Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:"— Sunum transkripti:

1 GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
Bir veya çok yıllık, otsu, nadiren çalımsı bitkilerdir. Yapraklar, 5 yaprakçıklıdır. Yaprakçıkların kenarları düzdür. İki yaprakçık yaprak sapının gövdeye bağlandığı yerde bulunur. Kulakçıklar çok küçülmüştür veya hiç yoktur. Çiçek topluluğu şemsiye şeklindedir, çiçekler koltukta bulunur. Bir şemsiyede bir veya birden fazla çiçek vardır. Taç yapraklar sarı, pembe, kırmızı, mor veya beyaz olabilir. Erkek organlar, diadelphous’tur. Meyve, ince uzun fasulye şeklindedir. İçerisinde birden fazla tohum bulunur.

2 I- SARI ÇİÇEKLİ GAZALBOYNUZU (Lotus corniculatus L.)
Uzun ömürlü çok yıllık, çeşitli amaçlarla yetiştirilen bir baklagil yembitkisidir. Kıraca oldukça iyi dayanmasına karşılık, hakiki kıracın bitkisi değildir. Taban çayırlarında ve sulanabilen yerlerde iyi bir şekilde yetiştirilir. Drenajı zayıf, tuzlu ve alkali, verimsiz topraklarda yetiştirilebilir. Baklagiller içerisinde tuzluluğa en fazla dayanan bitkilerden birisidir. Özellikle otlatma amacı ile saf ve karışım halinde tarımı yapılır.

3 Bitkisel Özellikleri Kökler, oldukça iyi gelişmiştir. Kalınlaşmış ve dallanmış ana kök derinlere kadar inebilir. Ancak, köklerin büyük bir bölümü toprağın cm’lik tabakasına yayılmıştır.

4 Gövde, 60-90 cm’ye kadar boylanabilir
Gövde, cm’ye kadar boylanabilir. Dik olarak gelişen bitkilerin yanında, tamamen yere yatık tiplerde görülebilir. Ancak, yatık olan tipler sülüklü değildir ve boğumlardan kök vermezler. Bitki genellikle tüysüz ve parlak renklidir. Saplar, oldukça ince ve içleri doludur.

5 Yapraklar beşlidir. Yaprakçıklardan üçü yaprak sapının uç kısmında, diğer ikisi ise, kulakçıkların bulunduğu yerlerdedir. Hakiki kulakçıklar çok küçülmüş veya tamamen yok olmuştur. Yaprakçıklar hafif köşelidir ve yaprak sapına sapsız olarak bağlanmışlardır.

6 Parlak, düz sarı veya hafif kırmızı noktalı olan çiçekler, uzun bir sapın ucunda bir şemsiye şeklinde bulunurlar. Her şemsiyeye 1-7 çiçek çok kısa sapçıklarla bağlanmıştır.

7 Meyveler 1-4 cm boyunda ve ince uzun fasulye şeklindedir
Meyveler 1-4 cm boyunda ve ince uzun fasulye şeklindedir. İçerisinde tohum bulunabilir. Olgunlaşma evresinde tohumlar kolaylıkla çatlayarak tohumlarını dökebilir. Tohumlar, kalp veya eldiven şeklinde, hasat zamanı zeytin yeşili renktedir. Bayatlayan tohumlar kahverengiye döner.

8


"GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları