Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Viburnum sp. Kartopu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Viburnum sp. Kartopu."— Sunum transkripti:

1 Viburnum sp. Kartopu

2

3 Viburnum opulus Familya : Caprifoliaceae (Hanımeligiller) Türkçe adı : Kartopu , gilaburu Türkiye de yetiştiği yerler : Batı, İç, Kuzey ve Doğu Anadolu Tanım : Doğada 5 metre kadar gelişebilen kartopunun anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde 2-4 m ye kadar boylanabilen, kalın dallı, kışın yaprağını döken bitkidir.

4

5

6 Yapraklar Yaprakları akçaağaç yaprağına benzer. Yapraklar geniş ayalı 3-5 loplu, kenarları düzensiz dişlidir. Üst yüzü tüysüz, alt yüzü yumuşak tüylüdür.

7

8 Çiçekler Çiçekler beyaz olup, ilkbaharda açar, top şeklindedir.
Çiçekleri 2 cm’lik küçük küçük grup halinde cm’lik buketler gibidir. Meyveleri sonbaharda kırmızılaşır.

9

10 Minimum sıcaklık isteği -15 ‘C dir.
Rutubetli hatta ıslak topraklarda iyi yetişir. Bol güneşli ya da az gölgeli yerleri sever. İlkbaharda diplerinden çıkan yeni filizlerle ve yazın bitkiden alınan çeliklerle yeni fideler yetiştirilebilir. Bakımı kolaydır. Sonbaharda veya çiçeklerinden sonra budama yapılabilir.

11

12

13 Viburnum tinus Familya : Caprifoliaceae (Hanımeligiller)
Türkçe adı : Herdemyeşil kartopu,filburnu Türkiye de doğal olarak yetişir. Anavatanı Akdeniz sahilleridir. Tanım : m boylanabilen, sık dokulu, dallanması iyi, herdemyeşil bir çalıdır.

14

15

16

17 10 cm kadar gelişen yaprakları karşılıklı oval-eliptik, üst yüzü parlak, alt yüzü solgun ve tüylüdür. Çiçekler ilk başta kırmızı-pembe, tam açınca beyaz renktedir. İlkbahar ve arasıra sonbaharda açar. Kış sonlarına doğru parlak yeşil yapraklı dalların uçlarındaki pempe tomurcuklar yavaş yavaş beyaz çiçeklere dönüşür. Bu küçük çiçekler buket halinde bulunur. Parlak koyu mavi meyveleri çok dekoratifdir. Kesme çiçekçilikte ve çit tesisinde kullanılır.

18

19

20 Minimum sıcaklık isteği -15 c dir.
Gölgede, aşırı güneşte, deniz suyunun getirdiği tuzda, kireçli zayıf topraklarda, çok killi topraklarda hatta saksıda yetişebilen bu bitkii pek fazla ortam seçmez. Humusça zengin ve rutubetli her toprakta yetişebilir. Soğuğa ve kuraklığa iyi dayanır. Sadece kuru havalarda sulama yapılır. Ölü ve çiçeklenen kısımları uzaklaştırılmalı ve bitki eğer çok büyümüşse budanıp, seyreltilmelidir.

21

22

23 Korunaklı yerlerde dışarıya sonbahar veya ilkbahar ekimi ile; ayırma ile; ilkbaharda çelik ile üretilebilir. Yetiştirilmesi kolaydır.

24

25 Viburnum lantana Familya : Caprifoliaceae (Hanımeligiller)
Türkçe adı : Tüylü kartopu Doğal olarak m de yayılış yapar. Tanım : 5m boylanabilen, kışın yaprağını döken bir çalıdır.

26

27 Sürgünleri yıldız tüylüdür.
6-12 cm boyundaki yaprakları yumurta biçimindedir.sivri uçlu veya küt,kenarları muntazam sık dişli,pürüzlü üst yüzlü ve koyu yeşil,alt yüzü sık gri yıldız tüylüdür.

28

29 Çiçek kurulları yıldız tüylüdür.mayıs haziranda veya temmuz çiçek açar.

30 Kayalık yamaçlarda,kalkerli topraklar üzerinde sık görülür.

31

32

33

34


"Viburnum sp. Kartopu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları