Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CATHAYA Kung et Chun.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CATHAYA Kung et Chun."— Sunum transkripti:

1 CATHAYA Kung et Chun

2 DENDROLOJİK ÖZELLİKLERİ
Kingdom: Plantae Diviso: Cormophyta(Gövdeli Bitkiler) Clasis: Coniferopsida Ordo: Pinales Familia: Pinaceae Subfamilia: Laricoideae Genus: Cathaya Chun et Kuang

3 Herdem yeşil bitkilerdir.
Bir cins bir evciklidirler. Tohum 2 kanatlıdır. 20 metreye kadar boylanabilir. Başlangıçta dik tepe tacına sahip olan ağaç daha sonra hafif kavisli ve sarkık hale gelir. Monopodial dallanma yapar.

4 Uzun artı kısa sürgünleri bulunmaktadır
Uzun artı kısa sürgünleri bulunmaktadır. Başlangıçta sarı-kahverengi olan tüylü sürgünler daha sonra gri-siyah bir renk alırlar. Koyu gri gövde oldukça düz bir yapıdadır ve düz levha halinde çatlar. Tomurcuklar açık sarı yumurta şeklinde veya oval-konik şekilde ve reçinesizdir.

5 2. 5-5 cm arasında değişen iğne yaprak batıcı ve kenarları tüylüdür
2.5-5 cm arasında değişen iğne yaprak batıcı ve kenarları tüylüdür. Yaprak enine kesildiğinde 2 adet reçine kanalı görülebilmektedir. Yumurta şeklinde veya elips olan erkek çiçek kozalakları 3-5 cm arasında değişir ve olgunlaşınca renkleri yeşile döner

6 Dişi çiçek kozalakları hemen hemen sapsız, kozalak pulları kenarları yuvarlaktır yani tam kenarlıdır. 3-5 cm arasında değişen kozalaklarda koyu sarı, tüysüz olan brahteler çok uzundur ve dışardan görülür. Kozalaklar döllendikten sonra dik durmaz aşağı sarkarlar. Kozalaklar 1 yılda olgunlaşır.

7

8

9

10 1962 yılında Pinaceae familyasına eklenen Cathaya Kretase’den beri yer yüzünde var olduğu düşünülmektedir. Çamgiller içinde altfamilya sahip tektürdür.Cathaya ya en yakın türler, Pseudolarix ve Larix dir. Birkaç botanikçi Cathaya nın ayrı bir tür değil Pseudolarix argrophylla yada Tsuga argrophylla içinde olduklarını savunmuşlardır. Daha sonra Cathaya nın tamamen farklı bir kombinasyon olduğu kabul edilmiştir.

11

12

13

14

15

16 Cathaya’nın milyon yıl öncesine ait fosilleri Avrupa kahverengi kömür yataklarında bol miktarda bulunmaktadır.

17

18

19 Cathaya’nın günümüzdeki canlı türleri olan Cathaya argyrophylla Chun et Kuang ve Cathaya nanchuanensis Chun et Kuang Çin’in güneyinde sınırlı bir alana hapsolmuşlardır. Cathayalar burada metreler arasında ve kireçli topraklarda yaşarlar.

20

21

22


"CATHAYA Kung et Chun." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları