımadasının ortasında Kuzeyden güneye doğru uzanır. Sicilya adasında bulunan Etna ve Vezüv yanardağları etkin haldedir.

6 Ülkenin en önemli akarsuyu olan Po Nehri ve kolları döküldüğü Adriyatik denizi kıyılarında Padana Deltasını oluşturmuştur Burası ülkenin en önemli tarım alanıdır. Padana Bölgesi dışında kalan bölgeler tarım ve orman bakımından oldukça fakirdir

7 AKARSU, GÖLLERİ ve DENİZLERİ
İtalya’nın en önemli akarsuyu ülkenin kuzeyinde bulunan Po Nehridir. Diğer nehirler ise su debisi bakımından çok zayıf ve oldukça kısadır. Alp Dağlarında, birbirinden farklı binden fazla göl sayılmıştır. İtalya'nın en büyük gölleri; Garda Gölü, Büyük Göl , Como Gölüdür. Bunlar Kuzey İtalya'da bulunmaktadır. Ülkenin doğusunda Adriyatik denizi Batısında Tiren Denizi Güneyinde ise İyon Denizi bulunmaktadır. Po Adriyatik Tiren İyon

8 İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ İtalya, Kuzeydeki Alp dağlarında bile kendini hissettiren bir Akdeniz İklimine sahiptir. Akdeniz İkliminin etkisi Alplerin dışında kalan bütün yarımadada hissedilmektedir. Alp dağlarının bulunduğu yerde (1000 m den sonra) karasal iklim görülür. Akdeniz iklimi görülen yerlerde makiler, Kuzey İtalya’da ise ormanlar ve alp çayırları bulunmaktadır.

9 Roma

10 EKONOMİK ÖZELLİKLERİ Uluslar arası Para Fonu'nun verilerine göre İtalya, 2008 yılında dünyanın en büyük yedinci, Avrupa'nın ve Avrupa Birliği'nin ise dördüncü ekonomisidir. Ülkenin kuzeyinde gelişmiş bir sanayi ile köklü ve zengin özel şirketler öne çıkarken, ülkenin güney kesimleri devlet destekli tarım ve ufak çaplı sanayi alanları ile ayakta durmaktadır.

11 TARIM: İtalya Avrupa’nın önemli bir tarım ülkesidir. Ülke ekonomisinde tarım önemli bir yer tutar. Özellikle Po Ovası'nda yapılan modern tarımla italya, Avrupa ülkeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Güneye gidildikçe artan kuraklık, tarımı güçleştirir. İtalya zeytin, üzüm, turunçgiller, sebze, meyve üretiminde AB ülkeleri arasında ön sıralarda yer alır. Tarım daha çok bağ-bahçe tarımı şeklindedir.Dünyanın önde gelen şarap üreticilerindendir. Avrupa'nın en çok pirinç üreten ülkesidir. Bağcılık gelişmiştir.

12 HAYVANCILIK: Ülkede hayvancılık da gelişmiştir.
Kuzey İtalya'da mandıracılık şeklinde yaygın olan büyükbaş hayvancılık yapılır. Güney İtalya'da ise küçükbaş hayvanlar beslenir. İtalya'yı çevreleyen denizler balık bakımından zengin değildir. Bu yüzden balıkçılığa gereken önem verilmemiştir. Balıkçılık daha çok adalarda yapılır.

13 MADEN VE ENERJİ Ülke yer altı kaynakları bakımından fakirdir. En önemli madenleri kükürt ve cıvadır. Bunların yanında kurşun, çinko, demir ve magnezyum çıkartılır, İtalyan mermerleri dünyaca ünlüdür. Enerji sektöründe büyük ölçüde dışa bağımlılık söz konusudur yılı verilerine göre ülkede tüketilen toplam enerji miktarının %86'sı dış kaynaklardan sağlanmıştır. (katı yakıtların %99.7'si, petrolün %92.5'i, doğalgazın %91.2'si ve elektriğin %15'i.)

14 SANAYİ İtalya, dünyanın önde gelen sanayi ülkelerinden biridir. Otomotiv, kimya, gemi, ulaşım araçları, tekstil, ayakkabı ve gıda sanayii gelişmiştir. İtalya'da enerji üretimi yetersizdir. Enerji tüketiminin büyük bölümünü ithalat yoluyla karşılamaktadır.

15

16 ULAŞIM Ülkede ulaşım ağı çok gelişmiş ve niteliklidir.
Kara ve deniz ulaşımının yanında, hava ulaşımı da önemlidir. Kuzeydeki Po Nehri üzerinde nehir taşımacılığı yapılır.

17 İtalya ticaretinin büyük bölümünü AB ülkeleri ve ABD ile yapar.
İhracatı: Çeşitli makineler, optik aletler, otomotiv, elektronik aletler, gıda, tekstil ve mermer başta gelir. İthalâtı: Çeşitli madenler, petrol, dokuma hammaddeleri ve kereste önemli yer tutar.

18 İTALYA – TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
İtalya ile Türkiye arasında ekonomik alanda güçlü ilişkiler kurulmuştur. İtalya, Türkiye'nin dış ticaretinde üçüncü sırada yer alır. Türkiye'ye makineler, kimyasal ürünler, boya, kösele, suni elyaf, otomobil, optik aletler satar, Türkiye'den meyve, sebze, pamuk, pamuk ipliği, tekstil ürünleri krom ve demir alır.

19 UDİNE

20 ROMA

21 ROMA

22 VATİKAN

23 ROMA

24 SAN PİETRO

25 CAGLİARİ

26 PALERMO

27 FLORANSA

28 ETNA/SİCİLYA

29 MİLANO

30 VENEDİK

31 ANGERA KALESİ/BOLOGNA

32 Etna yanardağı

33

34 Teşekkürler Veli YILMAZ


"İTALYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları