Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida"— Sunum transkripti:

1

2 Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
TAKIM:Asparagales FAMİLYA:Ruscaceae CİNS:Convallaria TÜR:Convallaria majalis TÜRKÇE İSMİ: Müge, inci çiçeği

3

4 Convallaria majalis: İnci çiçeği, Müge
Eskiden Liliaceae (Zambakgiller) familyasından sayılan Convallaria bazı özelliklerinin farklı olması nedeniyle Ruscaceae (inciçiçeğigiler) diye ayrı bir grupta toplanmışlardır. Ruscaceae sadece üç alt türden ibarettir. Convallaria majalis: İnci çiçeği, Müge Convallana montana: Dağ İnci çiçeği Convallana keiskei: Japon İnci çiçeği’ den ibarettir. Anavatanı: Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Türkiye’de ise İstanbul, İzmit ve Toros Dağları bölgesindeki ormanlarda yetiştiği gibi, bazı bahçelerde de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

5 Morfolojik Özellikleri:
Ortalama boy: yarım metreden fazla boy yapan çok yıllık otsu bir bitkidir.

6

7 Yaprak: Yaprakları iki adet geniş mızrak veya oval şekilde, paralel damarlanmaya sahip, cm uzunluğunda, 5-10cm genişliğinde, uca doğru hafif sivrice, kenarları kalkık ve bütün, hafif dalgalı, koyu yeşil renkte ve uzun bir sap üzerindedir. Son baharda yaprakları kurur, baharda ise önce rulo halinde çıkan iki yaprak açılır, sonra uzun ve geniş şekle gelirler.

8

9 Çiçek: Çiçekleri uzun bir sap üzerinde adet, sağlı sollu üzüm salkımı şeklinde, tek yönde dizilmiştir. Çiçekler 0,8-1,5 cm büyüklüğünde, beyaz renkte, çan şeklinde, uç kısma doğru 6 loplu yay şeklindeki sapları ile sarkık şekilde durur. Çiçeklenme zamanı: Nisan-Mayıs ayların çiçek açar. Çiçekleri hoş kokar.

10 Meyve: Küçük meyvesi kırmızı renkli ve kokuludur.

11 Kök: Rizom denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır
Kök: Rizom denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır. Sürünücü köke sahiptir.

12

13

14 EKOLOJİ: Işık: Hafif gölgeli alanları sever. Nem: Nemi çok sever.
Toprak: Kumlu balçıklı iyi drene olan toprağı sever. Nötr veya hafif asitli toprak (рН 5-6,5) ister. Sulama: Sulama suyunun ılık olması tercih edilir. Bu işlemi aralık ayında yapılırsa sulama suyu derece olmalıdır. Bol su ister.

15 ÜREME: Bitkiyi sonbaharda kökleri ayırarak çoğaltmak mümkündür.
Her bitkide 1-2 göz olması şartıyla 6-7 santimetre mesafelere ekilir. Ekimden sonra ve yaz boyu bolca sulanır. Hızlı yetiştirme de yapılabilir (sadece kesme çiçek satışına yönelik). Çiçeklemeden gün önce torfa sandık veya saksılara ekilir. Hızlı büyüme başlayınca derecede ayrı saksılara şaşırarak karanlıkta bakılırlar.

16

17 KULLANIM ALANLARI: Peyzaj Da Kullanımı:
*Gölge alanlarda yer örtücü olarak kullanılabilir. *Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılabilir. * Meyveleri zehirli olduğu için çocukların yoğun olduğu alanlarda kullanılmamalıdır. Kesme çiçekçilikte kullanılır. Sağlığa yararlı bitkiler arasında kalbimiz için en değerli şifa verici etkiyi inciçiçeği yapar. Özellikle kalbi yaşlanan ve kan damarları daralan kişilerde kalbi güçlendirici etkisi vardır.

18


"Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları