Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
KURBAN İBADETİ Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ

2 KURBAN NEDİR? Allah Teala’ya yaklaşmak ve O’nun hoşnutluğunu kazanmak için belli bir zamanda nitelikleri belli bir hayvanı kesmektir.

3 Kurban uygulaması ilk olarak Hz. İbrahim’le başlar… Hz
Kurban uygulaması ilk olarak Hz. İbrahim’le başlar… Hz. İbrahim, Allah’tan bir çocuk istemiş, Allah da duasını kabul edip ona bir erkek evlat(Hz. İsmail) verdikten sonra onu kurban etmesini isteyerek Hz. İbrahim’i imtihan etmiştir.

4 Hz. İbrahim, Allah’ın emrine uyup oğlu İsmail’i kurban etmeye kalkınca, kendisine imtihanı başardığı bildirilmiş ve oğluna bedel olarak büyük bir kurban verilmiştir.

5 Böylece yılın belli bir zamanında kurban kesmek Hz
Böylece yılın belli bir zamanında kurban kesmek Hz. İbrahim’den itibaren günümüze kadar yapıla gelen bir ibadet olmuştur.

6 Kuranıkerim’de şöyle buyrulur: “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”
Kuranıkerim’de şöyle buyrulur: “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”. Kevser-2 “Kurbanlık hayvanlara gelince, onları sizin için Allah’ın simgesi olarak belirledik…” Hac-36

7 Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “O(kurban), babanız İbrahim’in sünnetidir.”

8 Kurbanın amacı, Allah’a bağlılığımızı bildirmektir.

9 “Onların etleri de kanları da Allah’a ulaşmaz
“Onların etleri de kanları da Allah’a ulaşmaz. Fakat sizden O’na yalnız takvanız(Allah’ın emrine bağlılığınız ve samimiyetiniz) ulaşır.” Hac-37

10 KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
Müslüman olan Akıllı ve ergen olan Zekat verebilecek seviyede olan Mukim olan, yani yolcu (seferî) olmayan herkes kurban kesmekle yükümlüdür.

11 KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurban bayramının ve 3. gününde kesilir. Fakat birinci gününde kesmek daha faziletlidir. Bayram namazını kılmadan kesilmez. Bayram namazından sonra kesilmesi sünnettir.

12 KURBAN NASIL KESİLMELİDİR?
Kurbana eziyet etmemeli, gerekli önlemler alınmalıdır. Çevre temizliğine dikkat etmeli, uluorta yerlerde kurban kesilmemeli, bu iş için ayrılan yerlerde kesilmelidir.

13 “Bismillahi Allahu ekber” diyerek kesmelidir. Ardından:
“Şüphesiz benim namazım, kurbanım ve diğer ibadetlerim, yaşamam ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” (En’am-62) anlamına gelen ayet okunabilir.

14 Kurban kesilirken çevre temizliğine özen gösterilmelidir.

15 Kurbanlık hayvanların sağlıklı olması gerekir.
Kaç Kişi Kesebilir? Hayvanın Özellikleri Koyun ve keçi 1 En az 1 yaşında Sığır ve manda 1-7 En az 2 yaşında Deve En az 5 yaşında

16 Ayrıca: Körlüğünün açıkça belli olması Apaçık hasta olması
Topal olması Aşırı derece zayıf olması Dişlerinin çoğu çürümüş olması veya kulakları kesilmiş olması da kurban edilmesine manidir.

17 Kurban Kesildikten Sonra…
Kurban etinin üç parçaya taksim edilmesi güzel olur. Bunlardan bir parçası kurban sahipleri ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilir.

18 İkinci parçası zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilir.
Üçüncü parça ise kurban kesemeyen yoksul kimselere dağıtılır.

19 KURBANIN FAYDALARI Toplumdaki kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını kuvvetlendirir. Kişiyi bencillikten kurtarır, cömert olmaya yöneltir.

20 Zenginle fakir arasındaki bağları güçlendirir.
Kişiyi Allah’a yaklaştırır ve O’nun hoşnutluğunu kazandırır.

21

22 “Kaynak Siteniz” Not: Her hakkı dinibil.com sitesine aittir. Kaynak belirtmek ve üzerinde oynama yapılmamak kaydıyla her yerde yayınlanabilir.


"Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları