Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Büyük yapraklı ıhlamur

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Büyük yapraklı ıhlamur"— Sunum transkripti:

1 Büyük yapraklı ıhlamur
Tilia platyphillos Büyük yapraklı ıhlamur

2 Bilimsel sınıflandırması
Alem………………………Plantae Bölüm………………………Magnoliophyta Sınıf……………………….Magnoliopsida Takım………………………Malvales Familya…………………….Malvaceae Cins………………………..Tilia Tür………………………...Tilia plathyphyllos

3

4 Morfolojik Özellikler

5 Gövde 30-40m boylarında geniş tepeli, yaşlı gövdelerin koyu renkli, çatlaklı kabuğu olan bir ağaçtır.

6 Sürgün Yeni sürgünler önceleri tüylü,parlak, zeytin yeşili ya da kızıl kahverengindedir.

7 Yapraklar Yapraklar 6-12 cm uzunlukta, çarpık yumurta ya da yuvarlakca yürek biçiminde, kenarları düzenli ve keskin dişli, ucu sivri, üst yüzü koyu yeşil, bütün yüzde ya da damarlar üzerinde sade ya da beze tüyler bulunur. Alt yüzü mavimsi yeşil, tüylü ya da çıplaktır. Damar açılarında beyaz tüyler bulunur. Yaprak sapı 2-5 cm uzunlukta tüylüdür. Yapraklar sonbahar’da altın sarısı bir renk alır.

8

9 Çiçekler Çiçekler sarımsı beyaz renkte olup 3-17 çiçekli, sarkık yalancı şemsiye kuruluşunda, kuruluşlar yeni sürgünlerin yaprak koltuklarında bulunur. Çanaklar 5 parçalı, uzunca yumurta biçiminde, kenarları uca doğru tüylüdür. Taçlar ters uzunca yumurta biçiminde, olup 5-12 cm uzunluktadır

10 Tohum Tohum koyu boz kahverenginde, yumurta biçiminde, çenekler el görünüşünde, uzunca ve sivri dilimlere ayrılmıştır.

11 Meyve Meyve yuvarlakça, odunlaşmış, sert kabuklu olup kabuk üzerinde 4-5 tane, uzunca çıkıntı bulunur.

12 Ekolojik Özellikleri Haziran sonu – Temmuz başında çiçek açar.Tuhum olgunluğu Eylül-Ekim aylarıdır. Büyümesi çabuktur. Filizlenme gücü yüksektir. Işık ağacıdır. Sıcaklık isteği nispeten fazladır. Derin, serin yumuşak, besin ve madence zengin, ılımlı humuslu toprakları sever. Kireçli topraklarda da yetişmektedir. Tuzlu topraklardan kaçınır. Donlara ve kuraklığa karşı duyarlıdır. Güçlü kazık kök yapar, sığ ve fakir topraklarda kuvvetli yan kökler geliştirir, kuvvetli kök sürgünü verir.

13 Yayılışı Orta ve Güney Avrupa anavatanıdır.
Türkiye'de Rize, Trabzon, Artvin ve Çanakkale ege bölgesi civarında doğal olarak bulunur.


"Büyük yapraklı ıhlamur" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları