Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı."— Sunum transkripti:

1 FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı bileşiktir ve yaprak ekseni sülükle veya çok kısa bir uçla sonuçlanır. Yaprakçıkların kenarları genellikle düz, nadiren dişlidir. Kulakçıklar düz veya parçalı, yıldız şeklindedir. Çiçekler, yaprak koltuklarından çıkar, salkım şeklinde veya tek olarak bulunabilirler. Meyve fasulye şeklindedir. İçerisinde birden fazla tohum bulunabilir.

2 YAYGIN FİĞ (Vicia sativa L.)
Yurdumuzda en fazla yetiştirilen yembitkilerinden biri olan fiğ, tek yıllık bir bitkidir. Kurağa ve soğuğa fazla dayanıklı değildir. Sulanabilen veya fazla yağış alan, nemli bölgelerde iyi bir gelişme göstermektedir. Fiğ, ot veya tane üretimi ve otlatmak amacı ile veya yeşil gübre bitkisi olarak yetiştirilebilir. Yeşil ve kuru otu besleyici ve kalitelidir. Taneleri, yüksek oranda ham protein içerdiği için, hayvan beslenmesinde yoğun yem olarak kullanılabilir.

3 Fiğ, gövdesinin ince olması nedeni ile büyümenin ilerlemesinden sonra kolaylıkla yatabilir. Tohum için yetiştirildiğinde saf olarak ekimi yapılır. Buna karşılık, ot üretimi amacıyla tahıllarla beraber yetiştirilmesi önerilir. Bu karışımlarda tahıl olarak çevre koşullarına bağlı olarak arpa, çavdar ve yulaf kullanılabilir.

4 Bitkisel Özellikleri Bitkinin tekyıllık olması nedeniyle kökler fazla derinlere kadar inmez. Ancak, ince kökler fazla dallanmıştır. Saplar, 100 cm’ye kadar boylanabilir. İnce, hafif köşeli ve çok az tüylüdür. Gelişen bitkiler kolayca yatarlar. Diğer bitkilerle karışım halinde yetiştirilirse sülüklerle bu bitkilere tutunarak, dik bir şekilde gelişebilir.

5 Yapraklar, karşılıklı bileşiktir
Yapraklar, karşılıklı bileşiktir. Bir yaprak eksenine iki taraflı 4-8 çift yaprakçık oturmuştur. Yaprak ekseni dallanmış bir sülükle sonuçlanır. Yaprakçıkların uçları küt ve mucronate belirgindir. Kulakçıklar, çok parçalı yıldız şeklindedir.

6 Yaprak koltuklarında 1-3 çiçek kısa sapçıklarla bağlanmıştır
Yaprak koltuklarında 1-3 çiçek kısa sapçıklarla bağlanmıştır. Çiçekler, 1,5-3 cm boyunda, taç yaprakları mor veya erguvan renklidir. Kanatçıkların çok gelişmemiş olmasına karşılık, kayıkçık küçüktür.

7 Meyve, düzgün şekilde bir fasulyedir. Uç kısmı hafif gagalıdır
Meyve, düzgün şekilde bir fasulyedir. Uç kısmı hafif gagalıdır. Bir meyve içerisinde 5-10 tohum bulunur. Olgunlaşma anında meyve kabuğu dikiş yerinden çatlayarak tohumları döker. Göbek bağı kısa ve belirgindir.


"FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları