Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
Ders: Bilgi ve İletişim Teknolojileri

2 1. Donanım Yazılım Bilişim Teknolojisi
Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen bir elektronik alettir.

3 1. Donanım Yazılım Bilişim Teknolojisi
Bilgisayarı oluşturan birimler temelde iki gruba ayrılır.Bunlar donanım ve yazılım birimleridir. Donanım: Bilgisayarı oluşturan parçaların herbirine donanım denir. Yazılım: Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan ve programcılar tarafından yazılan kod parçalarıdır.

4 2. Bilgisayar Çeşitleri

5 2. Bilgisayar Çeşitleri Bilgisayarların kullanıldıkları alanlara ve iş ortamlarına göre boyut ve kapasiteleri farklılık göstermektedir. Ana Bilgisayar: Genellikle diğer bilgisayarlara hizmet vermek amacıyla kullanılan çok güçlü bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlar diğer bilgisayarlara hizmet vermelerinden dolayı kapasiteleri ve hızları çok büyük olan, diğer bir deyişle sunucu bilgisayarlardır.

6 2. Bilgisayar Çeşitleri Mini Bilgisayar: PDA (Personel Dijital Assistant) olarak da adlandırılan mini bilgisayarlar, kullanıcının kendine ait işlemlerini yapabilecek kapasite ve hıza sahip olan bilgisayarlardır. Boyutları çok küçük olan bu mini bilgisayarlar normal bir bilgisayarın yaptığı işlemleri minimum seviyede yapabilmekte ve yapılan işlemleri kaydebilmektedir.

7 2. Bilgisayar Çeşitleri Ağ (Network) Bilgisayarı:Bir ağa bağlı olarak çalışan bilgisayarlara ağ bilgisayarı veya terminal bilgisayar denir. Ağa bağlı bütün bilgisayarlar kendi kaynaklarını ortak olarak kullanabildikleri gibi dosya paylaşımı da yapabilirler.

8 2. Bilgisayar Çeşitleri Kişisel Bilgisayar: Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bilgisayar türüdür. PC (Personel Computer) olarak da ifade edilir .Genellikle evlerde kullanılmasının yanı sıra ofislerde ve iş ortamlarında da rahatlıkla kullanılmaktadır.

9 2. Bilgisayar Çeşitleri Dizüstü Bilgisayar: Bu tür bilgisayarlar boyutlarının küçüklüğü, taşınabilir olmaları ve belli bir süre itibarıyla enerjiye ihtiyaç duymamalarından dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Kişisel bilgisayarların yapabildiği birçok işlemi yapabilmekte ve her geçen gün bu özellikleri artmaktadır.

10 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri

11 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
a. Merkezî İşlem Birimi (CPU): Bir bilgisayarın en önemli donanım elemanı işlemcisidir. İşlemci bilgisayar üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik bir alettir. İşlemciler son yıllarda hız olarak büyük boyutlara ulaşmışlardır. Saniyede milyarlarca işlem yapabilmektedirler.

12 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
b. Sabit Disk (Hard disk): Bilgisayarda yapılan işlemlerin depolanıp kaydedildiği, manyetik disklerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş hafıza birimidir. Çeşitli boyut ve kapasiteye sahip sabit disk bulmak mümkündür. Günümüzde sabit disklerin kapasiteleri büyük oranlarda artmış, buna rağmen gelişen teknolojiyle birlikte maliyetleri çok düşmüştür.

13 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
c. Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan donanım elemanlarına giriş/çıkış birimleri denir.

14 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri

15 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
ç. Hafıza Tipleri RAM (Random Access Memory-Rastgele Erişilebilir Bellek) Bilgisayarın ana belleği olarak da ifade edilen RAM bir tür geçici bellektir. Bilgisayarın açılması esnasında işletim sistemi ve gerekli olan bazı uygulama programları dosyaları RAM belleğe yüklenir. Buradaki amaç işletim sisteminin RAM üzerinden hızlı bir şekilde çalışabilmesini sağlamak ve sabit diske erişimi minimuma indirmektir.

16 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
ROM (Read Only Memory–Sadece Okunabilir Bellek) Bilgisayarın açılış işlemlerinde yardımcı görev alır. Sadece okunabilir bellek olup, bir defa üretici tarafından yazılır ve kullanılır. Yazılımın kullanıcı tarafından değiştirilmesi mümkün değildir. Elektrik kesintilerinden etkilenmez, bilgiler güvenli ve kalıcıdır.

17 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
d. Taşınabilir Depolama Araçları: Bilgisayarlara harici olarak dışarıdan, genellikle USB bağlantı noktasından bağlanan araçlara taşınabilir depolama araçları denilmektedir. Kapasitelerine ve boyutlarına göre piyasada birçok veri taşıma aracı bulunur. Bunlar USB sabit diskler, hafıza kartları ve flash bellekler olarak ifade edilebilir.

18 3. Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
e. Çevresel Cihazlar: Bilgisayara dış ortamdan bağlanarak bilgisayar içerisine bilgi girilmesini ve bu bilginin tekrar işlendikten sonra dış ortama aktarılmasını sağlayan donanım elemanlarına çevresel cihazlar denir. Genellikle en çok kullanılan çevresel cihazlar klavye, fare, ekran, yazıcı, kamera ve hoparlör gibi çevresel donanım araçlarıdır.

19

20 Buraya bilişimle ilgili güzel söz yaz! Dersten önce bul!


"BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları