Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ"— Sunum transkripti:

1 MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ

2 MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ
Müminlerin Sevgi ve Dayanışmalarından Gelen Manevi Kuvvetleri Peygamber Efendimiz (sav)'in Sevgiyi Tavsiye Eden Sözleri Sevgide Mümin Farkı

3 Sevgi, Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimetlerden biridir
Sevgi, Allah'ın insanlara verdiği en büyük nimetlerden biridir. Allah, insan fıtratını sevmekten ve sevilmekten zevk alacak, dostluktan ve yakınlıktan hoşlanacak şekilde yaratmıştır

4 Allah'ın Kuran'da cennet hayatına dair verdiği haberlerde hep neşe, arkadaşlık, sevgi, muhabbet, güzel söz ve huzurdan bahsedilmektedir.

5 Kuran'ın birçok ayetinde müminlerin birbirlerine olan sevgilerinden, bağlılıklarından, merhametlerinden ve düşkünlüklerinden bahsedilmektedir. Bu ayetlerden bazıları şöyledir:

6 Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın
Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O'nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar. (Al-i İmran Suresi, 103)

7 Müminler ancak kardeştirler
Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz. (Hucurat Suresi, 10) Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz. (Hucurat Suresi, 10) Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup-sakı Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup-düzeltin ve Allah'tan korkup-sakının; umulur ki esirgenirsiniz. (Hucurat Suresi, 10) k

8 Şüphesiz Allah, Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak mücadele edenleri sever. (Saf Suresi, 4) Şüphesiz Allah, Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak mücadele edenleri sever. (Saf Suresi, 4)

9 Müminlerin Sevgi ve Dayanışmalarından Gelen Manevi Kuvvetleri
Dünya üzerinde insanlar arasında gerçek bir dostluk ve ittifak sağlayabilecek yegane güç ancak 'iman'dır. İman edenler, Allah rızası için birbirlerini sevmelerinin verdiği güç ile büyük bir manevi kuvvet oluştururlar.

10 Birbirlerini, araya hiçbir çıkar ya da menfaat beklentisi katmadan, halis niyetle ve sadece Allah rızası için sever, Allah rızası için dost olurlar.

11 Temeli Allah sevgisine ve Allah korkusuna dayalı olan bu bağın bozulması Allah'ın dilemesi dışında hiçbir şekilde mümkün olmaz. İman edenler, Allah rızası için birbirlerini sevmelerinin verdiği güç ile büyük bir manevi kuvvet oluştururlar.

12 Sizin dostunuz (veliniz), ancak Allah, O'nun elçisi, rüku' ediciler olarak namaz kılan ve zekatı veren müminlerdir. (Maide Suresi, 55) Şüphesiz Allah, Kendi yolunda, sanki birbirlerine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak mücadele edenleri sever. (Saf Suresi, 4)

13 PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN SEVGİYİ TAVSİYE EDEN SÖZLERİ

14 Mikdam İbnu Mâdikerib (radıyallâhu anh) şöyle anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Biriniz kardeşinin ahlakını (Allah için) seviyorsa bunu kendisine söylesin.”

15 Atâ el-Horasân anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
“Musâfaha edin ki (el sıkışın ki), kalplerdeki kin gitsin, hediyeleşin ki birbirinize sevgi doğsun ve aradaki düşmanlık bitsin."

16 "Allah Katında en sevimliniz dostluk kuran ve kendisiyle dostluk kurulanlarınızdır. Allah nezdinde en sevimsiziniz de arkadaşların arasını açanlardır."

17 "Hediyeleşin, birbirinizi sevin, "Birbirinize yiyecek hediye edin
"Hediyeleşin, birbirinizi sevin, "Birbirinize yiyecek hediye edin. Bu, rızkınızda genişlik hasıl eder (meydana getirir)."

18 "İki kardeş (iki arkadaş) iki el gibidir, biri ötekini yıkar."
"Size vermekte olduğu nimetlerinden ötürü Allah’ı sevin, beni de Allah beni sevdiği için seviniz."

19 "Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız
"Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz."

20 SEVGİDE MÜ’MİN FARKI Her şeyden önce iman, sevgi ürünüdür… Yani inanmak, sevmek demektir. Kulluk (ibadet) ise, sevgiye dayalı imanın tezahürüdür, dışa vurmasıdır

21 Enes İbni Malik radıyallahu anhtan rivayet edildiğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Canım, kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, kul kendisi için sevip istediğini, din kardeşi için de sevip istemedikçe tam iman etmiş sayılmaz ”

22 Allah Teâlâ, iman ile sevgi arasındaki ilişkiyi bir ayette şöyle açıklar:
“İnsanlar arasında Allah’ı bırakıp O'na koştukları ortakları tanrı olarak benimseyenler ve onları, Allah’ı severcesine sevenler vardır İman edenlerin Allah'a karşı sevgileri ise her şeyden daha kuvvetlidir ” (Bakara 165)

23 Hadisçi Taberanî'nin el-Mu'cemu'l-Evsat'ta naklettiği bir hadis-i şerifte Hz Peygamber ile bir Müslüman arasında şu konuşma geçmektedir: - “Cenneti seviyor musun?” - “Evet ” -” O halde nefsin için sevdiğini, din kardeşin için de sev!”

24 Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:
“Birbirinizi sevmedikçe gerçek anlamda iman etmiş sayılmazsınız” (Müslim) buyurmaktadır

25 Sevgide mümin farkı, sevgi körü ve sağırı olmamaktır.
Sevgili Peygamberimiz bu noktaya bir hadis-i şeriflerinde: “Sevgin seni kör ve sağır eder” (Ebu Davud) buyurarak işaret etmiştir.

26 Denetimsiz bırakılan sevgi, gerçekten insanı, sevdiklerinin hatalarına ve kızdıklarının doğrularına karşı kör ve sağır eder.

27 Peygamberimiz: “Dostunu ölçülü sev, zira günün birinde düşmanın olabilir Düşmanına ölçülü kız, unutma ki günün birinde dostun olabilir” (Tirmizî, Birr, 60) buyurmuş.

28 sevgide mümin farkı, gönlüne ve duygularına hâkim olmak demektir.

29 Mümini, sevgisiz ya da sınırlı sevgi sahibi gibi görmek ve göstermek isteyenler, kendi yanlışlarına, meşruiyet ve haklılık kazandırabilmek için müminleri istismar etmek isteyenlerdir.

30 HAZIRLAYAN AYŞEGÜL DOĞAN DKAB-2 NO:


"MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları