Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:"— Sunum transkripti:

1 BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
Bezelyeler çoğunlukla tırmanıcı, tüysüz, tekyıllık bitkilerdir. Gövde, kolayca yatar, enine kesiti hafif köşelidir. Kulakçıklar, oldukça iri, kalkan şeklinde, sapa bağlandığı yerin çevresi dişlidir. Yapraklar, karşılıklı bileşiktir. Yaprak ekseni sülükle biter. Çiçek topluluk şekli, seyrek salkımdır. Çiçekler, yaprak koltuklarından çıkar. Taç yapraklar beyaz, krem veya menekşe olabilir. Meyve, düz fasulye şeklindedir. İçerisinde 3-10 tohum bulunur.

2 YEM BEZELYESİ( Pisum arvense L.) (P.sativum sups. P.arvanse L. Poir.)
Yem bezelyesi soğuğa ve kurağa oldukça dayanıklı bir yem bitkisidir. Serin ve nemli bölgelerde iyi bir şekilde gelişir ve fazla ürün verir. Orta anadolunun çok sert olmayan kışlarına dayanabilmektedir. Kıraç koşullarda özellikle, ilkbahar yağışlarının uygun gittiği yıllarda tatmin edici ot veya dane verimi alınabilir. Otu çok lezzetli ve besleyicidir. Otlatma, kuru ot veya silo yemi üretme amacıyla yetiştirlebilir. Taneleri protein yönünden çok zengindir ve kırılarak hayvanlara yedirilebilir.

3 Bitkisel Özellikleri Ana kök oldukça kuvvetlidir. Fazla dallanan kökler cm derinlere kadar inebilir. Gövde, 1-1,5 m’ye kadar boylanabilir. Enine kesiti hafif köşeli ve içi boştur. Bitki kolayca yattığı için tahıllarla birlikte yetiştirilmesi önerilir. Bir yaprak eksenine 1-4 çift yaprakçık karşılıklı olarak yerleşmiştir. Yaprak ekseni sülükle biter. Kulakçıklar, yaprakçıklardan daha büyük, alt tarafı dişlidir. Bunların sapa bağlandığı yerde mor bir leke vardır.

4 Çiçekler, yaprak koltuklarından çıkarlar
Çiçekler, yaprak koltuklarından çıkarlar. Her koltuğa 1-3 çiçek uzun birer sapçıkla bağlanmıştır. Bayrak ve kanatçıklar açık menekşe, kayıkçık ise, koyu menekşe renklidir.

5 Meyve, oldukça büyük, düz fasulye şeklindedir
Meyve, oldukça büyük, düz fasulye şeklindedir. İçerisinde 3-10 tohum bulunur. Tohumlar, yuvarlak ve kirli yeşil renktedir.


"BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları