Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR SİSTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR SİSTEMİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR SİSTEMİ

2 BİLGİSAYAR NEDİR?

3 BİLGİSAYAR NEDİR? Belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan makinedir.

4 VERİ BİLGİSAYAR BİLGİ

5 DONANIM NEDİR?

6 DONANIM NEDİR? Bilgisayarda bulunan elektronik ve mekanik parçaların tümüne DONANIM denir. Temel donanım birimleri nelerdir?

7 ANAKART Bilgisayar mimarisini üzerinde taşıyan, kartların eklenmesini ve bütün birimlerin bağlantısını sağlayan, genellikle fiberglastan yapılmış karttır.

8 İŞLEMCİ central processing unıt-CPU merkezi işlem birimi-MİB
Kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder.

9 EKRAN KARTI İşlemcide işlenen verilerin ekranda görüntülenmesini sağlar.

10 HARD DİSK- SABİT DİSK Bilgilerin kalıcı olarak saklandığı bölümdür. Bilgisayarda kaydettiğimiz bilgiler Hard Disk’te saklanır.

11 HARD DİSK- SABİT DİSK Sabit Disk verileri kalıcı olarak saklayan
manyetik depolama ünitesidir. Bir sabit disk 4 ana bileşene ayırabiliriz. Manyetik disk tabakaları Elektrik motoru ve mili, Okuma yazma kafaları Elektronik devreler Not: Video’yu izleyebilmek için internet bağlantısı gerekmektedir.

12 RAM-RANDOM ACCESS MEMORY
“Rastgele Erişimli Bellek” anlamına gelen, ana kart üzerine takılan küçük bir metal parçasıdır. Bilgiler RAM belleğe yazılıp silinebilir fakat bilgisayar kapandığında bilgiler kaybolur. RAM bilgilerin geçici olarak tutulduğu bellektir.

13 BİLGİSAYARLAR NASIL ÇALIŞIR?

14 Emre’nin yazdıkları klavyeden kasaya gidiyor Bilgisayar kasası Kasanın içine giren bilgilerin nerelerden geçtiğini görmek için kasanın üzerine tıklayalım… Emre ödevini hazırlıyor. EKRAN KARTI, resim yazı grafik gibi her türlü bilgiyi monitöre aktararak Emre’nin yazdıklarının monitörde görünmesini sağlıyor.

15 Emre’nin yazdıkları işlemciye gidiyor Sinyaller monitöre gidiyor. Emre’nin yazdıklarının kopyası RAM’e yazılıyor. Ses kartı İşlemci Ekran kartı RAM Ana kart Veriler ekran kartında Elektrik sinyallerine çevriliyor. Veriler işlemcide değerlendiriliyor işleniyor. İşlemcide işlenen veriler Ekran kartına gönderiliyor. İLERİ

16 Emre’nin yazdıkları önceki aşamalardan geçtikten sonra ekranda görüntüleniyor.Emre yazdıklarını bilgisayar hafızasına kaydetmek için kaydet düğmesine basıyor ve sonra neler oluyor bakalım… İLERİ

17 Emre KAYDET’e tıklayınca,
verilen komut işlemciye gidiyor. İşlemci KAYDET komutunu RAM’e aktarıyor. Ses kartı İşlemci Ekran kartı RAM Ana kart Veriler saklanmak için RAM’den HARDDİSK’e aktarılıyor. hardisk İLERİ

18 kasanın üzerine tıklayalım…
HOPARLÖR Bilgisayar kasası Emre ödevini bitirdi artık müzik dinlemek istiyor.Bilgisayarında kayıtlı bir müziği açıyor. Müzik açılırken ve çalarken kasanın içinde neler oluyor? Bunun için kasanın üzerine tıklayalım…

19 Emre’nin AÇ komutu Anakart’a
geliyor.Verilen komut işlemciye gidiyor. İşlemci aç emrini RAM’e aktarıyor. Ses kartı İşlemci Ekran kartı RAM Ana kart Veriler işlemcide değerlendiriliyor işleniyor. hardisk İLERİ

20 Müzik hoparlöre gönderiliyor.
İşlemci Ses kartı Müziği elektrik sinyallerine çeviriyor. Ses kartı Ekran kartı RAM Ana kart hardisk Müzik dosyası Hardisk’ten Ram’e yazılıyor. İLERİ Ram’deki müzik ses kartına gönderiliyor.

21 Emre’nin istediği müzik hoparlöre gönderiliyor.
Bilgisayar kasası Emre’nin istediği müzik hoparlöre gönderiliyor.

22 GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Bilgisayar, giriş birimleri yardımıyla dışarıdan veri veya bilgi alır; çıkış birimleri sayesinde dışarıya veri veya bilgi verir.

23 GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİ
Giriş Birimleri; Bilgisayara veri girmekte kullanılan araçlardır. Klavye, fare, yönetme kolu(joystick, oyun çubuğu), tarayıcı, mikrofon, barkod okuyucu vb. Çıkış Birimleri; Bilgisayardaki verilerin veya bilgilerin çıkışlarını elde etmek için kullanılan birimlerdir. Ekran, yazıcı, projeksiyon cihazı, hoparlör vb. Giriş/Çıkış Birimleri; Bilgisayardan hem veri girişini hem de veri çıkışını sağlayan birimlerdir. Usb Bellek, Cd-Rom, Dvd-Rom vb.

24 YAZILIM NEDİR?

25 YAZILIM Bilgisayarın görevini yerine getirebilmesi için ona verilen tüm bilgiler ve komut listelerine YAZILIM denir.Farklı tüm komut listelerine PROGRAM denir. Yazılım türleri nelerdir?

26 YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Yazılımları

27 İŞLETİM SİSTEMLERİ   Bilgisayarınızı kullanmak ve daha kolay işlem yapabilmek; bilgisayarınıza bağlı birimleri (faks modem, CD-ROM, yazıcı vs.) yönlendirebilmek, bilgisayarınızdaki programlar ile çalışmak gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için kullandığımız gelişmiş yazılımlardır. ÖRNEK; Windows XP, Windows Vista, Linux vb.

28 UYGULAMA YAZILIMLARI Belli bir uygulamaya yönelik olan tüm yazılımlar UYGULAMA YAZILIMI olarak adlandırılır. ÖRNEK: Word-Excel-Access-Publisher, oyunlar, photoshop, paint, web tasarım yazılımı


"BİLGİSAYAR SİSTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları