Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni"— Sunum transkripti:

1 İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni
DİSK SÜRÜCÜLER İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni

2 DİSK SÜRÜCÜLER SABİT DİSKLER KART OKUYUCULAR OPTİK DİSK SÜRÜCÜLERİ

3 SABİT DİSKLER Büyük boyutlardaki verilerimizi üzün vadeli saklamak için kullandığımız bileşendir. Bilgisayar çalışırken işlenen verilerin hepsi RAM da yer alır. Ram içerisinde yongalar bulunur ve bu yongalar elektrik akımı ile çalışır elektrik kesildiğinde ya da bilgisayar kapatıldığında bu veriler kaybolmaması için manyetik bir ortamda saklanmalıdır.(sabit disk)

4 Sabit Disklerin Yapısı ve Çalışması
Mekanik bir donanım olması nedeniyle diğer bileşenlerden daha yavaştır. Plaka Devir Merkezi Hareket Motoru

5 A.Manyetik Plakalar Esnek olmayan ve metal ya da plastikten imal edilen parçalardır ve üzeri demir oksit veya diğer manyetize edilebilir bir madde ile ince bir katman halinde kaplanmıştır. Bir hard diskin içerisinde birden fazla disk plakası olabilir ve bu plakaların tümü aynı hızda döner.

6 Sektörler Sabit diskin atomudur yani bilgiyi depolarken bölümden daha küçük bir şeye bölünemez.

7 İz (track) ve silindirler
Tüm plakaların üzerinde verilerin kaydedilmesi amacıyla iç içe halkalar şeklinde tam bir tur atan yani daire şeklinde izler vardır . Üst üste birkaç plaka vardır bu trackların birleşiminden bir silindir oluşur.

8 B. Hareket Motoru Manyetik diskleri okuma yazma kafalarının tüm yüzeyleri okuyabileceği şekilde çok yüksek hızlarda döndürme görevini yerine getirir. Bu döndürme hızına devir hızı (RPM) denir. Plaka ile kafalar arasındaki boşluk gözle görülemeyecek kadar küçüktür.

9 C. Kümeler Disk üzerine varsayılan işletim sisteminin disk yönetimi ile alakalı bir büyüklük olup dosya ve dizinlerin yerleştirildiği en küçük disk alanına denir. Boyutu dosya sistemine göre değişir.

10 D. Okuma Yazma Kafası Her disk plakasının iki tarafındaki kollar üzerinde okuma yazma kafaları bulunur.

11 Sabit Disk Çeşitleri Fiziksel olarak tüm HDD çeşitleri birbirine benzemekle birlikte güç ve veri kablo soketlerine göre ayrılırlar.

12 Sabit Disk Seçimi İşletim Sistemi Kapasitesi +depolamak istediğimiz (film,müzik,resim...) verilerin boyutu Sabit diskin dönüş hızı (RPM) Anakartın SATA,IDE veya SCSI veri kablolarından hangisini ya da hangilerini desteklediğine bakılır. Ön bellek

13 OPTİK DİSK SÜRÜCÜLER DVD BluRay CD

14 CD-RW 24X 700MB/80 min CD-ROM ve CD-WRİTER sürücüleri
Yazma hızlarını ifade eder X=150 KB/s 24*150 KB/s RW Silinip yazılabilir R Bir kere yazılabilir Veri kapasitesini ifade eder. Ses kapasitesini ifade eder

15 52*32*52 Yazma Hızı Tekrar Yazma Hızı Okuma Hızı

16 DVD-ROM ve DVD Writer Sürücüleri
CD ile boyut olarak aynı olmasına rağmen daha fazla veri almaktadır bunu nedeni veri kümeleri daha yakın ve daha küçük yapıya kavuşarak aynı büyüklüğe daha çok veri sığdırılmıştır. DVD diskleri üzerinde 12x 16x 24x rakamları maksimum yazma hızını belirtir x ifadesi DVD de 1318 KB değerindedir. DVD-R DL =DUAL LAYER(ÇİFT KATMANLI) DVD-R SL =SİNGLE LAYER(TEK KATMANLI)

17 Blu-Ray Sürücüleri Mavi lazer kullanılarak diskler üzerine daha hassas odaklama yapabilmektir. Tek katmanda 27 GB Çift katmanda 54 GB kapasitesi vardır.

18 Kart Okuyucular Flash belleklerle aynıdır.


"İsmail ÖZTÜRK Biliişim Teknolojileri Öğretmeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları