Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ."— Sunum transkripti:

1 FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
ALAN/DAL SEÇİMİ

2 ALAN SEÇİMİ

3 ALAN SEÇİMİ Öğrencinin ilgi,istek ve yetenekleri
ışığında yaptığı bir tercihtir. Lisede en uygun alana yönelmek; bireyin en uygun yükseköğretim programlarına ve daha güvenli bir geleceğe ulaşması anlamına gelir. ALAN SEÇİMİ

4 Alan Seçiminin Önemi Alan seçimiyle öğrenci geleceği ve
kariyerini planlamada ilk adımı atmış olacaktır.Seçeceği alandaki başarısı onun gelecekteki başarılarının temelini oluşturacaktır. Meslek seçiminin de temelini oluşturan bir seçim olduğundan ötürü alanın içerdiği meslekleri iyi tanımak gerekmektedir.

5 Alan Seçiminin Önemi SEÇİLEN ALAN… Nasıl bir işte çalışılacağını,
İlerde iş bulup bulunamayacağını, Toplumsal saygınlığı-sosyal prestiji Kimlerle etkileşim-iletişim içinde bulunacağını, Nerde oturulacağını, Yaşam tarzını, Kiminle evlenileceğini, Yaşam başarısını yaşam doyumunu ETKİLEYECEKTİR…

6 ALAN SEÇİMİ İÇİN 1-KİŞİNİN YETENEKLERİNİN BELİRLENMESİ
(BEN NELER YAPABİLİRİM, HANGİ EĞİTİM PROGRAMINDA BAŞARILI OLABİLİRİM 2-İLGİ ALANLARININ BELİRLENMESİ. (BEN NELERİ YAPMAKTAN HOŞLANIRIM)‏ 3-İŞ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ (BEN NE İSTİYORUM) MESLEKTE NEYE ÖNEM VERİYORSUNUZ, MESLEKTEKİ BEKLENTİNİZ NE?

7 ALAN SEÇİMİ İÇİN 4-KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN
BELİRLENMESİ(KARAKTERİM NASIL) MESLEK SEÇİMİNDEKİ İSABET, KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ ÇOK İYİ TANIYIP BUNLAR DOĞRULTUSUNDA MESLEKLERE YÖNELMEYE BAĞLIDIR. 5-İLGİ DUYULAN MESLEKLERİN TANINMASI. NE KADAR KAZANABİLİRİM YERİNE BEN HANGİ İŞİ EN İYİ VE SEVEREK YAPABİLİRİM.

8 YETENEKLERİMİZ Böylece bir kişinin belli bir yaşa kadar geliştirdiği becerilere bakarak onun daha sonra göreceği eğitimden ne ölçüde yararlanabileceği hakkında bir tahminde bulunabiliriz. Öğrenilecek davranışlar zorlaştıkça ve karmaşıklaştıkça onları öğrenmek için gereken yetenek düzeyi de yüksek olacaktır. Yetenek, herhangi bir davranışı (bilgi veya beceriyi) öğrenebilmek için doğuşta sahip olunan gizilgücün (kapasitenin) çevre ile etkileşim sonucu geliştirilmiş ve yeni öğrenmeler için hazır hale getirilmiş kısmını ifade eder.

9 İLGİLERİMİZ İLGİ: BİR KİMSENİN BİR KİŞİYE, NESNEYE VEYA FAALİYETE
KARŞI GÖSTERDİĞİ HOŞLANMA, HOŞLANMAMA YA DA KAYITSIZ KALMA ŞEKLİNDEKİ TEPKİ OLARAK TANIMLANIR.

10 ANADOLU MESLEK PROGRAMI ALANLARI
FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ANADOLU MESLEK PROGRAMI ALANLARI

11 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

12 Bu bölüm, otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb
Bu bölüm, otel, lokanta, yemek fabrikası, fastfood, pastane vb. yerlerde yiyecek ve içeceklerin satın alınması, hazırlanması ve sunulması aşamalarında görev alacak ya da görevli üniteleri bilgilendirerek ve yönlendirerek hizmetin zamanında ve kaliteli olarak yerine getirilmesini sağlayacak elemanlar yetiştirir. 

13 ALANIN AMACI Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan mutfak dalı ile aşçı, pastacılık dalı ile pastacı, servis dalı ile servis elemanı, bar dalı ile barmen-barmaid, hosteslik dalı host-hostes meslek elemanlarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

14 YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DAL PROGRAMLARI
1. Mutfak 2. Servis

15 İSTİHDAM ALANLARI 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, 2. Pastanelerde, 3. Kurum mutfaklarında, 4. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 5. Yemek fabrikalarında, 6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, 7. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb. yerlerde çalışabilirler.

16 Eğitim ve Kariyer İmkanları
Servis, mesleki eğitimini tamamlamış olanlar; Meslek yüksekokullarının (2 yıllık ön lisans); 1. Ağırlama Hizmetleri 2. Aşçılık 3. İkram Hizmetleri 4. Turizm ve Konaklama İşletmeciliği 5. Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümlerine sınavsız geçiş hakkına sahiptir.

17 Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar YGS’de yeterli puanı aldıkları takdirde; 1. Gastronomi(Yüksekokul) 2. Konaklama İşletmeciliği (Yüksekokul) 3. Konaklama ve Turizm İşletmeciliği (Yüksekokul) 4. Seyahat İşletmeciliği(Yüksekokul) 5. Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Yüksekokul) 6. Turist Rehberliği(Yüksekokul) 7. Turizm İşletmeciliği(Yüksekokul) 8. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Yüksekokul) 9. Turizm ve Otel İşletmeciliği (Yüksekokul) 10. Turizm ve Otelcilik(Yüksekokul) 11. Yiyecek İçecek İşletmeciliği (Yüksekokul) Lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler.

18 MESLEK ELEMANINDA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar sağlıklı Mesleği yapmak için engeli olmayan İş disiplinine sahip Mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı Güler yüzlü, saygılı, kibar, dışa dönük İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, insanların istek ve duygularını anlayabilen, ikna etme yeteneğine sahip, sabırlı Görgü ve protokol kurallarını bilen Etkili ve güzel konuşan,dikkatli, düzenli Mesleki eğitim almış olması gereklidir.

19 KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ

20 ALANIN TANIMI Konaklama ve seyahat hizmetleri alanı altında yer alan ön büro elemanı Rezervasyon elemanı Öğretim verilen alandır.

21 ALANIN AMACI Konaklama ve seyahat hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

22 Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda;
1.Ön büro 2.Rezervasyon dalları yer almaktadır

23 KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI
DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

24 1.ÖN BÜRO Tanımı: Ön büro elemanının sahip olduğu; konaklama
tesisleri, konukların karşılanması, konuk ihtiyaçları ve kayıtları ile ilgili mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Ön büro elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

25 4. REZERVASYON Tanımı: Rezervasyon elemanının sahip olduğu transfer,
yer ayırtma, konaklama işletmeleri ve rezervasyon ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Rezervasyon elemanının gerektirdiği, transfer ve tur listelerini hazırlama, yer ayırtma ve rezervasyon iĢlerini yapma yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiĢtirmek amaçlanmaktadır

26 İSTİHDAM ALANLARI Konaklama ve seyahat hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Konaklama işletmelerinde (kamu ve özel), 2. Seyahat acentelerinde, 3. Danışma ve temizlik şirketleri vb. yerlerde çalışabilir.

27 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ALAN SEÇİMİ

28 TERCİH SÜRECİ Tercih işlemleri, veli tarafından bireysel olarak MAYIS 2015 tarihlerinde e-Okul sistemi üzerinden yapılacaktır. İnternet üzerinden başvuru yapamayan veliler için EK-1 ve EK-2 formlarının doldurularak imzalı olarak okul idaresine verilmesi durumunda veli adına okul idaresince de başvuru yapılabilecektir.

29 Anadolu meslek programlarının kontenjanları;
Sektörün ihtiyacı Çalışma ve kapasite durumu Okulun fiziki şartları Öğretmen sayısı 9.sınıf öğrenci sayısı Dikkate alınarak belirlenir.

30 Adaylar Anadolu Meslek Programı için en fazla 15 tercih yapabileceklerdir.

31 Alana yerleştirme puanı, öğrencinin 9
Alana yerleştirme puanı, öğrencinin 9.sınıf yıl sonu başarı puanının %60’ı ile ortaokul sınıflarının yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %40’ı toplanarak belirlenir.

32 Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin, puan üstünlüğü ve tercih sıraları dikkate alınarak yerleştirme işlemleri yapılacaktır.

33 Anadolu meslek alanlarını seçmek isteyen öğrenciler sadece kendi okullarında bulunan alanları öncelik sırasına göre tercih edeceklerdir.

34 Anne ve/ya babasına ait çalışır durumda bir iş yeri bulunanlar istemeleri halinde; iş yerini ve mesleğini ilgili kuruluşlardan belgelendirmeleri şartıyla bu iş yerindeki meslekle ilgili alana doğrudan kaydedilir.

35 Anadolu meslek alanlarına geçişlerde öğrencinin sağlık durumunun geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olması gereklidir. Sağlık durumunun geçmek istediği alanın öğrenimine elverişli olmadığı sonradan tespit edilen öğrencilerden programın özelliğine uygun sağlık kurulu raporu istenir. İstenen raporu temin edemeyen öğrenciler uygun başka meslek alanlarına yönlendirilir.

36 12 HAZİRAN 2015, 15:00’te yapılacaktır.
Meslek alanlarına yerleştirme sonuçlarının E-OKUL sisteminde ilanı 12 HAZİRAN 2015, 15:00’te yapılacaktır.

37 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ


"FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları