Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARM Füzesi (AGM-88) AGM- 88, (High Speed Anti Radiation Missile), radarların yaymış oldukları emisyonu kullanarak onları bulan ve yok eden bir füzedir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARM Füzesi (AGM-88) AGM- 88, (High Speed Anti Radiation Missile), radarların yaymış oldukları emisyonu kullanarak onları bulan ve yok eden bir füzedir."— Sunum transkripti:

1 HARM Füzesi (AGM-88) AGM- 88, (High Speed Anti Radiation Missile), radarların yaymış oldukları emisyonu kullanarak onları bulan ve yok eden bir füzedir. Özellikle kara-hava savunma sistemlerinin radarlarının imhasında kullanılırlar. Emisyon, bir radarın uçakları tespit etmek amacı ile tarama yaparken yayımlamış olduğu radyasyon dalgalarıdır. Bu dalgaların uçaklara çarpıp geri dönmesi sonucu uçakları tespit etmeye çalışır. İşte HARM füzesi (veya genel anlamda Anti Radyasyon füzeleri) bu emisyona güdümlenir.

2 HARM, iç navigasyon sistemi sayesinde, ateşlendikten sonra düşman radarı emisyon yaymayı kesse bile (kapansa bile), hedefi olan radarın en son bulunduğu pozisyona gidecek ve orada patlayacaktır. Düşman radarının tekrar aktif hale gelmesi halinde yüksek olasılıkla yeniden emisyonu tespit edip güdümlenir ve radarı imha eder. Atışla birlikte önce irtifa alarak serbest uçuş menzilini arttırır.

3 HARM, kullanımı en basit mühimmatlardan birisidir (en azından Falcon’da). Harm seçildiğinde sağ MFD’de Harm Targeting System (Harm Hedefleme Sistemi) Ekranı görülür

4 Harm seçildiğinde sağ MFD’de Harm Targeting System (Harm Hedefleme Sistemi) Ekranı görülür
Yandaki görüntüde S harfiyle gösterilen radara kilit atılmış. Hedef olarak seçilen Radar çembere alınmış durumda.

5 HUD da ise hedefin bulunduğu lokasyonu gösteren kare seklindeki bir işaret çıkar. Eğer hedef menzilin içindeyse HUD daki çember yanıp sönmeye baslar. Yukarıdaki resimde hedef menzilin içindedir. Bunu çemberin yanıp sönmesinden ve HUD un sağ tarafındaki ok işaretinden ve menzil çizgisinden (DLZ) anlayabiliriz. Ok çizginin içindeyse radar atış menzilimize girmiştir. Yukarıda ok çizginin dışındaysa menzilimizin dışındadır.

6 İçinde ancak en alta çok yakın ise, gerekli manevrayı yapamayarak ilgili hedefi vuramayabilecek kadar yakın demektir. Resimde bu ok, kırmızı bir yuvarlağın içine alınmıştır. Eğer hedef menzil içindeyse atışı yapıyoruz. Füzeyi ateşledikten sonra füze at ve unut sistemli olduğu için kilidi kırmamız füzeyi etkilemeyecektir. Bu nedenle geriye dönebilir veya farklı bir radara atış yapabiliriz.

7


"HARM Füzesi (AGM-88) AGM- 88, (High Speed Anti Radiation Missile), radarların yaymış oldukları emisyonu kullanarak onları bulan ve yok eden bir füzedir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları