Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

2 Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
Bilgisayar Nedir? Bilgisayar çok hızlı işlem yapma özelliği olan, kitaplar dolusu bilgiyi çok küçük alanlarda saklayabilen, sakladığı bilgilere çok hızlı ulaşabilen bir makinedir.

3 Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım
Ekran(monitör) Kasa Klavye Fare(Mouse)

4 BİLGİSAYAR DONANIM Fiziksel olarak bilgisayarı oluşturan parçaların tümüne, denir.Elle tutulup, gözle görülebilen elektronik devrelerden oluşur. YAZILIM Kullanıcının bilgisayarı kullanmasını ve Uygulamalar geliştirmesini sağlayan tüm programlardır.

5 KATEGORİLERE GÖRE DONANIM BİRİMLERİ
GİRİŞ BİRİMLERİ SİSTEM BİRİMLERİ KATEGORİLERE GÖRE DONANIM BİRİMLERİ ÇIKIŞ BİRİMLERİ DEPOLAMA(SAKLAMA) BİRİMLERİ

6 GİRİŞ BİRİMLERİ KLAVYE FARE TARAYICI WEBCAM MİKROFON/KULAKLIK
CD-RW/DVD-RW FLASH DİSK DİGİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ Bilgisayara veri girişi yapabileceğimiz birimleridir. (ses,karakter ,sayı v.b.)

7 KLAVYE(KEYBOARD) Klavye Bilgisayarda yazı yazmak, veri girmek ve bilgisayara komut vermek için kullanılan donanım birimidir. Harf Tuşları Özel Görevli Tuşlar Fonksiyon Tuşları Rakam Tuşları Multimedia Tuşları

8 MOUSE(FARE/İZ TOPU) Fare Bilgisayarda çizim yapmak, oyun oynamak, komut seçmek ve çalıştırmak gibi işlemlerde kullanılan yardımcı donanım birimidir. Tekerlek Sağ tuş Kısayol tuşları Sol tuş Seçme Tıklama taşıma

9 Bir resmi (dergi,gazete,kitap gibi dokümanlardaki
TARAYICI(SCANNER) Bir resmi (dergi,gazete,kitap gibi dokümanlardaki resimleri)bilgisayara aktarmak için kullanılır. WEBCAM İnternete bağlı bilgisayarlar arasında görüntülü haberleşmeyi sağlar.

10 CD-WRİTER(CD-RW) CD-ROM/DVD- ROM CD deki bilgileri
okunmasını ve de boş Cd lere bilgisayardan resim,bilgi,video yazdırılmasını sağlayan birimdir. CD-ROM/DVD- ROM CD lerin kullanıldığı sürücülerdir.Cd sürücüler ile müzik dinleyebilir,film seyredebilir ya da oyun oynayabiliriz.

11 ÇIKIŞ ÜNİTESİ EKRAN(MONİTÖR) YAZICI HOPARLÖR CD-WRİTER DVD-WRİTER
DİSKET SÜRÜCÜ

12 MONİTÖR FLAT MONİTÖR LCD MONİTÖR Boyut:14”,15”,17”,19”,21”
Çözünürlük:800*600, 1024*768, 1280*1024 Hız: 60,70,80 ..Hertz

13 YAZICILAR MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICI
Genellikle ev kullanıcıların tercih ettiği yazıcıdır.Renkli çıktılarda alınabilir.. LAZER YAZICI NOKTA VURUŞLU YAZICI Baskı kalitesi yüksek yazıcılardır. Sade yazılar için kullanılır. Noktalı kağıtların kullanılır.

14 SİSTEM BİRİMLERİ ANAKART CPU RAM ROM EKRAN KARTI GÜÇ KAYNAĞI KASA

15 Sistem birimleri kasa Sistem Birimleri ve Kasa Kasanın içerisinde anakart, işlemci, ana bellek, ekran kartı, sabitdisk gibi birçok parça bulunur. Kasanın iç görünüşü

16 ANAKART(MAİNBOARD) Bir bilgisayarın çalışmasında temel rolü oynayan
( işlemci,ram,rom,,gibi) elemanların bulunduğu devre kartlarıdır.Bilgisayara bağlanacak ilave kartlar da (tv, ses kartı ..gibi) üzerinde bulunan slotlara bağlanır. INTEL ve AMD tercih edilen ana kartlardır.

17 MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ (CPU)
Genellikle bilgisayarın beyni olarak ifade edilir.CPU verilen komutları veri yolu üzerinden ana bellekten aldıktan sonra ,yine gelen komutlar doğrultusunda bilgiye dönüştüren birimdir. CPU hızı , Mhz ve Ghz dir. Celeron,Pentıum I,II,III ve IV, Core 2 DuoCore 2 Duo Extreme AMD Tercih edilen Cpu lardır.

18 RAM ANA BELLEK Verilerin işlendiği ve geçici olarak saklandığı yer.Ram bellekteki bilgiler sistem çalıştığı sürece kullanılırlar.Elektrik kesildiğinde veya bilgisayar kapandığında bilgiler kaybolur. Ram’in, 128 mb, 256mb, 512 mb,1024 mb,2Gb,4GB lık kapasite çeşitleri vardır.

19 SİSTEM BELLEĞİ (Sadece okunan bellek)
ROM BELLEK SİSTEM BELLEĞİ (Sadece okunan bellek) İçerisinde bilgisayarın sistem bilgileri saklanır.Belleğin içeriği herhangi bir elektrik kesintisinde silinmez.BIOS ayarları bu bellek üzerinde yazılıdır.

20 Cpu ile Monitör arasındaki İletişimi sağlar.Günümüzde
EKRAN KARTI GÜÇ KAYNAĞI 220 voltluk elektrik akımını bilgisayarın kullanabileceği volta düşüren araçtır. Ayrıca devrelerin ısınmalarını engellemek için soğutucu fan bulunur. Cpu ile Monitör arasındaki İletişimi sağlar.Günümüzde 128,256 ve 512 MB ekran kartı modelleri bulunmaktadır.

21 DEPOLAMA BİRİMLERİ HARDDİSK CD DVD FLASH DİSK BELLEK KARTI

22 Kapasiteleri; 80GB,120GB,160GB , 240 GB olabilir.
HARDDİSK Sabit Disk, HDD şeklinde de isimlendirilir.Bilgisayarın bilgi deposudur. Kapasiteleri; 80GB,120GB,160GB , 240 GB olabilir.

23 Kapasiteleri: 700MB-1000MB olabilmektedir.
DİSKET CD Bilgi depolamak için disketlerden daha büyük çaplı manyetik ortamlardır. Kapasiteleri: MB-1000MB olabilmektedir. Disketler bilgi depolamak için kullanılan küçük çaplı manyetik ortamlardır. Kapasitesi: 1.44 MB

24 Kapasiteleri, 1 GB,2 GB,8 GB …olabilir.
FLASH DİSK Kapasiteleri, 1 GB,2 GB,8 GB …olabilir. Tak çalıştır özelliğine sahiptir. KART OKUYUCU

25 BİLGİSAYAR DONANIMI (HARDWARE)
ANA DONANIM BİRİMLERİ EK DONANIM BİRİMLERİ

26 ANA DONANIM BİRİMLERİ MONİTÖR KASA
ANAKART CPU RAM-ROM HARDDİSK GÜÇ KAYNAĞI EKRAN KARTI KLAVYE MOUSE Bilgisayarı kullanabilmemiz için mutlaka gerekli ve de takılı olması gereken bilgisayar parçalarıdır.

27 EK DONANIM BİRİMLERİ YAZICI HOPARLÖR SES KARTI TV KARTI WEBCAM MİKROFON MODEM ETHERNET KARTI CD-ROM/CD-RW DVD-ROM/DVD-RW DİSKET SÜRÜCÜ TARAYICI Bilgisayara kullanılacak alana göre takılması gerekli parçalardır

28 DİĞER AYGITLAR KABLOSUZ MODEM KABLOLU MODEM
Bilgisayarların telefon hattı üzerinden internete bağlanmasını sağlayan aygıtlardır.

29 ETHERNET KARTI SES KARTI TV KARTI


"BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları