Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER"— Sunum transkripti:

1 KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER
Bu hafta çizimlerimizi renklendireceğiz ve bunu yaparken çizimimizi daha kolaylaştırmak için de belli bir işlevsellik kazandıracağız. Öncelikle Layer (okunuşu Leyır) ne demektir? Bunu anlayalım; Layerlar çizim yaparken birbiriyle ilgili çizim elemanlarını gruplayıp bu grupları ekranda görmek veya gerektiğinde ekrandan kaldırmak, kilitleyip üzerinde işlem yapılmasını engellemek, dondurmak ve sonra istediğimiz zaman kilidi kaldırıp yine üzerinde çalışmak gibi olanaklar sağlar.

2 Layer (katman)lar üst üste konmuş şeffaf kağıtlar gibidir ve her kağıtta bir çizim grubu bulunur. Elimize 6 ayrı şeffaf kağıt alıp bu derste çizeceğimiz bir yapıya ait kat planının duvarlarını 1. kağıda mavi renkle ve 0,30mm çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, üzerine 2. kağıdı koyup kapı –pencere gibi doğrama kısmını duvarlara uygun gelecek şekilde kırmızı renkle ve 0,25mm çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, üstüne 3. kağıdı koyup ölçüleri mor renkle ve default çizgi kalınlığı ile çizdiğimizi, plan üzerindeki yazıları (text) pembe ile 4. kağıda, yeşil renk ile elektrik düğmelerinin yerlerini 5. kağıda ve nihayet sarı ile de 6.kağıda da prizleri çizdiğimiz düşünün. Bu kağıtlar üst üste konduğunda binanın bir katındaki elektrik tesisat şemasını oluşturur.

3 İşte layer(katman)lar bu şekilde çalışır
İşte layer(katman)lar bu şekilde çalışır. Çizim kolaylığı sağlamak için istediğimizde bir layer’ı söndürebilir, ekranda hiç görünmediği için lüzumsuz bir çizgi kalabalığı içinde çalışmaktan kurtuluruz. Veya kilitleyebiliriz; bu durumda o layer üzerinde bulunan çizim elemanları ekranda görünür ama üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Örneğin; Eğer çizim çok karmaşık bir hal aldıysa Tesisat şemasını daha rahat çizebilmemiz için Ölçü ve Text layer’larını ekrandan kaldırıp daha rahat çalışabiliriz. Gerektiği zaman da aynı layerları tekrar açarak ekrana getirebiliriz. Yazıcı veya çiziciden çıktı alırken de istemediğimiz layerları kapatmak mümkündür.

4 Uygulama 1: Layer Oluşturma
Şimdi resimde gördüğümüz kat planımızı çizmek için layerlarımızı oluşturalım. Bu hafta sadece Duvarları çizeceğiz. Planı kolayca çizmek için aşağıdaki linke tıklayınız: Kat Planı.Link Dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz ve yazıcıdan çıktı alınız. Eğer plan üzerinde aradığınız ölçüleri bulamazsanız, bu dosyayı açıp Dimension–ölçü komutlarını kullanarak istediğiniz yeri ölçebilirsiniz ve çiziminize devam edebilirsiniz.

5 Uygulama 1: Layer Oluşturma Şimdi resimde gördüğümüz kat planımızı çizmek için layerlarımızı oluşturalım. Bu hafta sadece Duvarları çizeceğiz. Planı kolayca çizmek için aşağıdaki linke tıklayınız Kat Planı Link Dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz ve yazıcıdan çıktı alınız. Eğer plan üzerinde aradığınız ölçüleri bulamazsanız, bu dosyayı açıp Dimension–ölçü komutlarını kullanarak istediğiniz yeri ölçebilirsiniz ve çiziminize devam edebilirsiniz.

6

7 1.Adım:

8

9

10

11

12

13

14 Katmanları Yönetmek: “Layer Kontrol Kutusu” ndan yapılır.

15 Uygulama2: Kat Planı Çizimi: 1. yol

16 Nesne Kenetleme takibi (OTRACK) ile çizim yapmak

17

18

19

20 Duvar layer’ını seçin Binanın dış çevresini tamamen çizin OTRACK, OSNAP ve ORTHO Aktif olsun Line komutunu alın ve C noktasına tıklayın İmleci G noktasına doğru çekip 150 yazın ve enter yapın. Tekrar Line komutunu alın, İmlecinizi G noktasına yaklaştırın ama tıklamayın , endpoint’i görünce imleci hafifçe H noktasına doğru çekin, 120 yazın ve tıklayın. Şimdi GH arasında çizgi çizmeden H noktasını buldunuz Line komutuna tekrar girin ve H noktasına bağlanın. 20cm yukarı çıkın, ve tıklayın. İmleci yukarı doğru çekip 90 yazın, enter yapın. Line komutuna girin, G noktasına bağlanıp Yukarı doğru 20 lik bir çizgi çizin. Komuttan çıkmadan imleci C yönüne çekin130 yazıp enter yapın. Bu şekilde Planın duvarlarını çizmeye devam edin. Çiziminizi “kat planı” adı altında kaydedin.(Çünkü bir sonraki derste devam edeceğiz)


"KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları