Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ"— Sunum transkripti:

1 KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ

2 KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ Bilgisayarda bilgilerin depolandığı ünitelerin bilgi depolama kapasiteleri vardır. Bu kapasiteler bazı ölçü birimleri ile ifade edilebilir. Bilgisayarda kullanılan en küçük ölçü birimi Bit'dir. Bit sadece iki değer alabilir: 1 ya da 0. Bu durum mıknatıslanma mıknatıslanmama olarak ifade edilir. Yani bir birim manyetik alanda meydana gelen mıknatıslanma sonucu orası 1 değerini alır. Eğer alan mıknatıslanmamış ise değer 0'dır. Bir bilgisayar 8 Bit'i bir araya getirerek bir çok bilgiyi yığınlar halinde toplayabilir.

3 KAPASİTE ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. KAPASİTE ÖLÇÜ BİRİMLERİ Bit : 1 ve 0’lardan oluşur. (Her 0 veya 1, 1 bit’tir.) 1 Byte (Bayt) : 8 Bit ( ) 1 Kilobyte (Kilobayt - KB) : 1024 Byte 1 Megabyte (Megabayt - MB) : 1024 Kilobyte 1 Gigabyte (Gigabayt - GB) : 1024 Megabyte 1 Terabyte (Terabayt - TB) : 1024 Gigabyte

4 Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt.
8 BIT = 1 BYTE 1 BYTE = = örneğin bir A harfi 1 BYTE = = örneğin bir % işareti 1 BYTE = = örneğin bir 1 sayısı

5 ÖRNEKLER: 1 Megabyte = …………………….. Kilobyte
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. ÖRNEKLER: 1 Megabyte = …………………….. Kilobyte 4096 Gigabyte = ……………. Terabyte 64 Bit = ………….. Byte 3 Gigabyte = ……………. Megabyte ……

6 8 Bit 1 Kilobyte 1 Megabayt 1 Gigabayt 1 Terabayt 1 Petabayt
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. 8 Bit 1 Kilobyte 1 Megabayt 1 Gigabayt 1 Terabayt 1 Petabayt 1 Eksabayt 1 Zettabayt 1 Yottabayt

7 HAFIZA (BELLEK) ÇEŞİTLERİ
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. HAFIZA (BELLEK) ÇEŞİTLERİ Rastgele erişim belleği (RAM) Bilgisayardaki tüm verilerin, işletim sisteminin ve programların çalıştırıldığı yerdir. Bilgisayar kullananlar, tüm işlemlerini bu bellek üzerinde gerçekleştirirler.

8 HAFIZA (BELLEK) ÇEŞİTLERİ
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. HAFIZA (BELLEK) ÇEŞİTLERİ Salt okunur bellek (ROM) Yalnızca okunur bellek anlamına gelmektedir. Bu bellek türünde bilgiler kalıcı olarak ROM yongasının içine bilgisayar üreticisi firmalar tarafından önceden yerleştirilir. Burada bilgisayarın açılışı ile ilgili kodlar bulunur. Bilgisayar ilk açıldığında bu bellekteki bilgilere göre işlemlere başlar. Bu nedenle değiştirilmeleri olası değildir.

9 HAFIZA DEPOLAMA ARAÇLARI
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. HAFIZA DEPOLAMA ARAÇLARI Sabit Disk (Hard Disk) Sabit diskler, veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Ses, görüntü, programlar, veri tabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

10 Sabit Disk (Hard Disk) Taşınabilir Disk BOYUT 3.5” 2.5” KAPASİTE
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Sabit Disk (Hard Disk) Taşınabilir Disk BOYUT 3.5” 2.5” KAPASİTE

11 Bellek kartları (SD,CF, MMC, memory stick)
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Bellek kartları (SD,CF, MMC, memory stick) Dijital kameralarla, cep telefonlarında, tablet bilgisayarlarda elde edilen verilerin depolandığı, çıkarılabilir ortamlara genel olarak bellek kartları adı verilmektedir.

12 Taşınabilir Bellek (USB Disk – Flash Disk)
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Taşınabilir Bellek (USB Disk – Flash Disk) Küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir veri depolama aygıtlarıdır. Güç kesintisi olsa dahi içerdiği bilgileri kaybetmeyen ve üzerine tekrar tekrar verilerin yazılıp silinebildiği bir bellek çeşididir.

13 CD Nedir? Yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır.
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. CD Nedir? CD-ROM'a yaygın olarak, sadece CD de denir. Bilgi ve verileri, kalıcı olarak kaydetmeye yarayan elektronik kayıt cihazıdır. Yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD'ler kullanılır. CD-ROM : Compact Disc Read-Only Memory

14 DVD Nedir? DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır.
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. DVD Nedir? DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc  ('Çok Amaçlı Sayısal Disk') sözcüklerinin kısaltmasıdır. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. (Tek katman 4.7 GB Çift Katman 8.5 GB)

15 Blu-ray Nedir? Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Blu-ray Disc (BD) olarak da bilinen yeni nesil optik disk biçimidir.  Özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü (HD) videoların tek bir diskte saklanabilmesinde yardımcı olurken aynı zamanda çok büyük miktarda veri depolamaya da yardımcı oluyor. Tek katman 25 GB - çift katman 50 GB Blu-ray, ismini veri yazıp okumak için kullandığı mavi-mor ( Blue-Violet ) lazer ışınının “Blue”su ile optik ışının “ray”inin birleşmesinden alıyor. Blu-ray yazımındaki “e” harfinin eksikliği Blu-ray disk birliğinin bu adı kayıtlı bir ticari marka olarak kaydettirebilmeleri için bilerek yaptıkları bir oynama. Neden ismi Blu-ray ?

16 Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt.

17 Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt.
Disket Disketler, bilgisayarda bilgi kaydetmek ve taşımak için kullanılır. Disketler sabit disklere göre çok yavaştırlar. Bilgisayarlarda en yaygın kullanılan disketler, 1.44MB’lik olanlardır.

18 Kapasite Hız Maliyet Kullanım Kolaylığı Sabit Disk Yüksek Orta
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Kapasite Hız Maliyet Kullanım Kolaylığı Sabit Disk Yüksek Orta Taşınabilir Disk Hafıza Kartı Düşük Flash Bellek Düşük-Orta Çok Yüksek CD, DVD, Blu-Ray Disket Çok Düşük

19 Bilgisayar Performansı
Coşkun ŞAMLIOĞLU Bilişim Tek.Öğrt. Bilgisayar Performansı İşlemci hızı RAM bellek büyüklüğü ve hızı Ekran kartı hızı ve RAM büyüklüğü Sabit disk (Hard disk) hız ve kapasitesi ve hızı


"KAPASİTE (HAFIZA) ÖLÇÜ BİRİMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları