Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında."— Sunum transkripti:

1 Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında Asriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan bölgeye denir. Toplam yüzölçümü 524,701 km 2 olup civarında insan yaşamaktadır yüzyılın ortalarında Balkanlar’a ulaşan Osmanlı Devleti 15. yüzyılın ortalarında Balkanlar’a hakim olmuştur. 19. yüzyıla kadar süren Osmanlı hakimiyeti sonunda Balkan Devletleri bağımsızlıklarını ilan etmiş ve Osmanlı Balkanlardan çekilmiştir.Geride bıraktığı birçok eser ise bakımsızlıktan harabe halini almıştır.

2 Balkan Devletleri Arnavutluk Bosna-Hersek Bulgaristan Hırvatistan
Yunanistan Kosova Makedonya Karadağ Sırbistan Moldova Romanya

3 Arnavutluk Dünyada Albania olarak tanınan bu ülke Türkiye’de Arnavutluk olarak bilinmektedir. Başkenti Tiran’da insanın ’i burada yaşamaktadır.

4 Arnavutluk Osmanlı’dan kalma tarihi eserlerin çoğunluğu Enver Hoxa tarafından yerle bir edilerek bir tarih katliamı yapılmıştır. Kalan Osmanlı eserleri ise bakımsızlıktan yıkılmaktadır.

5 Ethem Bey Camii 18. yüzyılda Tiran valisi Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Ethem Bey, cami inşa edilmeden vefat ettiği için caminin yapımı oğulları tarafından yaptırılmıştır.

6 Ethem Bey Camii Cami kapısının sağ tarafında Ethem Bey’in, sol tarafında ise Ethem Bey’in eşinin mezarı bulunmaktadır. Ülkede Osmanlıya ait nadir ayakta kalan eserlerden biridir.

7

8

9

10 Süleymanpaşa Külliyesi
17. yüzyılda İşkodra valisi Süleyman Paşa Tiran’ı şehir yapmak için 2 camii ve 1 külliye yaptırmıştır. Fakat yapılan savaşlar sonrasında bu külliye onarılmamış. Şimdi ise yerine 28 katlı bir iş merkezi yapılmaktadır.

11 Elbasan Elbasan, Osmanlı’nın Arnavutluğa ilk ayak bastığı şehirdir. Adını Türkçeden almış ve bu adı hala kullanılmaktadır. Osmanlı’dan kalan eserlere ise bakılmamıştır.

12 Elbasan Kalesi ve Kral Cami
Elbasan Kalesi ve içinde yer alan Kral Camii Arnavutluk’ta ayakta kalabilen nadir eserlerden biri.1492 yılında yapılan bu cami uzun zamandır onarılmayı beklemekte.

13

14 Berat Berat şehri Safranbolu evlerine benzeyen hali ile Osmanlı döneminden kalan mimari özelliğini kaybetmemiş nadir yerlerden biri.Bu şehir adeta eski yaşamı anlatmakta.

15 Berat Kalesi 2. Beyazit tarafından yaptırılan bu kale hala ayakta.Bu kale Berat şehrinin tam tepesinde bulunuyor.Kalenin içinde bulunan cami ise harabe haline gelmiş. Camiden geriye sadece yarım bir minare kalmış.

16

17

18

19 İşkodra İşkodra, tarihinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı devletine katılmış.Osmanlı devleti Arnavutluk topraklarından en son burayı terk etmiş.

20 İşkodra Kalesi İşkodra Kalesi geçen yıllara rağmen nadir ayakta duran eserlerden biri.İşkodra Kalesi’nin içinde yer alan Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan Sultan Fatih Cami ise bir harabe haline gelmiş.

21 İşkodra Kalesi Bu şehir Osmanlı devletinden ayrıldıktan sonra bu cami daha önce kiliseden camiye döndüğünü iddia ederek kiliseye çevrilmek istenmiş.

22 İşkodra Kalesi Fakat çoğunluğu müslüman olan halkın tepkisi nedeni ile bu projeden vazgeçilmiş.

23

24

25

26 Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii yılına kadar ayakta kalmıştır.Dört küçük ve bir büyük kubbesinin tamamı kurşundan olması nedeni ile Kurşunlu Camii olarak bilinmektedir. Günümüzde sadece minareye çıkan mermer merdivenleri görülmektedir.

27

28

29 Kurşunlu Camii Kurşunlu Camii yılına kadar ayakta kalmıştır.Dört küçük ve bir büyük kubbesinin tamamı kurşundan olması nedeni ile Kurşunlu Camii olarak bilinmektedir. Günümüzde sadece minareye çıkan mermer merdivenleri görülmektedir.


"Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları