Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Donanımı Depolama Aygıtları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Donanımı Depolama Aygıtları."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Donanımı Depolama Aygıtları

2 Depo Depolama, veriyi, talimatları ve bilgiyi gelecekte kullanmak üzere saklamaktır. Depolama ortamı, bir bilgisayarın veri, talimatlar ve bilgiyi üzerinde tuttuğu fiziksel materyaldir. Depolama, veri, talimatlar ve bilgiyi gelecekte kullanmak üzere saklamaktır. Depolama ortamı, bir bilgisayardaki resim, müzik ve videolar hakkında verileri, komutları ve bilgiyi tutan bir fiziksel parçadır.

3 Depo Şekilde çeşitli depolama aygıtlarını görüyoruz.

4 Depo Kapasite, bir depolama ortamının saklayabileceği byte sayısıdır.
Bir depolama ortamının kapasitesi tutabildiği byte'ların (karakterlerin) sayısı ile ifade edilir. Tabloda depolama terimleri ve bunların açıklamalarını görüyoruz.

5 Depo Erişim zamanı, iki yerde kullanılır:
Depolama aygıtının veri, talimatlar ve bilgiyi bir depolama ortamına yerleştirmesi için gereken zaman Veri, talimatlar ve bilginin bellekten işlemciye iletilmesi için gereken zaman Erişim zamanı, depolama aygıtının veri, talimatlar ve bilgiyi bir depolama ortamına yerleştirmesi ve veri, talimatlar ve bilginin bellekten işlemciye iletilmesi için gereken zamanı gösterir.

6 Hard Diskler Hard disk, veri, talimatlar ve bilgiyi saklamak için manyetik parçacıkları kullanan bir veya daha fazla bükülmez, dairesel tablalara sahiptir. Hard disk, diğer adıyla hard disk sürücüsü veya hard sürücü veriyi, komutları ve bilgiyi depolayan bir veya daha fazla esnek olmayan, dairesel plakalara sahiptir. Plaka, alüminyum, cam veya seramikten imal edilir ve üzerine manyetik olarak kaydedilmesine izin veren bir malzeme ile kaplanır.

7 Hard Diskler Hard diskler, veriyi yatay veya dikey kayıt yaparak saklayabilir. Her plakada iki adet okuma/yazma kafası bulunur. Bir okuma/yazma kafasının konumu, tüm plakalardan dikey olarak geçen parçalar olarak ifade edilen bulunduğu silindir ile ifade edilir. Bilgisayar çalışırken, plakalar dakikada 5,400 ila 15,000 devirle (rpm) döner ve plakalardaki neredeyse tüm parçaların ve bölümlerin çok kısa sürede erişilmesine izin verir. Dönme sırasında, plakalar ve okuma/yazma kafaları arasında hava tamponu oluşmaktadır. Okuma/yazma kafası, plakanın yüzeyine temas ederse, genellikle veri kaybı veya bazen tüm sürücünün kaybı ile sonuçlanan bir arıza yaşanır. Yedekleme, bir dosyanın, programın kopyasının veya diskin; orijinali kaybolduğunda, hasar gördüğünde veya bozulduğunda kullanabilmeniz için ayrı bir depolama ortamında yerleştirilmesidir. Hard diskler, disk önbelleğini kullanarak erişim zamanlarını hızlandırırlar. Disk önbelleği veya arabellek, sık sık erişilen nesneleri depolayan, hard disk üzerindeki bellek çiplerinden oluşur. veya dikey kayıt yaparak saklayabilir.

8 Dakika başına devir sayısı
Hard Diskler Hard disk’in karakteristikleri: Kapasite Tablalar Okuma/Yazma Kafaları Silindirler Bölümler ve Parçalar Dakika başına devir sayısı İletim Hızı Erişim Zamanı Hard disk’in karakteristikleri –kutular sıralanır- dır.

9 Hard Diskler Fiziksel Dönüş Hızı: Kayıt diskinin dönme hızıdır, d/d (devir/dakika) cinsinden ifade edilir. Kayıt diski üzerindeki verilere ulaşılması için geçen zaman büyük ölçüde bu hıza bağlıdır. Günümüz sabit diskleri; 3.600, 4.200, 5.400, 7.200, , d/d (rpm) gibi yüksek hızlarda çalışırlar.Bilgisayarın en hantal donanımlarından biridir.

10 Hard Diskler Hard disk kolları, sürücüde veriyi okuyan ve yazan okuma/yazma kafasını hareket ettirir. Yerleri genellikle silindir tarafından belirtilir. Her plakada iki adet okuma/yazma kafası bulunur. Bir okuma/yazma kafasının konumu kendi silindiri ile ifade edilir. Bu silindir tüm plakalar boyunca geçen parçanın dikey bölümüdür. Bilgisayar çalışırken, plakalar dakikada 5,400 ila 15,000 devirle (rpm) hard disk dönüşüne sahiptir ve plakalardaki neredeyse tüm parçaların ve bölümlerin anında erişilmesine izin verir. Dönme sırasında, plakalar ve okuma/yazma kafaları arasında bir hava tamponu oluşur.

11 Hard Diskler Bir okuma/yazma kafası tablanın yüzeyine dokunduğunda kafa çarpması oluşur. Her zaman hard diskinizi yedekleyin. Okuma/yazma kafası plakanın yüzeyine temas ettiğinde arızalanır. Genellikle verinin kaybı veya bazen tüm sürücünün kaybı ile sonuçlanır. Yedekleme, bir dosyanın, programın kopyasının veya diskin orijinali kaybolduğunda, hasar gördüğünde veya bozulduğunda kullanabilmeniz için, verilerin ayrı bir depolama ortamına yerleştirilmesidir.

12 Hard Diskler

13 Hard Diskler Biçimlendirme (Format), işletim sisteminin veri ve bilgiyi disk üzerinde saklayabilmesi amacıyla, diskin daha küçük parçalara veya bölümlere ayrılması işlemidir. Manyetik disklerde verinin, komutların ve bilginin depolanması için diskin üzerinde manyetik parçacıklar bulunur. Bir manyetik diskten veri okunmadan veya diske yazılmadan önce disk biçimlendirilmelidir. Biçimlendirme, diskin parçalara ve bölümlere ayrılmasıdır. Yaygın olarak kullanılan manyetik disk tipi hard disktir.

14 Hard Diskler RAID (bağımsız diskler yedek dizisi), iki veya daha fazla tümleşik hard disk grubudur. Ağa bağlı depo (NAS) aygıtı, depolama için ağa bağlı olan bir sunucudur. RAID (bağımsız diskler yedek dizisi), iki veya daha fazla tümleşik hard disk grubudur. Ağa bağlı depo (NAS) aygıtı ise, depolama için ağa bağlı olan bir sunucudur.

15 Hard Diskler Disk denetleyici, bir diskten sistem veri yoluna ve diğer bilgisayar bileşenlerine veri, talimatlar ve bilginin iletimini kontrol eden elektronik devreler ve özel amaçlı bir çipten oluşur. Disk denetleyici, bir diskten sistem veri yoluna ve diğer bilgisayar bileşenlerine veri, talimatlar ve bilginin iletimini kontrol eden elektronik devreler ve özel amaçlı bir çipten oluşur.

16 Hard Diskler Harici hard disk, bir kablo ile veya kablosuz olarak bilgisayarınıza bağlanan ayrı bir bağımsız hard disktir. Çıkartılabilir hard disk, bir sürücüye takabildiğiniz ve çıkartabildiğiniz hard disktir. Dahili ve harici hard disklerin minyatür boyutları da mevcuttur (minyatür hard diskler). Harici hard disk bir kablo ile USB'ye veya sistem birimindeki FireWire portuna bağlanan ayrı bir hard disktir. Harici hard disklerin depolama kapasiteleri 2 TB’a kadar çıkabilir. Çıkartılabilir hard disk yapsında, bir gömülü ya da harici hard diske takılabilir veya çıkartılabilir. Çıkartılabilir hard disklerin depolama kapasitesi 750 GB'a kadardır. Birçok mobil aygıt minyatür hard disklere sahiptir. Minyatür hard diskler kullanıcıların flash belleğe nazaran daha büyük depolama alanına sahip olmalarını sağlar. Cep hard diski adı verilen minyatür hard disk tipi bir aygıt veya bilgisayardaki yuvaya taktığınız ya da çıkardığınız veya bir bilgisayarın USB portuna taktığınız ya da çıkarttığınız birimdir. Minyatür hard diskler 4 GB ila 250 GB arasında depolama kapasitesine sahiplerdir.

17 Flash Bellek Depolama Aygıtı
Flash bellek çipleri, solid-state ortam tipidir ve hareketli parçalara sahip değildir. Solid-state sürücüler (SSD’ler), manyetik hard disklere göre birkaç avantaja sahiptir: Daha hızlı erişim zamanı Daha yüksek iletim hızları Daha az ısı oluşturma ve daha az güç tüketme Daha uzun ömürlü Flash bellek çipleri, solid-state ortam tipidir ve hareketli parçalara sahip değildir. Solid-state sürücüler (SSD’ler)’in, manyetik hard disklere göre avantajları –kutular sıralanır- olmasıdır.

18 Flash Bellek Depolama Aygıtı

19 Flash Bellek Depolama Aygıtı
Bellek kartı, bir bilgisayarda, mobil aygıtta veya kart okuyucu/yazıcıda takıp çıkarttığınız bir çıkartılabilir flash bellek aygıtıdır. CompactFlash (CF) Secure Digital (SD) Secure Digital High Capacity (SDHC) microSD microSDHC xD Picture Card Memory Stick Memory Stick Micro (M2) Bellek kartı, bir bilgisayarda, mobil aygıtta veya kart okuyucu/yazıcıda takıp çıkarttığınız bir çıkartılabilir flash bellek aygıtıdır. Birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, Tablet PC'lerde, akıllı telefonlarda, dijital kameralarda, taşınabilir ortam yürütücülerde ve diğer kişisel mobil aygıtlarda minyatür mobil depolama aygıtı için gömülü yuvalar veya portlar bulunur. Minyatür mobil depolama ortamının yaygın olarak kullanılan tipleri flash bellek kartları, USB flash sürücüleri ve akıllı kartlardır. Yaygın olarak kullanılan flash bellek kartları için CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, miniSD, xD Picture Card ve Bellek Çubuğu örnek olarka verilebilir.

20 Flash Bellek Depolama Aygıtı
Şekilde çeşitli bellek kartlarının ne amaçlarla kullanıldığını görüyoruz.

21 Flash Bellek Depolama Aygıtı
USB flash sürücüleri, bilgisayar veya mobil aygıtın USB portuna takılır. USB flash sürücüsü, bilgisayarın veya mobil aygıtın portuna takılan flash bellek depolama aygıtıdır. Neredeyse bir kredi kartı ile aynı boyutlara sahip olan akıllı kart, veriyi gömülü mikroişlemcisinde depolar.

22 Flash Bellek Depolama ExpressCard modülü, ExpressCard yuvasına takılan çıkartılabilir aygıttır. PCMCIA tarafından geliştirilmiştir. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır. ExpressCard modülü, PC Kartından daha küçük olan ve bir ExpressCard yuvasına takılan çıkartılabilir aygıttır. PCMCIA tarafından geliştirilmiştir. PC Kartları ve ExpressCard modülleri bir bilgisayara bellek, depo, iletişim ve diğer becerileri ekleyebilir. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılır.

23 Optik Diskler Optik disk, metal, plastik veya lakeden yapılmış, lazer ile yazılan ve okunan düz, yuvarlak ve taşınabilir diskten oluşur. Genellikle yazılım, veri, dijital fotoğraflar, filmler ve müzikleri saklanır. Sadece okunabilir ve yeniden yazılabilir olmak üzere iki tiptedir. Optik disk, düz, yuvarlak ve metal, plastik ve lakeden imal edilen, lazer ile yazılabilen ve okunabilen düz, yuvarlak ve taşınabilir depolama ortamıdır. Optik diskler genellikle yazılım, veri, dijital fotoğraflar, filmler ve müzik depolamak için kullanılır. Orta katmanlarında mikroskobik çukurlar (girintiler) ve düz alanlara sahiplerdir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan optik diskler CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, BD-ROM, HD DVD-ROM, UMD, DVD-R, DVD+R, BD-R, HD DVD-R, DVD-RW, DVD+RW, DVD+RAM, BD-RE, HD DVD-RW ve HD VMD dir.

24 Optik Diskler Şekilde bir lazerin optik diskteki veriyi nasıl okuduğunu görüyoruz.

25 Optik Diskler Optik diskler, veriyi genellikle diskin merkezinden dışarıya doğru spiral parçalar halinde yazarlar. Track , bölümlerin eşit şekilde ayrılmış kısımlarıdır. Optik diskler nesneleri genellikle diskin merkezinden kenarına doğru uzanan spiral şeklindeki track’lerde depolarlar. Hard disklerde olduğu gibi, bir parça eşit boyuttaki bölümlere ayrılır.

26 Optik Diskler CD-ROM’un okunabileceği yerler CD-ROM sürücüsünden veya CD-ROM oynatıcıdan okunabilir ancak yazılamaz. CD-R, kullanıcının yazabildiği ancak silemediği çoklu oturum optik disktir. CD-RW, silinebilir ve yeniden yazılabilir çoklu oturum diskidir. Bir CD-RW sürücüsü gereklidir. CD-ROM sürücüsünden veya CD-ROM oynatıcıdan okunabilir ancak yazılamaz. CD-R, kullanıcının yazabildiği ancak silemediği çoklu oturum optik disktir. CD-RW, silinebilir ve yeniden yazılabilir çoklu oturum diskidir ve bir CD-RW sürücüsü gerektirir.

27 Optik Diskler DVD-ROM, kullanıcının okuyabildiği ancak yazamadığı veya silemediği yüksek kapasiteli optik disktir. Bir DVD-ROM sürücüsü gerekir. Blu-ray Disc-ROM (BD-ROM), 100GB depolama kapasitesine sahiptir. DVD-RW, DVD+RW ve DVD+RAM, yüksek kapasiteli yeniden yazılabilir DVD biçimleridir. DVD-ROM, kullanıcının okuyabildiği ancak yazamadığı veya silemediği yüksek kapasiteli optik disktir ve bir DVD-ROM sürücüsü gerektirir. DVD-RW, DVD+RW ve DVD+RAM, yüksek kapasiteli yeniden yazılabilir DVD biçimleridir. Blu-ray Disc-ROM (BD-ROM), 100GB depolama kapasitesine sahiptir.

28 Optik Diskler – Blu-RAY
Blu-ray, ismini veri yazıp okumak için kullandığı mavi-mor ( Blue-Violet ) lazer ışınının “Blue”su ile optik ışının “ray”inin birleşmesinden alıyor. DVD-ROM, kullanıcının okuyabildiği ancak yazamadığı veya silemediği yüksek kapasiteli optik disktir ve bir DVD-ROM sürücüsü gerektirir. DVD-RW, DVD+RW ve DVD+RAM, yüksek kapasiteli yeniden yazılabilir DVD biçimleridir. Blu-ray Disc-ROM (BD-ROM), 100GB depolama kapasitesine sahiptir.

29 Bağlantı Ara Birimi IDE: Bu bağlantı hard disk (PATA) ve cd sürücülerinin ana karta bağlanması için kullanılır. Bir IDE portuna birden fazla cihaz bağlanacaksa master ve slave cihazlar jumper ayarları ile belirlenmelidir Bu yeni isimler resmi olmamasına rağmen , IDE ve EIDE terimleri genellikle PATA yerine kullanılabilir olarak görülürler. Bunun sebebi aynı tüketim aygıtının iki farklı teknoloji olarak tanıtılmasına dayandırılabilir yılında Serial ATA isimlendirmesi ile , geleneksel ATA ismi Parallel ATA (P-ATA) olarak değişmiştir. Serial ATA çıkana kadar, 40-pin bağlayıcıları (connector) sürücülere şerit kablosu ile bağlanırlardı. Her kablo iki ya da 3 tane bağlayıcıya sahiptir. Bağlayıcılardan bir tanesi adaptörden bilgisayarın geri kalan kısmına ara yüzlülük yapar. Paralel ATA kabloları tek seferde 16 bit veri yolayabilir.

30 Bağlantı Ara Birimi SATA: Serial ATA, paralel ATA fiziksel depolama arabiriminin evrimleşmiş halidir. Daha ince, daha esnek kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak verir. Ayrıca, Paralel ATA teknolojisinden daha kolay, daha esnek anakart yönlendirmesi sağlar. PATA Gbit/s SATA Gbit/s SATA – 2 3 Gbit/s SATA Gbit/s

31 Diğer Depolama Aygıtları
Manyetik şeritli kart, bilgiyi bir manyetik şeritte depolar. Akıllı kart, bilgiyi karta gömülü olan ince bir mikro işlemcide depolar. Manyetik şeritli kart, bilgiyi bir manyetik şeritte depolar. Akıllı kart, bilgiyi karta gömülü olan ince bir mikro işlemcide depolar.

32 Diğer Depolama Aygıtları
Firma tipi depolar, büyük işler için çok büyük miktarlarda veri ve bilgiyi depolar. Yoğun kullanım, maksimum kullanılabilirlik ve maksimum verimlilik için özel bir donanım kullanırlar. Firma tipi depolar, büyük işler için çok büyük miktarlarda veri ve bilgiyi depolar. Yoğun kullanım, maksimum kullanılabilirlik ve maksimum verimlilik için özel bir donanım kullanırlar.

33 Dosya Atama Tablosu FAT: File Allocation Table – Bu sistemde partisyon herbiri belli miktarda sektör içeren cluster isimli parçalara ayrılır. Ve hangi dosyaların bu cluster parçalarından hangilerine yerleştiği, hangi cluster parçalarının boş, hangilerinin dolu olduğu gibi bilgiler FAT üzerine yazılır. İşletim sistemi de herhangi bir dosyaya erişim yapmak istediğinde dosyayı bulmak için FAT üzerine yazılan bu bilgilerden faydalanır.

34 Dosya Atama Tablosu FAT32: – Windows95, Windows98, Windows2000 ve Linux tarafından tanınan ve FAT16’dan daha gelişmiş bir dosya sistemidir. Özellikleri; FAT32’de herhangi bir kök dizin sınırlaması yoktur. FAT32, FAT16’daki 16 bitlik adresleme yerine 32 bitlik adresleme kullanır. Bu da 2 TB’a kadar olan disklerin tanınmasını sağlar. FAT32 cluster boyutunu azaltarak boş alan israfını azaltır.

35 Dosya Atama Tablosu NTFS: – Windows NT dosya sistemi, FAT dosya sisteminde bulunmayan güvenilirlik, uyumluluk ve performans sunar. Özellikle hızlı yazma, okuma, arama ve çok geniş kapasiteli hard diskler için gelişmiş dosya-sistem kurtarma işlemleri için geliştirilmiştir


"Bilgisayar Donanımı Depolama Aygıtları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları