Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
OSMANLININ KURULUŞU HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN

2 MOĞOL BASKILARINDAN KAÇIŞ
Osmanlı beyliği oğuz Türklerinin Kayı boyuna mensup bir beylikti. Hem orta Asya da ki Moğol baskısından kaçmak,hem de Anadolu Selçuklu sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından bir uç beyliği olarak Ankara nın batısındaki karaca dağ yöresine yerleştirilmişti Bu sırada Kayıların başında bulunan Ertuğrul gazi Bizanslılardan söğüt ve Domaniççi alarak yurt edinmiştir.

3

4 ORTA ASYADAN ANADOLUYA

5 OSMANLININ YENİ BEYİ Ertuğrul gazi yaşlandığı için beyliğin başına yeni bir bey gerekiyordu.ertuğrul gazi ve beyliğin büyükleri osman gaziyi bey olarak seçtiler. Osman beyin bey seçilmesinde gördüğü rüya ve ahilerin başı olan şeyh edebalı nın sözleri etkisi büyüktür.

6 OSMALININ YENİ BEYİ OSMAN BEY

7

8 OSMANLI BEYLİĞİNİN KISA SÜREDE BÜYÜMESİNİN NEDENLRİ
Coğrafi konumun genişlemeye uygun olması Zayıf Bizans topraklarına yakın olması Anadolu ve balkanlarda siyasi birliğin olmaması Fethedilen yerlerde uygulanan iskan politikası Anadolu beylikleriyle mücadele etmemesi Merkezi otoritenin sağlam olması Padişahların kabiliyetli ve ileri görüşlü kişiler olması Çok önce gelip balkanlara yerleşen ve Türklüğü unutmayan Hıristiyan olmuş Peçenek ,kuman ve Gagavuzların etkisi.

9 OSMAN BEY DÖNEMİ( ) Osmanlı beyliği bu dönem de bağımsızlığını ilan etti.(1299) Ahilerin desteğini aldı Bizans’ı koyunhisar savaşında(1301) yendi.(ilk Osmanlı Bizans savaşı) İlk Osmanlı parası bastırıldı. Bizans’inegöl,yarhisar,karacahisar,bilecik,mudurnu ve yerşehir’i aldı. Başkenti bilecik’e taşıdı. 1324 yılında bursa’yı kuşattığı halde alamadı ve aynı yıl vefat etti.

10 OAMAN BEY DÖNEMİNDEKİ OSMANLI SINIRLARI VE İLK OSMANLI PARALARI

11 ORHAN BEY DÖNEMİ(1324-1362) Bursayı aldı.
Bizansı maltepe savaşında (1329)maglup etti. Karesi ogullarını alarak anadoluda türk birligini saglamaya yönelik ilk adımı arttı.ilk denizcilik faliyetleri başladı. Rumeliyeilkdefa geçildi.çimpe kalesi alınararak üs olarak kullanıldı. İlk düzenli ordu,ilk divan teşkilatı ve ilk medrese bu dönemde açıldı.

12

13 ORHAN BEY DÖNEMİNDEKİ OSMANLI SINIRLARI

14 1. MURAT DÖNEMİ( ) Sazlıdere savaşı ile edirneyi bulgarlardan almıştır. 1364 sırpsındıgı savaşında haçlılarla ilk kez savaş yapılmış ve haçlılar maglup edilmiştir 1389 kosovo savaşında haçlılar tekrar maglup edilmiştir. 1. murat germiyan ogullarından çeyiz karşılıgı tavşanlı,emet,simav, hamit ogullarından para ile göller yöresini alarak anadolu siyasi birligini kurma çalışmalarını devam ettirdi.

15 1.MURAT

16 1. MURAT DÖNEMİNDE OSMANLI

17 YILDIRIM BEYAZIT DÖNEMİ(1389-1402)
Yıldırım beyazıt döneminde 1396 nigbolu savaşı ile haçlılar tekrrar maglup ederek türklerin balkan hakimiyeti saglamlaştırılmıştı. Anadolu siyasi birliginin büyük ölçüdeilk kez saglandı. İlk kez bu dönemde istanbul kuşatmaları başladı. 1402 ankara savaşında timura yenilen osmanlı devleti 11 yıl sürecek fetret devrine girmiş ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu savaşta yıldırım bayazittimura esir düşmüştür.

18 YILDIRIM BEYAZIT

19 YILDIRIM BEYAZIT DÖNEMİNDE OSMANLI SINIRI

20 ÇELEBİ MEHMET DÖNEMİ (1413-1421)
Ankara savaşından sonra Osmanlı devleti 1. Mehmet ile tekrar toplanmıştır. Anadolu siyasi birliğini sağlama çalışmaları başlatılmış. Venedikli ilk deniz savaşı yapılmıştır. Osmanlı devletinin 2. kurucusu ünvanını almıştır

21

22 MEHMET ÇELEBİ

23 MEHMET ÇELEBİ DÖNEMİNDE OSMANLI SINIRI

24 2. MURAT DÖNEMİ Balkanlarda ilk antlaşma olan edirne-segedin anlaşması(1444)imzalandı. Anlaşmanın bozulması üzerine haçlılarla yapılan 1444 varna savaşı yapıldı. kosova savaşları kazanilarak osmanlı devletinin balkanlara yerleşmesi kesinleşmiştir. 2. murat oglu 2.mehmeti rüyasında görerek onu genç yaşta hükümdar yapmıştır.

25

26


"HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları