Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri"— Sunum transkripti:

1 Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri

2 İlk Osmanlı donanması Karesi Beyliği’nden
geçen küçük çaptaki bir deniz kuvveti idi. İlk tam teşekküllü tersaneyi Yıldırım Bayezid Gelibolu’da kurmuştu. Saruhan,Aydın,Menteşe Beyliklerinin tersanelerinden faydalanılmıştır. Mehmet Çelebi zamanında Çalı Bey kumandasındaki Osmanlı donanması 1415’te Venediklilere yenildi.

3 Fatih Dönemi Deniz Fetihleri
Amasra’nın Alınması (1459) Mora’nın Alınması (1460) Sinop ve Trabzon’un Alınması (1461) Kırım’ın Fethi (1475) Venedik ile Savaş (1479) Yunan Adalarının Alınması İtalya Seferi (1480)

4 2. Bayezid Dönemi Kili ve Akerman’ın alınması ile Karadeniz’deki bütün çıkış noktaları Osmanlı egemenliğine girdi.(1484) Mora’daki İnebahtı,Modon,Koron ve Navarin alınıp Orta Akdeniz’e çıkıldı.( ) İspanya’da katliama uğrayan Endülüs Müslümanlarına ve Yahudilere yardım edilmiştir.

5 Osmanlı donanması,Kanuni Sultan Süleyman devrinde daha da geliştirilerek gücü ve faaliyetleriyle dünyanın en büyük deniz kuvvetlerinden biri haline gelmiştir. Osmanlı Devleti kısa sürede Karadeniz,Marmara ve Ege Denizlerini bir Türk gölü haline getirdi. Osmanlı donanması; Akdeniz,Kızıldeniz ve Basra Körfezi’ni kontrolüne alarak yüzlerce yıl deniz yollarının güvenliğini sağlamayı başardı.

6 Kanuni Dönemi Fetihleri
Rodos’un Fethi(1521) Cezayir’in Osmanlı Devleti’ne Katılması(1534) Preveze Deniz Savaşı(1538) Trablusgarb’ın Fethi(1551) Cerbe Deniz Savaşı(1560) Malta Kuşatması(1565) Sakız Adasının Fethi(1566)

7 Kanuni Dönemi Hint Deniz Seferleri
Portekizlilere karşı Hint Denizi’ne 1538,1551,1552 ve 1553 yıllarında dört ayrı sefer düzenlendi.Bu seferlerde istenen başarı elde edilememiştir.

8 Bunun Nedenleri; Hint deniz seferlerine gereken önemin verilmemesi
Osmanlı donanmasının okyanus şartlarına uygun olmaması Portekiz donanmasının güçlü olması Hint Denizi’nin Osmanlı tarafından tanınmaması Gücerat sultanlarının Osmanlı’ya yardım etmemesidir.


"Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları