Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA"— Sunum transkripti:

1 TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
Sadaka nedir? Sadaka ile ilgili ayetler yazınız. Sadaka ile ilgili hadisler yazınız. Sadaka neleri kapsar? Sadaka için hangi şartlar gereklidir? Fitre (Sadaka-i Fıtır) nedir? Sadaka-i Cariye nedir?

2 Sadaka nedir? Karşılıksız olarak Allah rızası için yapılan her türlü yardıma Sadaka denir.

3 Sadaka ile ilgili ayetler yazınız.
“Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın…” HADİD SURESİ : 18 Şu bir gerçek: Sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, bir de Allah'a güzelce borç verenler için karşılıklar kat kat yapılır. Onlar için, onur verici bir ödül de vardır.

4 Sadaka ile ilgili hadisler yazınız.
"En faziletli en üstün sadaka, müslüman kişinin ilim öğrenmesi, sonra da müslüman kardeşine öğretmesidir." "Sadaka Rabbin öfkesini söndürür ve kötü ölü mü bertaraf eder.“

5 Sadaka ile ilgili hadisler yazınız.
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bir dinar var Allah yolunda harcadın, bir dinar var köle azad etmede harcadın, bir dinar var fakirler için tasadduk ettin, yine bir dinar var onu da ailen için harcadın. İşte (hep hayırda harcanan) bu dinarların sana en çok sevap getirecek olanı ehlin için harcadığındır.“ "Müslüman kişi, ailesinin nafakası için harcar ve bundan sevap umarsa bu ona sadaka olur."

6 Sadaka ile ilgili hadisler yazınız.
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Sadaka vermede acele edin. Çünkü belâ sadakanın önüne geçemez.“ "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) minberde, sadakadan ve dilenmeye tevessül etmemekten bahsettiği sırada: "Üstteki el, alttaki elden hayırlıdır!" buyurdu. "Üstteki" infak eden, "alttaki" de dilenen demektir." "Bir gün: "Ey Allah'ın Resûlü! dendi, hangi sadaka daha üstündür?" "Fakirin cömertliğidir. Sen bakımıyla mükellef olduklarından başla."

7 Sadaka ile ilgili hadisler yazınız.
"Sa'd İbnu Ubâde (radıyallahu anh), Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a gelerek sordu:"Senin hoşuna giden sadaka hangisidir?“ "Su!" cevabını verdi." * "Mal sadaka ile eksilmez." * "Allah affı sebebiyle kulun izzetini artırır." * "Allah için mütevazi olan bir kimseyi Allah yüceltir."

8 Sadaka ile ilgili hadisler yazınız.
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Bir adam: "Bu gece mutlaka bir sadaka vereceğim!" deyip, sadakasıyla çıktı. Fakat (farkına varmadan) onu bir hırsızın avucuna sıkıştırdı. Sabah olunca herkes: "Bu gece bir hırsıza sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam: "Ya Rabbi bir hırsıza sadaka verdiğim için sana hamdediyorum" dedi ve ilâve etti: "Ancak mutlaka bir sadaka daha vereceğim!" Yine sadakasıyla çıktı. (Gece karanlığında bu sefer de) bir zaniyenin avucuna sıkıştırdı. Sabahleyin herkes: "Bu gece bir zâniyeye sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam: "Allah'ım bir hırsız ve zâniyeye sadaka verdiğim için sana hamdolsun! Ancak yine de bir sadakada bulunacağım!" dedi. Sadakasıyla birlikte sokağa çıktı. (Karanlıkta) bu sefer de bir zenginin eline sıkıştırdı. Sabahleyin herkes: "Bu gece bir zengine sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam: "Allah'ım, bir hırsız, bir zâniyeye ve bir zengine sadaka verdiğim için sana hamdediyorum!" dedi. (Bilahare rüyasında ona gelip şöyle denildi): "Senin sadakaların kabul edildi. Şöyle ki: (İhlasla yani Allah rızası için vermen sebebiyle) hırsızın hırsızlıktan vazgeçip iffete gelinesi, zâniyenin zinadan vazgeçmesi, zenginin ibret alıp Allah'ın kendine verdiklerinden tasadduk etmesi umulur."

9 Sadaka neleri kapsar? Sadaka yalnızca maddi yardımlarla sınırlı değildir. Yapılan davranışlar ve iyilikler de sadaka yerine geçer. Örnek: Hastaları ziyaret etmek. Selam vererek güler yüz göstermek. Yaşlıların eşyalarını taşımada onlara yardım etmek. Otobüslerde hasta ve hamilelere yer vermek. Bir yabancıya yol göstermek.

10 Sadaka için hangi şartlar gereklidir?
Sadaka vermek için herhangi bir şart aranmaz. Sadaka vermek için zengin olmak gerekmez. Sadakanın belli bir miktarı ve zamanı yoktur.

11 Fitre (Sadaka-i Fıtır) nedir?
Ramazan ayında, en geç bayram namazından önce verilir. Sadaka-i Fıtır da denir. Ailedeki her birey için verilir. Verilen para bir kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktarda olmalıdır. (En az 8.5 TL) Çocukların fitresini aile reisi verir. Ramazan ayına sağlıklı bir şekilde ulaşıldığı için Allah’a teşekkür etmek amacıyla verilir. Zenginlik şartı vardır. Ramazan bayramı günü vacip olur.

12 Sadaka-i Cariye nedir? Toplum yararına olup Allah rızası için karşılıksız yapılan veya yaptırılan eserlere Sadaka-i Cariye denir. Okul, cami, çeşme, sağlık ocağı, hastane gibi eserler yapılır. Kesintisiz sadaka anlamına gelir. Bu sadakada kişi öldükten sonra da sevap kazanmaya devam eder. Geriye hayırlı bir evlat bırakan kimsenin de amel defterine sevap yazılmaya devam eder. Meyve ağacı dikmek de Sadaka-i Cariye’dir.


"TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları